用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2007/08 - SC lower家長交流區(Part 4)
樓主: mmak
go

2007/08 - SC lower家長交流區(Part 4) [複製鏈接]

小熊媽咪,

我都冇唸住搬呀, 我住呢度係要近我媽咪做我強大後盾, 好多時都要佢幫手. 就係冇得搬, 又有細佬跟住, 所以先甘煩!

deleted, duplicate, BK short short 地

[ 本文章最後由 mermaidmom 於 08-8-11 11:50 編輯 ]

0203Ma,

真係好, 有你呢個過來人做盲公竹, 要多d提點吓d後輩呀!

我又係好似你甘, 大ge係家姐, 仲有2個細佬跟尾, 屋就搬唔倒啦, 宜家真係好煩. CKY我係好like, 不過太貴啦, 3個都讀借大耳窿都唔掂. 以你高見, 有mug好ge男女津校好呢? 如果阿囡入咗女校, 第日阿囝點算好? 定係攪掂一件, 遲d阿囝先算? 唉, 05同07年ge出生率好高, 大囝又係細b, 又冇分, 我都唔知點算! 但係又好似冇mug男女津校可以choose.... 你有mug心得呀??

fyeung,

02年果陣我同大女報名時,取表日期係閒日,
拎左表不能即場填表及交回,而係要翌日交表
,咁即係淨係報名都要家長行兩次,而家可以
一日攪掂晒報名,仲選星期六及安排校巴接送
,可見GH 依家個報名流程已有明顯改善!

原文章由 fyeung 於 08-8-7 18:20 發表
GH報名程序無提到個portfolio,不過都係準備定,我諗
唔好太長,10頁之內.
報名程序 : 請家長親臨本校索取及填寫申請表格
(1)
家長於禮堂索取小一入學申請表格及繳交報名費港幣伍拾
圓正後,

(2)
即攜同表格前往課室填寫。表格填妥後連同所需文件一併
交回當值老師。
穎晴媽咪

我都係,住夾屋,搬唔郁 ..... 唉!

原文章由 mermaidmom 於 08-8-11 11:22 發表
小熊媽咪,

我都冇唸住搬呀, 我住呢度係要近我媽咪做我強大後盾, 好多時都要佢幫手. 就係冇得搬, 又有細佬跟住, 所以先甘煩!
穎晴媽咪

盲公竹? 盲中中就真!
我報時無諗我個仔. 我個女大女 and 洗左禮, 叫做 20 分有得同人抽o下. 個仔我依家都唔知第一輪入邊間有機.  好果d得 10 分 15 分都唔洗諗, 都係交黎 for 第日叩門架啦! (佢又係細仔 12 月, 連考私校都唔知得唔得)
CKY 果兩個校長o既 presentation 一流, 聽完講座, 心諗入倒就好啦!  但係 $$$$$$$$$$$, and 又無把握有錢供佢去外國, 都係唔敢搏.
我又係全家族住同區, 好難搬, 所以一早已 out 晒香港區的學校.你地對培僑有乜資料呀?
原文章由 mermaidmom 於 08-8-11 11:47 發表
0203Ma,

真係好, 有你呢個過來人做盲公竹, 要多d提點吓d後輩呀!

我又係好似你甘, 大ge係家姐, 仲有2個細佬跟尾, 屋就搬唔倒啦, 宜家真係好煩. CKY我係好like, 不過太貴啦, 3個都讀借大耳窿都唔掂. 以你高見, 有mug ...

[ 本文章最後由 0203Ma 於 08-8-11 12:59 編輯 ]

穎晴媽咪,

你FT,等唔等到我呀?
我可以星期六下午,你係咪同芷晴去完坑口就free架啦?
尋日睇到rochelle D相,好靓.

原文章由 穎晴媽咪 於 08-8-9 14:42 發表

fyeung,
我都想帶芷晴去百合影,不如約埋一齊去咯!

培僑係我另一個friend既首選....佢個囡讀樂基, 家陣k2畢業所學既中文字連一句中文句子都串唔到....verbal language 就好掂...所以佢覺得佢個囡既程度上傳統小學會追得好辛苦...想搵間無咩pressure同開心既學校...所以佢揀培僑...佢又, 一心諗住送個囡出國呢!

佢次選會係浸小....呢間佢都鍾意, 但嫌深....

原文章由 0203Ma 於 08-8-11 12:56 發表
盲公竹? 盲中中就真!
我報時無諗我個仔. 我個女大女 and 洗左禮, 叫做 20 分有得同人抽o下. 個仔我依家都唔知第一輪入邊間有機.  好果d得 10 分 15 分都唔洗諗, 都係交黎 for 第日叩門架啦! (佢又係細仔 12 月, 連考 ...

meoross,

浸小有什麼令你give up大抽獎?  我知浸小校舍好好.其餘唔知了.

亦聽聞浸小只收15%報沙田地址的學生,所以報其他地區可能有"so" wor.

0203ma,
英華應該幾好.男仔好多都報.好快些了.

fyeung,
記得你話jordan"I do"無左,今日我經過kowloon tong (exit F)耀中中學部後面有"I Do "招牌,你可check check wor.

[ 本文章最後由 vhunghk 於 08-8-12 01:06 編輯 ]

另,Good Hope有冇話profile限幾多頁的??

0203ma,

係吖, 英華應該幾好.直資, 學費又平, 男仔好多都報. 要快些了 好似 15/8 截, 仲要交埋 portfoilo...

原文章由 0203Ma 於 08-8-11 09:12 發表
Oh! 係咩? 今個月? 我真係未開始預備.
英華是谷的學校嗎?  我個仔聰明, 但懶散, 想未必適合傳統學校, 有邊間可考慮呢?  培僑有甚麼意見, please help.
Thanks!
...

vhunghk

我對香港教育無信心....教局成日改制+玩野....我聽我d同事d細路讀緊中學面對既問題, 淨係咩中中英文都攪鑊泡....聽到都怕...我d 同事同我講, 有得返轉頭, 都讀直資/私校....

查實最想亞囡讀馬鞍山間啓基...但學費太貴la, 我地兩公婆又無津貼....

聽過佢個openday, 硬件一流, 佢地有set up d課室分科show1-6年級既功課, 課本同教材~佢地套英文教材同sc既係函接既, 中文用國語教, 其他科全用英語~學費又唔貴, p1 $3600per month (平過e家80添), 我有個friend個小朋友讀緊, 都ok 吖! 最主要我想搵個英文環境好既俾個囡~我個囡話, 想間小學唔使講中文既! (ai, 真係大想頭! 一嚟亞媽無錢, 2嚟今時今日中文緊要過英文吖!) 係吖,報大沙田區以外收既%係高d架!

佢真係唔鍾意中文...佢出去學課外活動/興趣班, 夠胆c扮唔識中文(聽同講都唔識) 要老師同佢講英文先啋人!  所以我既2nd choice 係st. Margaret :)但又有人話多亞差唔好喎, 呢個都係因素, 好煩.....

其實家下揀揀下好x 煩, 見是是旦旦就算勒....亦有人有俾唔好既comments....我心諗, 睇下到時邊間收佢先算...所以咩學校都會報! or 到最後都係讀津校, 睇情況la..

但已決定放棄St. Rose of Lima's  (我係old girls,有25分)....怕辛苦吖!反正咁辛苦, 我會用20分博Maryknoll 吖!

原文章由 vhunghk 於 08-8-11 23:45 發表
meoross,

浸小有什麼令你give up大抽獎?  我知浸小校舍好好.其餘唔知了.

亦聽聞浸小只收15%報沙田地址的學生,所以報其他地區可能有"so" wor.

0203ma,
英華應該幾好.男仔好多都報.好快些了.

fyeung,
記得你話jord ...

[ 本文章最後由 meowross 於 08-8-12 16:04 編輯 ]

All,
我知英華好難考, 但我知的資料有限, 是谷的嗎? or 是傳統小學嗎?  因要見幾次, K3有個家長話見完要即刻搵地方坐低入杯野定定神!

For 浸小, 我有d二手消息, 你地再問多d人意見.  我個女個表哥仔, 今年升 p.2.  佢係由浸幼上的, 但課程涵接唔倒浸小, 佢初時都好慘, 佢覺得好深.  For example, K3 St. Cat 已教英文數, 即 father has 3 apples, john has 4 apples, how many altogather etc, 但浸幼太淺, 冇學過.  我想 St. Cat 學生過去讀應冇問題的.  學校年中有很多講座給家長上堂. 另外有次家長會是放vcd 給家長看學生上課的情形.  但睇完我姑奶就好擔心紀律問題.  影片中有小朋友過位 (因每堂不同課室, 例如英文會分組, 所以有很多吉位) 有小朋友爬在"木台"上, 有些托住頭, 有些還在玩書包.  她的感覺是上堂紀律太鬆, 即吸收倒的吸收, 唔明白就梗係周圍望冇心機亦冇管.
但d老師又唔係唔好, 例如發現表哥仔英數唔得, 又會免費放學同佢補一個鐘(叫上進班, 唔想小朋友有 hard feeling), 另外暑假又會見佢成績平平, 返一星期每天 3 小時補課, 都有 heart 架喎!
聽聞以前個校長是好的, 但臨開學換了校長.
沙田是收 20% (因當初沙田已有充裕學位, 浸小應承政府只收 20% 沙田友), if 有心入, 不知報其他地址會否機會大d, 但考試時都要考家長, and 小朋友要天才表演 (上年有人set 晒地塾, 自己帶晒CD 做奧運果d絲帶操呢!)

[ 本文章最後由 0203Ma 於 08-8-12 13:20 編輯 ]

meowross,
唔好煩, 依個 game 要玩到下年架!  唔好俾自己精神衰弱, 加油呀!

原文章由 meowross 於 08-8-12 09:56 發表
vhunghk

我對香港教育無信心....教局成日改制+玩野....我聽我d同事d細路讀緊中學面對既問題, 淨係咩中中英文都攪鑊泡....聽到都怕...我d 同事同我講, 有得返轉頭, 都讀直資/私校....

查實最想亞囡讀馬鞍山間啓基.. ...

回覆 #49 fumiko 的文章

Hi Fumiko,
Hihi各位St. Cat 升K3嘅媽咪、我新入嚟呢边、多數去小一選校同BK媽咪、我呀女今年又係St. Cat升K3‧多多指教‧
呢排公司好忙、阿女小一報名又殺到埋嚟、好擔心呀! 不過係音小留咗位、都起碼有渣拿‧
我都有興趣9月報何文田香兒、知否幾時開始報名? 我又係怕果位麻煩、睇吓時間夾唔夾到先啦! 因我老公尋日突然叫我報小蜜蜂、我不嬲都有興趣、要着d力去跟進先!

URGENT!!!
有冇人知K3上午返到幾点呀? 我呢排要CONFIRM阿女D補習班
Thanks
Mimia
mimia

回覆 #1 mimia810 的文章

香兒已有報名表download

meowross,

我找不到馬鞍山有間啓基,以我知啓基不是在太子嗎?你所描述這間學校幾好wor.

對找小學一事,我已無什麼感覺了,只係當一個project,因為謀事在人,成事卻在天,以平常心吧!   

原文章由 meowross 於 08-8-12 09:56 發表
vhunghk

查實最想亞囡讀馬鞍山間啓基.. ...

mimia810,

好似11:55放學,若果小朋友搭校車的,最好預食完lunch後2pm才上課外活動.

原文章由 mimia810 於 08-8-12 13:48 發表
Hi Fumiko,
Hihi各位St. Cat 升K3嘅媽咪、我新入嚟呢边、多數去小一選校同BK媽咪、我呀女今年又係St. Cat升K3‧多多指教‧
呢排公司好忙、阿女小一報名又殺到埋嚟、好擔心呀! 不過係音小留咗位、都起碼有渣拿‧
我都 ...

英华係8月13 ~ 22日交form

原文章由 mmak 於 08-8-12 01:14 發表
0203ma,

係吖, 英華應該幾好.直資, 學費又平, 男仔好多都報. 要快些了 好似 15/8 截, 仲要交埋 portfoilo...

sorry,  英文叫 renaissance college  中文係??? 呢, birdbird個仔讀嗰間吖!

原文章由 vhunghk 於 08-8-12 14:46 發表
meowross,

我找不到馬鞍山有間啓基,以我知啓基不是在太子嗎?你所描述這間學校幾好wor.

對找小學一事,我已無什麼感覺了,只係當一個project,因為謀事在人,成事卻在天,以平常心吧!   

...
‹ 上一主題|下一主題