用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2010年決定讀九龍塘方方樂趣N1班的朋友,入黎傾下! ...
樓主: winwinchu
go

2010年決定讀九龍塘方方樂趣N1班的朋友,入黎傾下! [複製鏈接]

原帖由 fishballbaby 於 10-8-5 00:12 發表
讀完PN轉去有學卷既學校讀K1喇!  大包圍考多幾間。

其實佢如果識講野好多野都無問題架, 育嬰老師話佢好聰明, 只係語言真係弱

其實我最緊要係佢地可以耐心教識小朋友講野, 起碼我會知佢想要咩, 佢而家只係哭, 又唔識講, 唉, 因為我已用好多方法啦, 由7個月己開始參加PLAYGROP, 但都無法令佢開口, 仲咩都學唔識...後來先法覺佢係要密集式訓先得, 即係全日返學啦

你囝囝有冇見過言語治療師呀?  或者專業既訓練會更有幫助喎!

原帖由 我係女仔 於 10-8-5 00:45 發表

其實佢如果識講野好多野都無問題架, 育嬰老師話佢好聰明, 只係語言真係弱

其實我最緊要係佢地可以耐心教識小朋友講野, 起碼我會知佢想要咩, 佢而家只係哭, 又唔識講, 唉, 因為我已用好多方法啦, 由7個月己開 ...

原帖由 我係女仔 於 10-8-5 00:45 發表

其實我最緊要係佢地可以耐心教識小朋友講野, 起碼我會知佢想要咩, 佢而家只係哭, 又唔識講, 唉, 因為我已用好多方法啦, 由7個月己開 ...

唔駛太擔心,返了學之後,應該會有改善的. 你係唔係全職湊b呢? 我係在職媽媽,所以成日都見唔倒阿b, 很掛住阿b.

原帖由 fishballbaby 於 10-8-5 12:57 發表
你囝囝有冇見過言語治療師呀?  或者專業既訓練會更有幫助喎!

有呀, 但無幫助....
我日日比佢返學更有用呀, 老師教我好多方法, 他比以前好好多以前直程連BB話都唔講
其實我自己最清楚自己個B, 佢係要每日都要返住學果隻先有用, 老師講一次好過我講十次, 我次次教佢玩既野佢都掉晒去, 但係學校就係另一個人, 係我觀課日見到既

原帖由 winwinchu 於 10-8-5 16:32 發表

唔駛太擔心,返了學之後,應該會有改善的. 你係唔係全職湊b呢? 我係在職媽媽,所以成日都見唔倒阿b, 很掛住阿b.

全職湊架

你哋洗校服要留意呀,條紅色運動褲勁甩色,我浸咗超過廿盆水仲甩緊,好彩我分開洗咋,套運動衫都唔平,質量又會咁差。

原帖由 我係女仔 於 10-8-5 20:41 發表

全職湊架

原帖由 fishballbaby 於 10-8-5 23:31 發表
你哋洗校服要留意呀,條紅色運動褲勁甩色,我浸咗超過廿盆水仲甩緊,好彩我分開洗咋,套運動衫都唔平,質量又會咁差。

好呀, 唔該晒

咁我想問下著運動衫, 咁著咩樓呀??

NAME     BIRTH  M/F    AM/PM/FULL BI/INT'L     班別
我係女仔  0804   M     Full       BI               ICECREAM
薇薇細語  0806   F       AM          BI
Hung'sBB   0806   M       AM        BI
孫夫人       0806    M     AM         Int'l
winwinchu  0806   M       AM        BI
花仔           0809   M       PM         BI
Christy        0809   F       AM          BI
sumi5354    0809   M     PM           BI
Karanica      0809   F     FULL        BI
AAmother   0810   F     Full           BI
xeniatai         0810   M       PM        BI
卓卓            0810   M      PM          NJ
cutiyuki        0811   M       PM         BI
細仔            0811   M      PM          NJ
MauriceMa  0812   M       PM          BI
hehe1018                M       AM         BI  (請問BB幾多月出世呢?)
maysze_k    0801     M       PM          BI  
anteater        0808        M        FULL        BI

不論係著水手裝校服還是運動衫,都係要放果件粉藍色冷氣褸入書包仔,除了冷氣褸,還要帶圍裙,所以依兩件衫一定要寫名呀!

原帖由 我係女仔 於 10-8-6 00:28 發表
咁我想問下著運動衫, 咁著咩樓呀??

好嘢!  咁多人讀PM,花仔有好多同學仔了。

原帖由 maysze_k 於 10-8-6 10:39 發表
NAME     BIRTH  M/F    AM/PM/FULL BI/INT'L     班別
我係女仔  0804   M     Full       BI               ICECREAM
薇薇細語  0806   F       AM          BI
Hung'sBB   0806   M       AM        BI
孫夫人   ...

HI, 你們好!
我個仔都是讀方方am. Internation 班,好似好多人都是讀BI和pm,不知自己有無簡錯.
我今天先洗校服,好彩我都是分開洗, fishballbaby 你講得好好,條紅色運動褲勁甩色,套運動衫都唔平,質量又會咁差。我剛想通知你們,就見到 fishballbaby 你的提醒,謝謝!

原帖由 fishballbaby 於 10-8-5 23:31 發表

問BI班 and NJ班什麼不同?  謝謝!

咁我地係咪唔會同一班架

請問書包,圍裙,冷氣褸...係唔已經有?點買?
買校服個日係爹地去,唔知佢有冇買漏

學生相要著校服影嗎?

原帖由 Gurumama 於 10-8-6 23:07 發表

學生相要著校服影嗎?

書包,圍裙,冷氣褸買齊
而家放緊暑假, 10號打後可返學買

我朋友仔上年N1就便服1R相拎返學, 但唔知今年同唔同呢?

其他同學仔知唔知呀????

原帖由 Gurumama 於 10-8-6 23:07 發表

學生相要著校服影嗎?

你係咪FULLDAY?

書包已經在交學費時比咗錢,在開學時會派的。

另外圍裙和冷氣褸,在買校服時果D EE叫我哋買的,你CHECK吓你老公有冇買到喇!

學生相要著校服影嗎?

就黎返學啦, 但校車果度仲未打黎, 點算呀

大家有冇試着過套運動衫呀?  真係超級奇怪......

我囝囝85cm高,買了24碼。
先講吓件運動衫,cutting好怪,果兩隻袖好大隻,但係個衫身好似"立腸狗",我媽媽是做製衣的,她說果兩隻袖是西裝袖的剪裁,無人用這種剪裁嚟做運動衫,所以睇嚟就超奇怪。(26碼個cutting印象中是正常的,但係size又太大)

跟住就講吓果條勁甩色既紅色運動褲,噚日幫阿囝試着,超大條,大條到差不多可變成長褲,嚴格嚟講是一條四個骨褲,相信可以着到K3畢業都仲啱着。

原帖由 我係女仔 於 10-8-8 01:09 發表
就黎返學啦, 但校車果度仲未打黎, 點算呀
‹ 上一主題|下一主題