用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網, 叩門情況?!
樓主: joeyjoey711
go

40校網, 叩門情況?!   [複製鏈接]

回復 fionleimi 的帖子

fionleimi,如果這間小學有offer給你小朋友,請問你會考慮給小朋友讀這間小學嗎?

引用:所以我唔明點解D人,出名就代表係最好嗎?

原帖由 小露比* 於 13-06-09 發表
所以我唔明點解D人,出名就代表係最好嗎?一定最岩自己個小朋友讀嗎?
我覺得而家已經被扭曲哂,以前係真 ...
同意,但我認為最少要選一間校風純樸,且適合孩子進度的學校。

引用:我哋in嗰間要見家長,原本一切正常都好好,

原帖由 fionleimi 於 13-06-09 發表
我哋in嗰間要見家長,原本一切正常都好好,但當同小朋友一齊面見老師嘅時候,一入課室見到老師,就比人感覺 ...
我都好想知

回覆:greenling 的帖子

今天收到自己區第一志願正取來電,放下心頭大石了!

omingsze  請問是那一間喔? 分享一下好嗎?  發表於 13-6-9 19:01
野人好索子  呢個遊戲可以結束了,恭喜哂!!!!!^^  發表於 13-6-9 16:53
cake05  可否說是邊間呀?  發表於 13-6-9 15:01
cake05  恭喜晒,可以開心放暑假啦,小朋友一定好叻叻  發表於 13-6-9 15:00

回復 karen55407 的帖子

真的恭喜..可以開心心放呢個暑假

引用:今天收到自己區第一志願正取來電,放下心頭

原帖由 karen55407 於 13-06-09 發表
恭喜晒呀~~~可以去慶祝

回覆:garyyu 的帖子

經過今次面試,如果真係有offer,雖然係我第一志願,但我唔會考慮啦!

cake05  係邊間呀?  發表於 13-6-9 15:09

引用:經過今次面試,如果真係有offer,雖然係我

原帖由 fionleimi 於 13-06-09 發表
經過今次面試,如果真係有offer,雖然係我第一志願,但我唔會考慮啦!

...
能進一步了解各間學校,是我去年叩門過程的得着。
祝你小朋友盡快獲合適的學校取錄。

回復 karen55407 的帖子

恭喜你呀

是荔天嗎?

高齡牛師奶  Fiona應該係講荔天.  發表於 13-6-10 10:24
cake05  係wor荔天是星期六in,咁似係荔天  發表於 13-6-9 15:36

karen55407 發表於 13-6-9 14:47
恭喜~~~~

回覆:karen55407 的帖子

St rose of Lima ?

fionleimi 發表於 13-6-9 13:52
我哋in嗰間要見家長,原本一切正常都好好,但當同小朋友一齊面見老師嘅時候,一入課室見到老師,就比人感覺 ...

咁我都想分享下面試的經歷:

入到課室,同校長打左招呼後,校長問阿囡你叫咩名(答左),跟住問幾多歲(她答5歲半),校長再問:你幾多月幾多號生日呀???(答左)咁半即係幾多呀???阿囡即刻啞口無言,之後果兩條問題完全答唔到,睇得出她好緊張,之後我同老公答左問題再問番阿囡鐘意的季節(總算答到的),咁就完左!!!!!!睇怕成數唔高架啦!!!!!!

或者係校長IN同埋果一條問題嚇跑左她的自信心啦,因為原本星期五IN果間她講得出考咩同答咩,隔一陣多口問多次她都無問題,同尋日有好明顯的分別!!!!!!

回覆:野人好索子 的帖子

Which school? Can u share ?

小露比* 發表於 13-6-9 14:00
所以我唔明點解D人,出名就代表係最好嗎?一定最岩自己個小朋友讀嗎?
我覺得而家已經被扭曲哂,以前係真 ...
講得啱啊,其實上年去簡介會的時候,我就親身感受到了,人地講得幾好都無用,自己接觸過學校的校長,老師,同學仔,還有簡介會安排等等,你就會知道邊間先係適合自己小朋友的,最討厭老師高高在上的感覺,例如之前去某學校,只是問個小問題,老師就答,你覺得唔得就自己XXxxxx咯,咁膚淺,我係比小朋友黎讀書,要你教的,你咁既態度,是為人師表的嗎?慶倖後來我也終於找到適合我仔,老師又有愛心的學校!    所以現在準備14年小一的家長也是,最最重要都係自己去簡介會睇過,先有親身感受的!

man7099 發表於 13-6-7 18:47
你朋友係本區定跨區叩咖?
我朋友是40網本區.

祝你找到一間適合的學校。

引用:Quote:fionleimi+發表於+13-6-9+13:52+我哋

原帖由 野人好索子 於 13-06-09 發表
咁我都想分享下面試的經歷:

入到課室,同校長打左招呼後,校長問阿囡你叫咩名(答左),跟住問幾多歲(她答5歲 ...
我哋唔係見校長,係見老師,如果見校長我相信佢會友善好多,嗰两位老師面無表情,好似比人閙完咁,入到去見到咁様,已經唔想講嘢!相比之前in嗰D學校差距太遠,其他學校嘅老師好友善,會從小朋友角度睇嘢,只係幾分鐘時間你已可睇到佢哋嘅用心同熱誠啦。 係呢度我唔想講係邊間學校,唔想影响倒其他人!只係分享吓係呢個遊戲中嘅所見所聞,希望家長們真係為孩子揾間合適嘅好學校!

高齡牛師奶  我 In 最埋邊果間房. 個女老師都 ok. 不過我無得去見校長.所以我知我衰左  發表於 13-6-10 10:25

引用:回復+fionleimi+的帖子 祝你找到一間適合

原帖由 garyyu 於 13-06-09 發表

祝你找到一間適合的學校。
多謝,從呢次經歷中,我已作出决定,已有合適的學校offer啦。多谢關心。

我相信fionleimi 說的應該是荔天吧?
其實我們本來都是選荔天是1-1-1的學校
而剛巧它的面試日期與聖多馬相同,
我們考慮很久很久,最後決定了聖多馬,
放棄了荔天面試的機會~
看到您們的分享~ 我確實感恩我們選擇了一個很好的決定

高齡牛師奶  都唔係嘅.每人感覺不同. 我反而覺得果日好有英華 feel, 老師都幾有愛心,特別係帶眼鏡果位男老師  發表於 13-6-10 10:26
‹ 上一主題|下一主題