用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講 ...
樓主: elbar
go

IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講咗就.   [複製鏈接]

真係了解清楚兩邊嘅分別?定係聽一啲 general comment?當然隨佢哋鍾意啦… 兩邊都有offer… 了解過後就自己揀囉…

我只溫馨提醒,不妨多了解清楚,問多啲裏面讀緊嘅人的課程內容,或者直接跟professor傾傾。

Relax    

chingyu 發表於 21-8-16 22:51
上年三個入醫的 DSE 狀元,全部揀了 MBBS。
https://www.google.com.hk/amp/s/mamidaily.com/amp/1026162 ...
比狀元沒有意思啊!請不要比較啊!
你只要反駁那些错誤的資訊就可以了。
CU Medic 前年還收了7個狀元呢!

chingyu 發表於 21-8-16 22:29
佢哋嘅冇揀錯,係二揀一咁去比。

因為課程內容,實習編排,pbl 安排都有唔同。
請問你可以指正那些以訛傳訛的謠言嗎?

73662710 發表於 21-8-17 00:03
比狀元沒有意思啊!請不要比較啊!
你只要反駁那些错誤的資訊就可以了。
CU Medic 前年還收了7個狀元呢!

冤枉啊大人!上邊另一網友寫我才回應!

我只是回覆他的訊息!

chingyu 發表於 21-8-17 00:07
冤枉啊大人!你上邊自己寫的,我才要回應。

咁都得?

佢只係回應你話今年Spcc n dgs好多高分考生入hku Medic, 想知多啲,所以拋磚引玉,點知你顧左右而言他,一味避....
其實你post的link大家都找到,我地唔係想知狀元的去向,不勞煩!我係想知道你那句「今年Spcc n dgs好多高分考生入hku Medic」的詳情,咁你又一味make general comments, 又唔肯講detail, 咁啲人咪誤會囉!

73662710 發表於 21-8-17 00:11
我只係回應你話今年Spcc n dgs好多高分考生入hku Medic, 想知多啲,所以拋磚引玉,點知你顧左右而言他,一 ...
我冇避喎。我說了我知道的數據,自行了解清楚兩邊都唔得?
我講嘅嘢未必係真,其他人講嘅嘢都未必係真。
提提大家問清楚啫。

同埋你哋問問題都真係好冇禮貌,我冇責任回覆的。

唯有每次講多句:不喜勿插!

chingyu 發表於 21-8-17 00:16
我冇避喎。我說了我知道的數據,自行了解清楚兩邊都唔得?
我講嘅嘢未必係真,其他人講嘅嘢都未必係真。
提 ...
咁你只post左近兩年狀元去向的數據,數據太細,說服力欠了些少。比較直接,見諒!

73662710 發表於 21-8-17 00:22
咁你只post左近兩年狀元去向的數據,數據太細,說服力欠了些少。比較直接,見諒!
...

我只是回答他這句
//我剩係知道dgs超级狀元和spcc 榜眼去左CU Medic, 請問有冇detail share下呢?//

我之前都有講每年學生都有不同preference !

兼且我都覺得分享狀元數目係冇意思!
入到去都係重新嚟過!

chingyu 發表於 21-8-16 23:04
我已經說明,各自各有擁躉,有興趣入讀的同學,自行問清楚課程內容吧。

GPS 往年亦有 29人, 亦是 讀少一 ...

我不想說人家的不是,呢度都俾咗方向大家問多啲。

若果問到兩邊學生都認為自己選的大學好,不妨問清楚有乜好?有乜唔好? 從中了解多些。

中大比我孩子的獎學金更多,最後仍選MBBS, 更認為無揀錯。

少少個人分享,不喜勿插!

chingyu 發表於 21-8-17 00:42
我不想說人家的不是,呢度都俾咗方向大家問多啲。

若果問到兩邊學生都認為自己選的大學好,不妨問清楚有 ...

HKU Medic 三年課程壓縮成二年讀得比較辛苦是真的嗎?
因為有超高的failure rate, 搞到很多同學要補考,有暑假等如無暑假也是假的吗?
留班率也偏高是真的嗎?

恭喜令公子/千金一定有其過人之處!祝他學业進步,準時畢業!

另請問可唔可以正面回應以上問題?
謝謝

silvia_ng 發表於 21-8-16 16:53
其實港大好有人情味,只係啲高分學生未必揀醫,又或者情願只揀中大(我起碼認識兩個係咁)。理由可能係MMI ...

多謝分享。

我亦分享少少資訊。

上年入醫數字
Spcc 30個揀 HKU 10個揀CU
Dgs 19個揀 HKU 4個揀CU (包GPS)

今年未有詳細數字,但聽聞 spcc 都係 三比一。

無話邊間特別好,只揀一間合適自己的便好了!

香港得兩間醫學院,兩間都要多多支持!

但突然又見專批評一間,唯有多咀講兩句。

73662710 發表於 21-8-17 01:13

第一丶二年是辛苦,
(問吓 GPS的學生 direct year 2 辛苦嗎?亦不知怎比較。)
第三年自己可好好利用,
第四丶五年聞說不是較CU辛苦。
大家課程編排很不同,
HKU 人認為第一二年辛苦很值得。
不單我孩子這樣說。DSE 同學也是這樣說。
肥佬和留班率偏高,就真的不知道。
必須問吓中大和港大平均咁多年有幾多人留班,
再加起來才可比較得到。
Year 1留班定Year 4/5留班或勸走好?
今年暫時只認識一位AL生留班。

當然有暑假,全個暑假又玩又幫人補習又做intern又學興趣班!

九月一日才上課!

Radiomama 發表於 21-8-16 20:33
不愧是EK的資深網友,分享了重點和實際經驗。多年來對孩子的全人培育最重要!
...

客氣了,做家長都係送到佢去呢度,第日就靠佢自己再磨練啦。

ANChan59 發表於 21-8-16 21:12
你仔间中学係正嘢嚟,君子“自强不息”!

係呀!好適合我仔,過去六年真係讀得好開心。

chingyu 發表於 21-8-17 01:28
第一丶二年是辛苦,
(問吓 GPS的學生 direct year 2 辛苦嗎?亦不知怎比較。)
第三年自己可好好利用 ...
唔好意思,可能我問題問得唔清楚,我唔係問你家小孩。你家小孩是IB狀元,又讀HLBio Chem, 當然無問題啦。
我其實係問hku medic的整體情況,如果你唔清楚就不勉強了!

CU medic有5年制,但只係少部份人可以,有最低要求:最低44分,Eng chem bio 有5*.
但眼見hku Medic 有些36+4, 有些英文4,有些無bio, 都直接讀5年課程,方间又話高failure rate,/repeat rate, 所以想問下。

謝謝回覆!

chingyu 發表於 21-8-16 22:00
上年和今年 SPCC / DGS 好多高分都揀 MBBS.
無錯。你講嗰堆義工服務一直有做,仲義教低收入學生,少數民族 ...

PBL都係其中一個原因讓我仔鐘情港大,因佢自細都唔係死背死讀書嘅人,佢自發搵嘅知識反而更牢記在心。

Enrichment year亦諗定想點渡過,佢話一世人流流長,如果做咗醫生,好難有成年時間去做專科以外嘅事。所以就算三年課程要濃縮啲都值得。

Sophie0804 發表於 21-8-16 22:06
好人有好報,預祝appeal 成功

謝謝你

rectangle 發表於 21-8-16 22:42
有盒模型,有人比說明書你/妳跟住步驟砌好呢?還是自己四圍揾資料探索怎样砌好呢?....你/妳自己鍾意啦.... ...

呢個比喻都好類似,真係每個學生不同喜好、學習模式。

73662710 發表於 21-8-17 07:20
唔好意思,可能我問題問得唔清楚,我唔係問你家小孩。你家小孩是IB狀元,又讀HLBio Chem, 當然無問題啦。
...

你搞錯了!我從無說過我家孩子做狀元。
2020年 不用考試。

你之前問題我已清楚回覆。你另加上面一些,我就不知道了。孩子中學同學好多都係DSE榜眼或成績亮麗入MBBS, 全部英文水準好高,我不知道你提及的情況。 不好意思! Postgrad 都有over 50人。

我回答的都是整體 MBBS 情況。
正如你問 「有暑假等於冇暑假」也是假的嗎?
我都好直接回覆你。同學們都開心放暑假喎。就算平日佢哋都有去玩,尤其住Hall同學。就算唔住hall的,上medic莊嗰班,會聚埋一齊玩。喜歡做research嗰班,又係會聚埋一齊玩。有些繼續同人補習, 有些組成義工團,幫助一般學校學生報本地和外國的大學。
Work hard, play hard.

住hall 試過環島遊,試過overnight 踩單車,試過一齊上山睇日出。
有些hall 玩得太勁,有些hall 正常活動,有益身心。
HKU 好多運動的, 佢哋仲要經常一齊練習。
  • Athletics

• Aquatics

• Badminton

• Basketball

• Handball

• Hockey

• Lacrosse

• Soccer

• Softball

• Table-tennis

• Tennis

• Volleyball

仲有 cultural activities - band, bridge, debate, drama, choir, dance

新年仲一齊寫書法,好多年青人啲書法好靚,真係估佢哋唔到。

chingyu 發表於 21-8-17 07:47
你搞錯了!我從無說過我家孩子做狀元。
2020年 不用考試。
Thanks
‹ 上一主題|下一主題