用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道中、小家長聚談
樓主: KenBaBa
go

真道中、小家長聚談 [複製鏈接]

哈囉大家好:

隱形咗好鬼耐,好彩重有Kenbaba、軒媽打、mmcht, peppergin ........間唔使報吓料。

今日收到學校通告,大鑊! qq逢星期五都一定要加倍努力,善用時間啦!

話說qq逢周五嘅聯課活動係跆拳道,  放學後都會係屋企係咁兒做啲啲功課至去學羽毛球,不過剛收到的學校通告,佢要放學後上羽毛球訓練班,重要上到六點;咁嘅話即係係學校打完個幾鐘,就要搭車去再上羽毛球班,真係唔知佢全日玩完,啲功課及溫習點算 。睇怕都要動高床板諗下計。

大家有無收到最新一期「真天地」呀?對仔女參加學校嘅夏令營有無乜野祈盼呢?

好好謝Kenbaba及一衆編委的趕工,先至可以係十月頭見到呢期會訊!

Up 啦 Up 啦,就連街外人都可以在網址上睇到晒我六期的「真天地」啦。http://www.logosparents.org

qq_dad 任重道遠,日理萬機。對於你的無私奉獻,我們佩服得五體投地。呢度有好幾位家長看檔,守住門口,大家得閒才上來聊聊,也無需介意。

第五屆家長會2008-09

Hi 12位當選的家長會理事,
恭喜哂呀!   
呢緊 一年, 辛苦大家la

唔駛驚! 有我地班家長係大廳, 有乜野用得著, 即本開聲, 學校大家都有份架ma, .

mmcht

原帖由 mmcht 於 08-10-19 22:32 發表 ... 唔駛驚! 有我地班家長係大廳, 有乜野用得著, 即本開聲 ...
mmcht ...

哈哈哈,你隻鬼馬 mmcht,又幾押韻喎 !

係呀,在一片黃一片紫之中,見到你同其他 plain-clothed 家長來撐場,真係好鬼死開心。

今晚剛完成急救課程考試,一身鬆哂!:loveliness:

軒mother,

恭喜晒!!真係勤力啫,封您做「救護大隊長」

qq_dad,
唔敢當!我學嗰啲只係啲基本嘢,只係用嚟"旁身"

11月24日學校假期

好累呀!  

昨天約了寶貝的同學到我家會所玩耍, 打羽球、兒童保齡球、乒乓球. 大家都玩得好開心.
不過今早起床腳仔好軟, 真係年紀大, 機器壞!

咁就更加要玩多兩次,好快就更青春兼有活力,同阿囝變成兩姊弟

原帖由 mmcht 於 08-10-25 12:05 發表
好累呀!  

昨天約了寶貝的同學到我家會所玩耍, 打羽球、兒童保齡球、乒乓球. 大家都玩得好開心.
不過今早起床腳仔好軟, 真係年紀大, 機器壞! ...

你個KenBaBa,走番過嚟呢邊至答你,唔好阻住啲新家長溝通。
咁你都唔明,點解問我蝦子餅都冇用 ? 因為佢已經...唉 林青霞關我乜事 ? 因為我個虾子餅唔係姓刑
點解我唔想 / 唔可以唱足廿二年 ? 亞仔今年讀DS3,如果唔留班即係仲有6年讀,到亞仔畢業唔知校長仲侵唔侵我玩呢?除非而家即刻有一件,6年後可以讀FS1,咁一讀又11年,咁咪可以唱到22年law 明未?
點解 ...     點解 ...   點解你成日都無嚟正經
快啲去踢多啲人入會啦,交唔到數,qq_dad就會向你

原帖由 軒Mother 於 08-10-28 22:53 發表
點解 ...     點解 ...   點解你成日都無嚟正經
快啲去踢多啲人入會啦,交唔到數,qq_dad就會向你

因為你好玩、都係玩你好、
因為 ... 因為我地 friend 囉,呵呵 :D :D ...

其實我不知幾正經、幾勤力,剛剛先停手打字作野覆貓,明早又要摸黑起床上路。早抖

咁 ... 咁 ... 點解「而家即刻有一件」又要「除非」先得格 ...

( 都冇答題目 )
(仲笑丫拿)

學校聖誕音樂會

Hi, 各位家長:

我剛剛填好"優先認購表格",屆時一家大細,有老有嫩,齊齊到大會堂享受一個溫馨歡樂聖誕音樂會.

還記得上年音樂會,我一家三口也有參與,學生及家長合唱團超水準演出,氣氛溫馨,感動,節目精彩,尤其當校長帶領全場高歌時,大家心情很高漲,將整場音樂會氣氛推到頂峰!

如果有時間,大家一齊出席學校為我們盡心演出的音樂會!齊齊慶祝聖誕,歡度一個周日.

各位真道家長,
大家好!小兒將於09年加入真道大家庭,家住黃大仙,想請問大家知不知道黃大仙校車的上下車時間,因為如果時間太長,我們會考慮搬屋.

KenBaBa,
我啱啱喺電視見到你哋一家四口

原帖由 軒Mother 於 08-11-1 20:02 發表
KenBaBa,
我啱啱喺電視見到你哋一家四口

Hi KenBaBa,
唔好甘衝動, 做乜學人上電視牙?

仲要叫埋一向低調的賢內助, Ken仔及Ken哥, 攪乜牙.....?

係新聞台 , 定係娛樂台牙 ?

mmcht

莫非係娛樂新聞台 ?

嘻嘻,係呀 ... 早兩個星期,在一個星期日的中午,我地有成40幾個真道人,應阿「超級熱心義工家長」「犀 ... 犀 ... 利呀」的邀約,一齊去左「三色台」參觀參加錄影節目呀。

咁大個仔,都係第一次真正走進錄影廠房,實地見識電視錄影制作過程咋!鬼咩,細細個已經半工讀,邊有時間閒情去「歡樂今宵」姐!雖然大個仔之後都知道如何攝制節目,不過今次帶同家小,寓出席於娛樂、學習、拍拖、親子、社交、聯誼、聚會 ... 又係幾好玩個播。

當日仲有好多大家都相識的家長學生一齊的,包括阿邊個邊個呀咁囉。由於呢集我地坐在樓上,大部份時間同大部份朋友都未有入鏡,只有遠攝;我家就有四個近shots,唔知係咪我特別靚仔呢

下星期同樣時間請觀看我們四十多人的下集「佈景演出」,呢次會見到我們更多更久,因為我們與另一批人互換位置,我們將出現於嘉賓後面,到時你們就請數數看。

謝謝「犀 ... 犀 ... 利呀」好帶挈!

原帖由 KenBaBa 於 08-11-3 02:11 發表
嘻嘻,係呀 ... 早兩個星期,在一個星期日的中午,我地有成40幾個真道人,應阿「超級熱心義工家長」「犀 ... 犀 ... 利呀」的邀約,一齊去左「三色台」參觀參加錄影節目呀。

咁大個仔,都係第一次真正走進錄影廠房,實地見識電視 ...

Hi KenBaBa,

我啱啱見到你哋一家四口出現「三色台」, 甘識搵位, 仲坐正係亞蘇後面, 好搞笑牙!
唔知你識唔識呢d小兒科的問題呢?

mmcht

原帖由 mmcht 於 08-11-8 20:08 發表 我啱啱見到你哋一家四口出現「三色台」... 唔知你識唔識呢d小兒科的問題呢? mmcht

嘻嘻,都話仲有四十幾人咯 ... 大家都見到哂啦,um ... 有「天使啦」、「B你」、「阿尾」、「畢爛打」、「犀 ... 犀 ... 利呀」... 等等好多同埋佢地班細路咖。

至於識唔識 ... 唉,我 KenBaba,真係小兒科,仲渣過 d 細路哥。
‹ 上一主題|下一主題