用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原帖由 YLMBEE 於 09-11-5 10:23 發表

仔仔反而響閱讀理解部份失分最多 . 錯一題都好貴 , 成3分 .

我囡都係響呢方面失分較多 。總括而言,今次總測似乎偏淺,A班近半人響英卷一攞九字頭(都係路絲囡囡同級第一攞最高),B班聽講數學攞九字既都唔少,佢地中卷一攞九十八分既都好似有三個……

有高年級家長話,通常總測卷淺既話,考試就會深既,都幾驚

我是小一C班家長想問一下小一新生的冬季校服應該點攞?需唔需要家長去到學校攞定係叫小朋友自己攞.

原帖由 Tony媽咪 於 09-11-13 21:12 發表
我是小一C班家長想問一下小一新生的冬季校服應該點攞?需唔需要家長去到學校攞定係叫小朋友自己攞.

校服會派比學生, 會由學生攞番屋企, 唔使家長去攞.

原帖由 Tony媽咪 於 09-11-13 21:12 發表

學校低過10-11度的話便可著街外嘅褸(一定要深色), 如果星期一得13-14度的話, 小一生無冬季校服, 你地可著深色外褸返學,學校會著情處理. (因為話就話得13-14度, 學校個到起馬再低1-2度,好冬)

請問各位家長,冬季校服的size跟夏季校服的size會唔會不同,因為我小朋友的夏季校服是30碼但係校服公司度的size是28,如果不合身是不是可以換?

我之前親身上公司買了, 他們說兩季尺碼是不同的, 有問題是可以更換.

原帖由 Tony媽咪 於 09-11-14 15:46 發表
請問各位家長,冬季校服的size跟夏季校服的size會唔會不同,因為我小朋友的夏季校服是30碼但係校服公司度的size是28,如果不合身是不是可以換?

原帖由 TAOTAOLEE 於 09-11-16 10:57 發表

今日囝囝有體育堂, 我比囝囝著多件灰色抓毛背心係底和長袖灰色冷衫係面, 另外著咗條深藍色運動長褲, 應該可以應用到今日既天氣掛.
另外還想問吓, 冬季時候可否著件白色企領底衫(即係著起運動衫時會突出條 ...

企領底衫無見過有人咁穿,頸巾要用深色(灰/深藍/黑).

原帖由 TAOTAOLEE 於 09-11-16 11:02 發表

我囝囝夏季校服都係著30碼, 但校服公司都同樣度了28碼給我囝囝, 我打算今日取回校服返屋企試清楚先, 如果真係唔合適的話, 明天先叫囝囝帶返學校換SIZE. ...

冬季校服係會大套D,但最神奇就係西褲竟然吊腳,所以舊年條西褲就要換大一個碼.

原帖由 YLMBEE 於 09-11-14 11:37 發表

學校低過10-11度的話便可著街外嘅褸(一定要深色), 如果星期一得13-14度的話, 小一生無冬季校服, 你地可著深色外褸返學,學校會著情處理. (因為話就話得13-14度, 學校個到起馬再低1-2度,好冬) ...

舊年學校話12度以下就可以穿自己的外套,而女仔就可以改穿運動裝.

魅力公主 醒目開學勳章

原帖由 咩咩豬 於 09-11-16 12:22 PM 發表

舊年學校話12度以下就可以穿自己的外套,而女仔就可以改穿運動裝.

今日我已經同悅悅改穿左夏季運動衫,但係入面係長袖底衫+襪褲

原帖由 TAOTAOLEE 於 09-11-16 13:23 發表

今個星期二&三咁凍, 諗住比囝囝著番件企領底衫, 免得大風吹到條頸冷親麻.

因為家住郊區,仲大風過校門口,我囡由小一開始都著白色企領底衫返學,到小四都未試過俾人鬧。倒是頸巾原來響手冊已寫明要戴灰色的,我之前記錯為深藍色,就會俾老師執(但其實老師都係話,唔會點嚴重到責罰,大概因為小學既校服通常由家長代理,小朋友好少會故意違規咁沙膽)。

另外,今日我囡著深色羽絨返學,都有老師話要十二度以下先著得,不過我記得校長響家校教會會議上講過,因為各人既體質不同,校方傾向不那麼嚴格規定(但這些彈性又很難寫進校規,只能由老師跟小朋友講,我記得之前有次都係凍咗,有小朋友著咗冬季校服,就喊住口唔肯入校門,結果要麻煩老師出黎安慰同帶佢返入去),如果老師有意見既,家長可考慮自行與老師溝通,以便取得共識。

原帖由 TAOTAOLEE 於 09-11-16 13:30 發表

吓, 西褲度身訂做都可以吊腳 , 咁我今晚要同囝囝試清楚D先得喇.mouth:" />

校服商響明後天都會駐守學校,大概由九點幾左右到下午三點幾都可以處理更換校服事宜。如果低年班既小朋友,怕佢地唔識講,可以寫紙仔。在換校服既高峰期,如兩點幾放學到放課外活動期間,都有家教會常委在一樓會議室協助處理換校服事宜。如小朋友認得平日看洗手的家長姨姨,可以請佢地幫忙協助處理。

老實講,我唔太覺得校服商係"度身訂做"既,我囡試過拿到一件寬度幾乎比得上長度既夏天校裙,但佢係出名瘦既。所以家長要睇清楚,有需要便更換。

請不要誤會...經一般學校訂購程序肯定不會有度身訂造這回事, 找現成校服量度在小朋友身上就會有.

原帖由 csy_ma 於 09-11-16 23:54 發表

校服商響明後天都會駐守學校,大概由九點幾左右到下午三點幾都可以處理更換校服事宜。如果低年班既小朋友,怕佢地唔識講,可以寫紙仔。在換校服既高峰期,如兩點幾放學到放課外活動期間,都有家教會常委在一樓會議室協助處理 ...

‹ 上一主題|下一主題