用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁 vs 地區名校
樓主: cloudcloudrobot
go

皇仁 vs 地區名校   [複製鏈接]

fatman69 發表於 23-1-12 12:21
明白家家有苦衷!  
讀官津一線一樣可成才係事實!  
讀SPC 要20幾,SPCC 更要40幾! :z ...
SPC, DBS, SPCC 學費係 4, 5, 6
如果高中選IAL同IB, 學費係, 4, ~12, ~10

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-12 12:51
SPC, DBS, SPCC 學費係 4, 5, 6
如果高中選IAL同IB, 學費係, 4, ~12, ~10

SPC 高中選IAL學費要5

2jkidsfather 發表於 23-1-12 12:53
SPC 高中選IAL學費要5
謝謝指正, 咁都仲差一倍
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-12 12:55
謝謝指正, 咁都仲差一倍
到依家班家長的仔女升到高中轉離DSE,嘿,一定再貴

2jkidsfather 發表於 23-1-12 12:58
到依家班家長的仔女升到高中轉離DSE,嘿,一定再貴
直資學校加學費要向EDB申請同等佢批核

PTL_L 發表於 23-1-11 22:29
回覆 medicine 的帖子

如果考英小級10內,港華今年成績唔錯,又轉咗新校長,校舍又靚,自二,應唔應該甘心 ...
係其它post,不止一次講過(或者算詬病)非DSE試制的所佔的優勢.既然小學已經英小,點解唔係繼續走有優勢的路?
這個成績,雖然話未必一定中最top的直資(應有機會係睇幾大機會),二綫直資的機會應該高唱入雲.而二綫直資有其它考試制度的,在過去亦不乏高grade學生,除了學生自身努力之外,其他考試制度更容易拿高grade應是不爭的事實.最關鍵是聯招和非聯招在熱門科目的本地名額的分配比例(這裏不列舉).

假如一心一意DSE,又向往十幾年前的港華的靚成績,咁作爲塘邊鶴,都無乜好講了.決定權當然是該學生及家長.

至於話轉換校長,我是傾向繼續觀察.明顯,校務報告的方式依然未變,即"我依然是我,你地唱幾多都好,我沒有錯,就算是改變,寧發紙仔講成績,亦不改被你地唱的正式報告方式"

fatman69 發表於 23-1-12 12:21

讀SPC 要20幾,SPCC 更要40幾!
40幾個係乜嘢概念呢?

就係你請晒 YY, Billy, Koopa, 廖天恩, Gary, Sabina, J. Yueng ,etc…教足你6年都仲有錢剩…

我唔信有間學校有以上咁豪華的教師陣容囉!

但講到 「保羅承傳」 就贏晒嘅,「保羅承傳」係無價嘅!

medicine    發表於 23-1-12 13:10

小鹿揀學校 發表於 23-1-12 13:08
40幾個係乜嘢概念呢?

有些物體,貌似不需理會的.
吐出來的無非就是入某校多高貴或多富貴之類.

medicine 發表於 23-1-12 13:07
係其它post,不止一次講過(或者算詬病)非DSE試制的所佔的優勢.既然小學已經英小,點解唔係繼續走有優勢的路?
...

但港華校長係old boy,又去過多間新派學校任職「於風采中學及香港兆基創意書院,又在香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學的中學部任副校長,其後任教加拿大國際學校,教學及學校行政經驗涵蓋本地及國際課程」咁對港華應該好大幫忙!
仲搞
「燈塔計畫」助學生 提升海外 頂尖大學 取錄機會,咁都唔加分?

PTL_L 發表於 23-1-12 13:16
但港華校長係old boy,又去過多間新派學校任職「於風采中學及香港兆基創意書院,又在香港浸會大學附屬學校 ...
正正是搞提升海外升學這一條,才是減分.想問.假如家庭一般,可否會因學校有乜計劃而改變財政狀況從而出國?
如果不可以,那麽推這個計劃的目的是什麽家庭?以此反推,即學校的理念是什麽?難道定位是藍塘道個一間津中?

medicine 發表於 23-1-12 13:24
正正是搞提升海外升學這一條,才是減分.想問.假如家庭一般,可否會因學校有乜計劃而改變財政狀況從而出國?
如 ...
曾係香港兆基創意書院,香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學的中學部任副校長,其後任教加拿大國際學校

呢幾間共通點係: 學生都要俾錢讀書, 唔需要理佢地有冇錢去外國升學, 只需要提供"途徑/捷徑"俾佢地

hkpapa852 發表於 23-1-12 13:28
曾係香港兆基創意書院,香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學的中學部任副校長,其後任教加拿大國際學校
都係你明白.
一成不變.點得?

medicine 發表於 23-1-12 13:14
有些物體,貌似不需理會的.
吐出來的無非就是入某校多高貴或多富貴之類.
嘩!你唔好咁啦!
我只係想討論件事,唔好拖埋我落水!

我想表達嘅係,揸住40幾個,可以有好多方法提升成績,唔一定要入頂級直資.。

medicine 發表於 23-1-12 13:31
都係你明白.
一成不變.點得?

其實無問題, "傳統名校"咪叫"舊生會"成立海外升學基金, 叫"舊生"多多益善支持下學弟囉!
QC呢D咁窮既舊生會, 都有資助俾所入入到醫科既學生啦!

hkpapa852 發表於 23-1-12 13:34
其實無問題, "傳統名校"咪叫"舊生會"成立海外升學基金, 叫"舊生"多多益善支持下學弟囉!
QC呢D咁窮既舊生會 ...
已經成億啵(各5千?),又黎?

學生群體已變,依然用過去的"功績"妄圖複製,我無期望.

medicine 發表於 23-1-12 13:38
已經成億啵(各5千?),又黎?

學生群體已變,依然用過去的"功績"妄圖複製,我無期望.
唔知捐款可唔可以"量化寬鬆"呢?

medicine 發表於 23-1-12 13:24
如 ...
言下之意,又係gimmick 之舉?但起教學上,做過咁多間非本地學校,個人思考唔會新派啲咩?

hkpapa852 發表於 23-1-12 13:43
唔知捐款可唔可以"量化寬鬆"呢?
多貯備將來有可能"量化寬鬆"捐款的學生係咪一條好橋?

PTL_L 發表於 23-1-12 13:45
言下之意,又係gimmick 之舉?但起教學上,做過咁多間非本地學校,個人思考唔會新派啲咩? ...
暫時咪好容易見到生搬硬套而不考慮學生群體已經改變的事實

PTL_L 發表於 23-1-12 13:16
但港華校長係old boy,又去過多間新派學校任職「於風采中學及香港兆基創意書院,又在香港浸會大學附屬學校 ...
佢係OLD BOY 但係係SJC OLD BOY....
16. 陳偉倫(繼徐仁壽後第二位聖若瑟書院校友及首位非華仁前教師擔任校長)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊