用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道中、小家長聚談
樓主: KenBaBa
go

真道中、小家長聚談 [複製鏈接]

deniset & KenBaBa,
多謝!多謝!
亞仔今次係參加 Piano Solo/Grade 4:loveliness:

軒Mother
厉害!  恭喜恭喜!!请您吃个birthdaycake.

原文章由 軒Mother 於 08-3-4 22:10 發表
亞仔星期六比咗個四級驚嚇 我,今日送咗個驚喜比我做生日禮物 亞仔今日又參加校際音樂節,僥倖攞咗個第三,剛剛請佢食自助餐慶祝慶祝 ...

軒Mother,

恭喜!恭喜! 已經很久沒上BK,聽到隻蝦子餅話你亞仔又攞獎,拿拿林上黎恭喜 ,另BBQ我會盡快覆你,暑假之旅正在度緊,有料會即call你。

dcca,
多謝!多謝!下星期開始,我都會無咁多時間上嚟chat, 因為我會轉full-time
至於暑假之旅,度好後話我知  

原文章由 dcca 於 08-3-7 11:07 發表
軒Mother,

恭喜!恭喜! 已經很久沒上BK,聽到隻蝦子餅話你亞仔又攞獎,拿拿林上黎恭喜 ,另BBQ我會盡快覆你,暑假之旅正在度緊,有料會即call你。 ...

[ 本文章最後由 軒Mother 於 08-3-8 12:30 編輯 ]

原文章由
Mother
08-3-2 17:07 發表 ! 我個仔喺其中一科主科攞個第四級
,咁你話應該係嚇親定激親

! 我今日同寶貝爸去學校取成績表,以前是1-4分計,1分最高; 咁老師話今次改咗以1-7分計,接過了成績表,老師便和寶貝爸傾談寶貝在學校的表現,與此同時,我就好專心甘睇成績表,嘩!真係嚇到我呆咗.  

接著問老師幾多分先合格,老師避重就輕地道出:是用全科全級成績拉curve計出1-7,冇話合唔合格ga,呢一班冇人攞17.

! 望住那張成績表,真是欲哭無淚,然後我就係到自然自語:咁咪即係1-3分先合格, 唉!冇科合格,重要咁鬼低分添.

跟住老師聽到我的話,連忙澄清,今次1是最低分;7是最高分.

跟住寶貝爸對我說: 老師一開始咪講咗攞,無留心聽書,7先至係最高分.

原來係自己太緊張,聽漏咗,其實寶貝一向都係咁賴散,唔緊唔緊咁,話攞咁低分,都唔係冇可能ga,可是,當知道自己攪錯咗,那刻ga心情:簡直由谷低直彈上天空.Yeah!  

mmcht

原文章由 mmcht 於 08-3-9 22:32 發表 ... 接過了成績表,老師便和寶貝爸傾談寶貝在學校的表現,與此同時,我就好專心甘睇成績表,嘩!真係嚇到我呆咗 ...

Dear mmcht,

真係俾你搞到我笑爆咀,咁鬼搞野咖你 ...

不過話時話,你同 軒mother 同埋 deniset 都係一擔,平日就話唔好谷佢呀、唔好補習呀、唔駛咁多抄寫呀、練習呀、默書呀咁,評估時候及派片時候就鬼咁緊張 ... 係,都係媽咪自然反應黎。

其實無論仔女讀緊乜學校都好,最緊要係睇番佢本身學習態度、能力及進度,適當時候給予適當的指導、複習及督促;針對他們的弱點缺點,各司各法,盡早輔導糾正。

[ 本文章最後由 KenBaBa 於 08-3-11 10:31 編輯 ]

Dear 軒mother, 轉full-time,仲 ? 快D

以後禮拜六都仲會唔會見到你啦、你蝦子餅啦、同你隻靚仔滿場飛咖係嘛 ?

KenBaBa,
又燒到我! 要緊啦!我真係唔洗阿囡成日默書/抄寫喎!但要她平時持續溫習,到評估時就可以輕鬆一點點。
知你呢排忙到CC!記住有消息就通知我們呀!

軒媽:恭喜恭喜!
我阿囡話你個靚仔上星期在學校表演鋼琴給嘉賓聼:loveliness: ,你那天在不在場?

原文章由 KenBaBa 於 08-3-11 10:10 發表

不過話時話,你同 軒mother 同埋 deniset 都係一擔,平日就話唔好谷佢呀、唔好補習呀、唔駛咁多抄寫呀、練習呀、默書呀咁,評估時候及派片時候就鬼咁緊 ...

原文章由 deniset 於 08-3-11 12:55 發表 又燒到我! ...

Dear deniset,

嘻嘻,不敢、不敢 !!

係勒,早兩日 choir members 英德著住兩件 sharp醒 靚靚 T-shirts,謀殺好多紀憶體,遲 D 佢實會貓俾我睇。唔該晒 !!

我阿囡話你個靚仔上星期在學校表演鋼琴給嘉賓聼 ...

嘩,乜你個靚女同佢個靚仔都咁醒咖 ... 我 ...   ... 唔制呀 !!

KenBaba,
你千祈好誤會呀!你兩個仔都好醒!我上星期六好像遇見小Ken,高佐又大個仔佐好多。你大仔更加唔洗讚幾時都噉出衆,恨C人!嘻嘻!

原文章由 KenBaBa 於 08-3-11 14:59 發表

Dear deniset,

嘻嘻,不敢、不敢 !!

嘩,乜你個靚女同佢個靚仔都咁醒咖 ... 我 ... : ...

KenBaBa,
你仲未答我究竟應唔應承我嘅約會??:evil:

Oh, No! KenBaba,軒媽ge約會你都敢拖?

原文章由 軒Mother 於 08-3-11 16:18 發表
KenBaBa,

原文章由 deniset 於 08-3-11 16:22 發表
Oh, No! KenBaba,軒媽ge約會你都敢拖?

兩位 dear 媽咪,嘻嘻,不敢、不敢。未覆原因:

(a) 首先要肯定當日或至少當時駛唔駛返工;
(b) 仲要推掉個釣魚約會;
(c) 之後睇個日曆,嘻嘻,未到死線喎;
(d) 梗係要保持矜持先啦;
(e) 跟住四圍打探阿邊個邊個去唔去呀咁;
(f) 然後連消帶打,現在大番 deniset 先,喂,究竟你三口子去唔去 ?
(g) 得到 deniset 你答覆後,今晚再問「吱忌廉」同兩隻馬騮,咁咪可以準時零時之前答覆囉,呵呵呵呵 !

(好彩軒mother忍唔住提醒我,否則過死線都唔記得,就唔可以好似依家敢咁口響啦 )

[ 本文章最後由 KenBaBa 於 08-3-11 18:18 編輯 ]

KenBaBa,
見你想知,就話比你聽有邊個/family去我哋個約會啦,有A家庭,B家庭,D家庭,E家庭,估唔估到即係邊個?見到面就知道有邊個同邊個

deniset,
我個仔話你位千金當日都有份表演,多謝老師讓孩子們有份參與這個盛大會議 ,比佢地見識吓:loveliness:
呢個KenBaBa真係唔啱,無端端燒到我哋, 做父母有邊個唔緊張啲仔女?唉!我個仔喺四年級整個四級驚嚇比我,我點會唔擔心

原文章由 deniset 於 08-3-11 12:55 發表
KenBaBa,
又燒到我! 唔要緊啦!我真係唔洗阿囡成日默書/抄寫喎!但要她平時持續溫習,到評估時就可以輕鬆一點點。
知你呢排忙到CC吓!記住有消息就通知我們呀!

軒媽:恭喜恭喜!
我阿囡話你個靚仔上星期在學校表演鋼琴給嘉賓聼 ...

KenBaBa,
轉full-time 梗係 啦,嘆咗咁耐,而家要重出江湖,好慘架
呢個禮拜六唔會見我同我個蝦子餅,只會見到我個靚仔滿場飛  以後要隔個禮拜先會見到我

原文章由 KenBaBa 於 08-3-11 10:29 發表
Dear 軒mother, 轉full-time,仲 ? 快D

以後禮拜六都仲會唔會見到你啦、你蝦子餅啦、同你隻靚仔滿場飛咖係嘛 ?

Dear KenBaba,
矜持耐!走寳呀!請示KenMama後就同軒媽講“我來也!”

原文章由 KenBaBa 於 08-3-11 18:12 發表

兩位 dear 媽咪,嘻嘻,不敢、不敢。未覆原因:

(a) 首先要肯定當日或至少當時駛唔駛返工;
(b) 仲要推掉個釣魚約會;
(c) 之後睇個日曆,嘻嘻,未到死線喎;
(d) 梗係要保持矜持先啦;
(e) 跟住四圍打探阿邊個邊個去唔去呀 ...

原文章由 deniset 於 08-3-11 21:00 發表 Dear KenBaba, 咪矜持噉耐!咪走寳呀!快啲請示KenMama後就同軒媽講“我來也!”

Dear 軒媽 & deniset,

好開心呀 ... 我來也,唔係唔係,係我家四口來也 ... !!

[ 本文章最後由 KenBaBa 於 08-3-11 22:41 編輯 ]

原文章由 軒Mother 於 08-3-11 18:46 發表 ... 以後要隔個禮拜先會見到我 ...

Dear 軒Mother,

... 唔制呀 ... 嗚嗚嗚 ...  不過冇法啦,大家都要為口奔馳,起頭家。以後有得返來唱歌時候,就會不期然唱得寧舍開心特別高興咖啦 ( 我的經驗之談 ) !!

原文章由 KenBaBa 於 08-3-11 10:10 發表
Dear mmcht,
真係俾你搞到我笑爆咀,咁鬼搞野咖你 ... 。不過話時話,你同 軒mother 同埋 deniset 都係一擔,平日就話唔好谷佢呀、唔好補習呀、唔駛咁多抄寫呀、練習呀、默書呀咁,評估時候及派片時候就鬼咁緊 ...
原文章由 deniset於 08-3-11 12:55 發表
KenBaBa,
又燒到我! 唔要緊啦!我真係唔洗阿囡成日默書/抄寫喎!但要她平時持續溫習,到評估時就可以輕鬆一點點。...
原文章由Mother
於 08-3-11 16:18 發表

KenBaBa,

Dear KenBaBa,

乜你甘唔小心, 學人玩火呀!

燒我就好啦, 做乜埋軒mother和deniset個疊, 唉! 你令我不期然想起那句……

不好意思, 真的事有湊巧, 話說寶貝剛度過了他的八 歲生日 , 爸爸以「玩具」作禮物; 媽媽以「黃金屋」作禮物, 於是寶貝在商X書局揀了一本「西遊記」作為生日禮物, 今晚我和寶貝睡前閱讀時, 正正閱讀這本中國四大名著之一的『西遊記』內的第二章「參訪仙道」, 當中悟空被師弟們取笑那句-『沒事找打』, 呵呵呵!

你大人有大量, 如有冒犯, 敬請見諒!.

「谷」-谷到我一肚氣就有, 我寶貝係屬於唔谷得個隻, 要時刻同佢鬥智  . 有樣你睇, 我寶貝甘瘦, 點谷都冇用ga!

其實課內/課外讀物, 都同樣重要, 最緊要廣泛閱讀, 唔知…..寶貝幾時可以睇埋另外三本名著呢?《三國演義》、《水滸傳》、《紅樓夢》, 自從早前武航兄那席話, 已經點醒了我.:idea:

mmcht

[ 本文章最後由 mmcht 於 08-3-12 09:49 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題