用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道中、小家長聚談
樓主: KenBaBa
go

真道中、小家長聚談 [複製鏈接]

Hi big boy, thanks for the info, can't find Logos there, I guess they do not implement IB.  If I am wrong, kindly correct me.

Thanks

原文章由 big-boy 於 08-6-27 10:28 發表
Dear Bigpatpa:
You can check the offical IB website to find all HongKong IB school.
http://www.ibo.org/school/search/index.cfm?programmes=&country=HK®ion=&find_schools=Find

KenBaBa

Thank you to you too, if this is the case, I may have to reconsider, as I guess IB may not be suitable for my son.

Regards
bigpatpa

原文章由 KenBaBa 於 08-6-26 21:50 發表
Dear bigpatpa,

I'm sorry that being a Logos parent, I am not in any position to answer as the school is now preparing for it and the preparation works is classified as RESTRICTED. One definite answer ...

Dear bigpatpa:
I post this link here is for your reference. Logos is preparing for it. If you want to get most detail info. about the progress, you can contact the school by yourself.
Regard

原文章由 qq_dad 於 08-6-25 22:29 發表
mmcht,
好耐無見到您啦,搬入新屋後,住得好碼?....  

Hi qq_dad,
現在正忙緊攪裝修,快拉!快拉!
我家陣住個度7月20日到期,若然搬唔到,就要露宿街頭lu.

今個暑假寶貝要帶齊裝備,去參加學校的3日2夜的宿營,包括:被鋪,床單,枕頭,衣服及日用品等物資,真是一個難得的學習機會.

寶貝也感到很興奮,我向他解釋:呢個活動其中一項是要提昇學生的獨立能力,因此我請他根據學校派發的旅行清單,執拾個人物資.
Oh!甘多野帶,我諗都要用個手提篋

唔知今年qq會去邊樹學獨立呢?

mmcht

Dear all,

A Comprehensive Review has been conducted by a team of 10 headed by Mr Archie McGlynn on the preformance of the school after it has operated for 5 years. The Comprehensive Review Report prepared by the team is now able to be viewed at the website of the school. Interested parties may make access to it at:

http://www.logosacademy.edu.hk/frameset02.htm

mmcht,

"我家陣住個度720日到期,若然搬唔到,就要露宿街頭lu "
不要紧,跟仔仔一起到学校summer camp 就可以啦.

"唔知今年qq會去邊樹學獨立呢? "
我地一家跟学校一起去珠三角游学吖。下周出发。

这个假期,仔仔还有什么活动吖?

原文章由 qq_dad 於 08-7-2 22:52 發表
我地一家跟学校一起去珠三角游学吖。下周出发。   ...

Hi qq_dad,

一家去珠三角游學, 甘開心, 去多幾日呢? 回來之後報導下可以嗎?

由於將搬到TKL, 所以5月時已替寶貝入紙, 申請報讀TKL社署綜合家庭服務中心之暑期活動, 經過入表+抽籤+揀活動/交費, 合共報了11項寶貝至愛的活動, 另外, 又報了2項康體署資助的運動班, 寶貝活潑好動, 希望可以讓他過一個充實而好玩的暑假, 詳情如下.

mmcht

SeriesActivities
特別班組英語繽紛樂園-城市英雄
特別班組普通話繽紛樂園-歡歡喜喜迎奧運
義務工作系列童心同行
兒童及青少年侏羅紀古代情景模型玩具創造
兒童及青少年海陸空綜合電玩創造
參觀農場綠油油之旅
參觀守法好容易
參觀維他奶傳奇
兒童及青少年Lego
兒童及青少年花式跳繩班-初班
看奧運看品格有信心的小孩
(信心-而非氣餒)
官涌體育館競技體操
京士運動場
Rugby Football-欖球

[ 本文章最後由 mmcht 於 08-7-11 22:07 編輯 ]

原文章由 qq_dad 於 08-6-25 22:29 發表 好耐無見到您啦,搬入新屋後,住得好碼?....

各方好友,

點解呢到甘靜ga? 大家係咪去左邊樹呀!

等了兩年, 我家終於搬入了TKL, 家居十分淺窄, 但間屋裝修得合我心意, designer跟得很好.

Hi qq_dad,

我住得好好, 由於未有安裝internet, 所以家陣上網要去clubhouse, 我呢個禮拜放緊大假, 有時間歡迎大家可以上來飲茶+聚舊. Hi KenBaBa, 麻煩你安排下我地ga summer gathering la.

我Total用了$153,458 (697" for 2 adult+1child+1maid)

mmcht
3nd instalments-----------------------------        $26,450
4nd instalments-----------------------------        $13,750
Sub-total-------------------------------------       $95,670

(二) F & E + Others
3 lights + delivery / installation-----------       $1,424
curtains---------------------------------------       $3,300
4.6'x6.3' matress(Sealy)---------------------      $7,548
Table set--------------------------------------      $3,880
child matress+maid sofa bed(seahorse)---      $1,136
Giormani sofa (4 seaters+foot seat)--------      $5,500
Casablanca bed sheets (4 sets)------------        $2,120
TV-Sony 40W400A(sitting room)-----------      $14,300
Installation for Sony 40W401A-------------        $1,300
Eight settop----------------------------------       $1,400
TV-22LG30R (master room)-----------------       $2,850
Installation for TV-22LG30R ----------------          $480

Philips 2.1DVD (Mini home threatre)-----        $1,750
window frame (5 pcs)----------------------          $700
Mult-Lock(3 colors)--------------------------          $600
Move house charge for 5X boxes----------       $1,000
miscellaneous---------------------------------      $2,000
Toilet 換面板 +擋水(後加的估計價錢)-----      $6,500
Sub-total--------------------------------------     $57,788

Grand-total        ----------------------------     $153,458

原文章由 mmcht 於 08-7-30 15:42 發表 ... 點解呢到甘靜ga? 大家係咪去左邊樹呀! ... 有時間歡迎大家可以上來飲茶+聚舊. Hi KenBaBa, 麻煩你安排下我地ga summer gathering la ...

Dear mmcht,

大家梗係去左邊樹邊樹啦,暑假丫嘛,好鬼忙架。好似我咁,同軒mother、安安琪琪等共150人跟學校去左杭州,返到香港機場十五分鐘後就即刻接埋剛從外國返來的大家姐,飲飲食食,再兩日後,就同部份家族成員共十人九洲鹿兒島旅遊去,前晚歸來,昨日早上返校sit-in 應屆(首屆)會考生的放榜前講座,跟住的節目、開會、飲宴、功課、自己工作編排得密密麻麻,忙忙碌碌呀

去你度 house-warming,梗係好啦。全新裝修新樓喎,靚到靚過示範單位喎,一定要去踩下場、戙你高興:D 。你個度竟然近到望住學校,真係孟母到你丫!! 至於幾時上你度 ? 咁就未知幾時,不過,唔會大約在冬季卦?

[ 本文章最後由 KenBaBa 於 08-8-3 20:49 編輯 ]

請問有無親自接送既家長,知道學校準唔準時4:15放學架? 定係起碼都要4:30先接到小朋友呀?

原帖由 siti 於 08-8-28 10:09 發表
請問有無親自接送既家長,知道學校準唔準時4:15放學架? 定係起碼都要4:30先接到小朋友呀?

我以前都有試過親自去學校接亞仔放學,大約等十分鐘,其實無mud邊間學校話4點3放,就4點3就走得,因為你都唔想個老師未夠鐘就叫同學執定書包等放學啦!

昨天知道分班名單,今日收到班主任來電,很開心,很感恩,因為是上學年同一位老師做班主任,這位老師好有愛心,亞仔很喜歡他 ,而我就很放心

唔該晒!

原帖由 KenBaBa 於 08-8-3 20:41 發表 .............大家梗係去左邊樹邊樹啦,暑假丫嘛,好鬼忙架。好似我咁,同軒mother、安安琪琪等共150人跟學校去左杭州,返到香港機場十五分鐘後就即刻接埋剛從外國返來的大家姐,飲飲食食,再兩日後,就同部份家族成員共十人九洲 ...

Hi 各位真道家長,
返來la, 返來la, 暑假已過, 新的一年新的開始.  

我家寶貝今年有幸同莊尼哥哥個千金同班, 佢個千金甘乖巧同醒目, 哈哈! 班內多個臥底, 第日就好辦事la.

<扮乖>
唉! 我個好動活潑的寶貝, 今日主動同我講佢扮左3日乖學生, 真係比佢激死 .

>>我問佢呢班同學乖唔乖?
佢話暫時都幾乖, 不過冇甘快睇到, 要睇多2個星期先知.

>>我問佢點解要2個星期?
佢話如果係扮乖, 係扮唔到超過2個星期的.

>>我問佢可唔可以扮乖扮足一年?
佢話幾難, 唉.....!   

睇嚟今年個班主任都好適合我個活潑的寶貝。  

<英文堂>
寶貝同我講佢今日上英文堂, Ms Chow同佢地玩左個遊戲, 首先老師請同學輪流講出自己的英文名, 然後老師代他們將英文名寫左係白板上, 開始時, 老師叫其中一個同學個英文名, 甘個同學就要立即起身, 叫另一個同學仔個英文名, 如此類推, 聽落都刺激-等待比人叫個一刻.  

跟住老師請同學每人寫5句英文-關於summer holiday的, 然後即時交給老師.
看來, 寶貝都幾享受返學呢!  

mmcht

原帖由 mmcht 於 08-9-4 12:39 發表
返來la, 返來la, 暑假已過, 新的一年新的開始 ...

Dear all,

呢個學期呢幾日,Ken仔好似有進步。朝朝 0630 - 0645 自己起床梳洗食早餐換衫,之後嗲我就出門。其實佢之前係 0700 - 0705 鏟都唔起的,問佢點解而家咁早,佢話要檢視書包睇會唔會有遺漏功課文具喎;兩次接佢放學,都比前爽快,一馬當先,唔再跟班同學仔慢條斯理「慢」步人生路;學樂器、做公文、包書、執拾課本都添上了朝氣;自發當上了某科科長,又會睇報紙翩書本 ... 唉,Ken仔要加把勁呀 !!

原帖由 KenBaBa 於 08-9-5 01:17 發表

Dear all,

呢個學期呢幾日,Ken仔好似有進步。朝朝 0630 - 0645 自己起床梳洗食早餐換衫,之後嗲我就出門。其實佢之前係 0700 - 0705 鏟都唔起的,問佢點解而家咁早,佢話要檢視書包睇會唔會有遺漏功課文具喎;兩次 ...

Kenbaba,

恭喜恭喜,

DADDY 安排有方,暑假特训有效。

Dear qq-dad,

Ken仔已經 DS4 啦 ... 再唔發奮 ... .

Dear mmcht,

好勤力呀,在 PA forum 開檔喎。我就順手幫你那級加個 corner 外號 ...。好多都唔該晒,包括投稿、關注校園環境資料搜集 ... 等等。大約在冬季 ... 一定踩你場 ...

原帖由 KenBaBa 於 08-9-5 14:59 發表
......好勤力呀,在 PA forum 開檔喎。我就順手幫你那級加個 corner 外號 ...。好多都唔該晒,包括投稿、關注校園環境資料搜集 ... 等, 大約在冬季 ... 一定踩你場 ...  ...

Hi KenBaBa,

班別corner外號
好, 做得好, 多謝你幫我和同班家長在PA forum的討論, 改番個班名, 甘樣可以凝聚到多D卧底家長, 屆時班中發生的大小事情, 就可以一清二楚了.......哈哈哈!

勤力!
呵呵呵!係呀! 真道d家長, 又真係好鬼勤力ga.
唔駛唔該, 係應份架, 學校大家都有份, 用得著我, 就隨便開聲la.

踩場
隨時也歡迎!

mmcht

Hi 各位,
新學年開學,我就好唔得閒,返工好多嘢做,成日要答問題,攪到嗰腦有啲亂
今晚有時間返咗去家長團契,有校長一齊分享,仲有好多位新加入真道嘅家長,氣氛愉快

KenBaBa,
點解我喺PA 個forum 到睇唔到真天地第一期,快啲幫手check 吓

原帖由 軒Mother 於 08-9-5 23:14 發表 ... 點解我喺PA 個forum 到睇唔到真天地第一 ...

Dear 軒mother,

因為仲未有人提供到其 pdf file 囉 ( 雖然已經打晒鑼 ... )。

係勒,有冇相熟的、熟手的「網頁管理員」家長義工可以介紹來幫忙管理、更新、執拾網頁呀,你知啦,我唔係果行咖嘛,好多同好多時真係有心無力咖!

KenBaBa,
原來如此! 明白了,等我搵吓有無以前d資料。至於熟手的「網頁管理員」家長義工,當年我都遍尋不獲,而家唯有呼籲吓d新家長幫吓忙
‹ 上一主題|下一主題