用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 經驗分享:如何令仔女讀好書
樓主: jeoy126
go

經驗分享:如何令仔女讀好書   [複製鏈接]

JOSEPHINE_LAU 發表於 12-11-22 12:11
回復 jeoy126 的帖子
好多謝妳的分享,我仔仔今年二年班,讀傳統官立小學,唔算深,最近佢同我講老師上英文堂用 ...

你嗰仔會同你講,說明佢對自己有要求,喺好事。要增強他自信心,首先要畀佢學好堂上的知識,英文教材的內容,要背的背,要默的默,要理解的理解,從詞彙到句子,只要是教材內容,容易把握到的知識全部掌握好,那麼考試的時候英文成績唔會差,就有了自信,然後開始下一步,就是聽力和口語。其實無論喺聽寫讀說,離不開最基本的詞彙量。所以對詞彙的掌握是關鍵。
小二生,時間應該有多餘,你可以安排放學后一邊吃點心一邊畀佢睇英文台卡通片,睇完一套剛好吃完點心,可以開始功課,功課完之後就溫習英文,背誦單詞和句型,朗讀課文為主。
你如果日日都會幫佢溫習英文,成果很快會出來,佢信心就自然會加強,一切都會順理成章,唔需要特別的關懷和鼓勵。
假以時日,英文一定會谷上去。加油啦!

S-Kwok 發表於 12-11-28 10:41
大家都好期待。
唔知數學有邊個出版社嘅練習比較好呢?

喺實踐中,我最喜歡用的就是策略出版社的練習,數學都一樣。策略有套練習喺市面上冇,有深度,有挑戰性,是我見過教過覺得最值得買的一套練習。但只有上去出版社先買得到。當時我就喺上去出版社買齊成套練習。

另一位點評的家長,冇辦法回覆你,我也在此一提,策略出版社的練習我是在商X買到,有時都要預定先有。你都可以上去出版社睇,但真系要跨區,因出版社在柴灣。

如果你地需要出版社地址同書名,可pm我,我再個別覆你。

tsang123  請pm我數學和中文出版社地址同書名. Tks  發表於 12-12-17 23:02
bb363597  請問可否pm我?謝謝  發表於 12-12-14 15:38

RE: 如何學好英文

不好意思,又是很長一段時間沒有上來更新。要睇住女女成長的每一步,的確是件耗時耗力的事情。要下很多功夫。
之前剛去了囡囡中學的家長茶聚會,發現我是唯一一個對班裡和學校情況了如指掌的家長,其他家長爲了掌握子女情況紛紛問我拿電話。子女長大了,就不受家長管控,唯有家長自己放時間落去,同子女做知心好友,才能達到你想達到的目的。

好了言歸正傳。今次講下如何學好英文。
語言環境絕對是最重要的環節。以我咁多年的上門經驗,家裡有菲傭的學生,英文程度一定都會比較好,特別是聽力和口語,都會比家裡冇菲傭的學生來得出色。如果冇語言環境,但你又想仔女英文水平比其他小朋友更好,英文補習就必不可少,有能力,當然請發音標準的外國人教最好;冇能力也不要緊,本地老師雖然發音不夠標準,但也不是最重要的,畢竟仔女長大不是去做英文節目主持人,平時聽多英文節目,有心去改善發音,就一定能做到;冇能力請私人補習也不要緊,最起碼要去出邊的專業英文補習班學習。注意,我講的是專門的英文補習班,并非做功課的普通補習班。一定要選擇有壓力、miss比較嚴厲的補習社!但很奇怪的是,我認識的多數家長,都是不喜歡子女在一個有壓力的補習社學習,他們都希望小朋友在一個輕鬆的環境下有個好開心的心情去學到知識。當然運氣好的,的確是會有良性循環的情況,小朋友學得開心,又真的學到入咗腦。但可以說,這樣的例子極少,又想馬兒好又想馬兒不吃草的事情,是不大可能會發生的。就算你花巨額補習費,去鬼佬上堂的補習班,小朋友上堂好開心,又真喺進步咗,你就覺得有成效,但如果從經濟同時間的角度,同樣多的時間和金錢放在另一個模式中,可能你小朋友是突飛猛進的飛躍。更何況,畀小朋友學識面對壓力和困難,也是必要,如果下下都要就住佢的情緒,你小朋友就會變得對壓力和困難冇任何抵抗力,更容易產生負面情緒,對他的成長和學業都冇任何好處。我女女就去了一間有大量功課、有嚴格獎懲制度的補習社,一開始佢好大壓力,覺得太辛苦唔想讀,我喺正面引導她要學會堅強、學會承受,既然人地可以做到可以承受,有咩理由你唔得呢?人生最大的勝利就系戰勝自己的恐懼心,就是這樣,過左辛苦嘅頭兩個月,佢終於都適應咗,再不會覺得辛苦可怕,而且英文成績明顯提升,恐懼心不攻自破,佢對英文課有了信心,學起上來都更認真,咁就進入咗良心循環,由最初的英文寫作不合格到一年後英文寫作名列前茅。所以,一定要教導小朋友正面克服困難,面對壓力,不但是鼓勵,引導小朋友有良好的學習心態才是最重要!

我之前講過,中文靠閱讀,數學靠操練,這兩樣學科去唔去補習都冇所謂,特別是數學,好多家長懶管,就丟小朋友去補習社補數,其實補習社無非都是丟些練習畀小朋友操,即喺,你用咗比買練習多幾十倍嘅錢,送佢去某一個地方做練習咁解。補習社導師喺唔會嗮時間在某人身上為佢詳細解答,即使有需要幫忙都是好匆忙草草了事。但英文補習就唔同,佢喺一門語言,涉及的面太廣,自學所得到的知識有局限性,未必搞得定,有導師以講課的形式來授課,再通過佈置功課形式來強化,小朋友可以學到課本以外的更多內容,對佢掌握這門語言有莫大幫助。

如果你覺得小朋友暫時唔需要補習,但又有提升的空間,那麼我之前所講的“英文靠背”就會起到最關鍵性的作用。

首先從詞彙量開始,切忌,詞彙是基本!詞彙量多咗,無論是聽寫讀說,都不再會成為障礙。

今日時間不夠,要出門了,晚上回家繼續講完英文靠背的關鍵。不好意思。

evil  Very useful  發表於 13-1-3 04:55
evil  Very useful  發表於 13-1-3 04:55
囝囝mama    發表於 12-12-13 17:42
Jane1983  真系非常同意你對中英數培育的意見,謝謝你無私分享。  發表於 12-12-13 16:56

回覆:經驗分享:如何令仔女讀好書

感激你的指導。

引用:+本帖最後由+jeoy126+於+12-12-13+16:20+編

原帖由 jeoy126 於 12-12-13 發表

不好意思,又是很長一段時間沒有上來更新。要睇住女女成長 ...
樓主:想問下,K1生點可以提升英文聽講能力?我無菲工人及本身我和老公英文好c,如要補習(應用什麼方法補?補多少天呢?補習社應該未得~)讀英普無可能啦~因現讀咗主流班!轉不到校~謝謝幫忙!

jeoy126 發表於 12-12-13 16:17
不好意思,又是很長一段時間沒有上來更新。要睇住女女成長的每一步,的確是件耗時耗力的事情。要下很多功夫 ...

晚上回家繼續講完英文靠背的關健

我在等着你等着你....

thx so much
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

如何學好英文

對不起咁多位等待的媽媽,我永遠都要把女女放在第一位,所以要等她睡著,才做自己的事。

下午出門前講到,英文的關鍵是詞彙量的記憶,既系,背單詞是最基本的功夫。但如何提升小朋友對單詞的記憶力,雖然我都會編D故事形象地拆開字母來提高記憶性,但始終不是最好的辦法,因為局限性太大。而最徹底最完善的辦法,是學國際音標。掌握國際音標,可以根據讀音記住字母的組合規律,記憶單詞簡單好多。
我很早就發現,大陸的學生學英文起步晚,英文環境差,但最後考GRE,TOEFL,成績都會遠遠趕超香港學生,雖然開唔到口講流利的英文,但筆試的成績卻可以拿滿分。原因得一個,大陸的英文教育方式是先學國際音標,注重文法教學,注重詞彙背誦和課文背誦。我從來沒有見過香港學生需要背英文課文,但在大陸背英文課文是家常便飯。無論是朗讀還是背誦,都會給增強“語感”帶來很多益處。所謂語感,就是對語言的敏感度,語感好的人,學什麽語言都又快又標準,語感差的人,再怎麼學也學不到字正腔圓,這是有天分的。所以請補習導師,千萬不要認為在國外住了多少年的人一定英文講得很標準,你只要想想,好多內地移民喺香港住咗20年都可以講不到廣東話,道理是一樣的。語感是好個人化的事,但多開口背誦和朗讀,語感會變得敏銳。

首先是搞定課文內的詞彙量,有上英文補習班的,或者自己睇英文書的,遇到生詞都要記下背誦,養成好的習慣很重要,這樣以後背句型,直至背課文都不會成為太難的事情。

在背誦單詞的基礎上,要著重詞組的記憶。我見過的十個學生幾乎有九個都對介詞填充充滿畏懼。原因好簡單,港式的英文教學好少會要求學生連埋介詞一起記,而這恰恰是英文學習中最重要的一環。我見過內地一位老牌大學生的初中課本,幾乎多數要默寫的詞彙都是連著介詞一起背默,這就是所謂的詞組記憶,比如一個簡單的詞語take,光背這個詞語是毫無意義的,一定要連介詞一起背,從take up, take off, take over, take on, take care等等,理解每個組合的意思和運用,這樣才算是對詞組的良好掌握。

詞組記憶的基礎上,就是句型的背誦,句型可以很短小,跟詞組融會貫通,密切相關。比如both...and....(即...又.....),可以當詞組背誦,同時也是一個句型。句型除了背,還要會運用,那就是所謂的造句。

句型背誦的基礎上,就可以嘗試課文背誦,但以我對香港學生的了解,沒有學生喜歡背課文,所以就不強人所難,改成朗讀課文也是不錯的選擇。

實在是太困了,今天就寫到這裡,明天有空的話繼續。

grace_xian  我完全明白你的意思!!!  發表於 12-12-14 11:50

多謝分享!!!

更正:之前提到市面上沒有的數學練習,是智慧出版社。而中文課練習我只選擇策略出版社。

策略出版社有套《閱讀理解》分系列一同系列二,一比較淺顯,二比較深入,覺得小朋友閱讀能力差,要選擇系列一,如果程度OK,就要選擇系列二。這套書我是在商務預定,大家可以直接在附近的商務或者其他書店預定。另外策略出版社的《句子重組 詳細輔導與練習》(分年段)也非常好,再就是《標點符號 專題練習》
基本上你的小朋友考中文犯錯最多的課外題型不外乎上面幾種,重點強化訓練,效果立竿見影。之前我有學生重組句子弱項,我建議家長買這個出版社的句子重組練習,因為有好多本類似練習,家長就全部買了回來,小朋友操了一個月,句子重組就再難不倒她。

策略出版社的書,基本都可以在書店預定到,如果想多D選擇,就要上出版社親自去選購。但我不知道是否有門市供零售,因我沒有上過公司。所以你選擇上公司選購之前,最好打個電話問下。而智慧出版社的數學練習,只有上公司才能買到。

Jane1983  Thanks 仔仔媽媽!  發表於 12-12-14 18:21
囝囝mama  大眾書局也有策略中文練習, 重组句子,閱讀理解!!!  發表於 12-12-14 14:54
囝囝mama  大眾書局也有策略出版(中文)!!!!  發表於 12-12-14 14:50

jeoy126 發表於 12-12-14 08:59
更正:之前提到市面上沒有的數學練習,是智慧出版社。而中文課練習我只選擇策略出版社。

策略出版社有套《 ...

請教英文的課外練習選擇, 尤其是針對閱讀理解的

囝囝mama    發表於 12-12-14 13:44
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

可否分享英文故事書名單!!!

引用:回復+jeoy126+的帖子 可否分享英文故事書

原帖由 囝囝mama 於 12-12-14 發表

Eng Book list for different age group
http://www.bringmeabook.org.hk/?page_id=3050
Those recommended books are worth for reading.

囝囝mama  thx!!!  發表於 12-12-15 13:22

樓主上文提到連介詞一起背的那些詞組, 是否叫phrasal verb, 我細個都要記喎!

I had to memorize those phrasal verbs even I couldn't put up with them!

回覆:經驗分享:如何令仔女讀好書

大陸的英語環境沒有香港好,背誦是迫不得意。香港人為乜放棄自己的優勢,咁苯要學人背?你真的認為老師讀一句 "This is a pen. " 全班讀一句 "This is a pen. " 係好的學英語方法?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 12-12-15 13:38
大陸的英語環境沒有香港好,背誦是迫不得意。香港人為乜放棄自己的優勢,咁苯要學人背?你真的認為老師讀一 ...

我估你可能有所誤解。我講英文靠背的前提喺,小朋友冇語言環境,比如屋企冇菲傭,又請唔起鬼佬學oral,又冇出去精補英文,我首先強調嘅就系呢一拍,但可能仲有好多家庭經濟能力不允許,或者搵唔到合適的補習班,喺咁嘅前提之下,小朋友如何keep個成績唔會差過他人,有咩學好英文的真理?首當其衝就是背誦,講難聽D,就系死記。死記是提升語感的一個途徑,學語言除左講天分,就喺靠勤力,這是永恆的真理。

如果你覺得背誦是好笨的事,首先喺觀念上已經大錯特錯,我記得我讀小學時,阿媽規定我每篇課文都要背,仲要背課外的好詞好詩好句,小時候最怕就系背書,曾發誓不讀文科,但效果幾年時間就出來,我的文字表達能力在無形中得到驚人的提升,上到中學,作文就拿全國大獎。人地問我點解作文可以寫得咁好,我答唔到,因為我從沒上過咩作文堂,沒學過寫作技巧,從來對如何寫作文冇研究(我見論壇有教人寫作文,其實寫作文靠教出來,已經喺下下策),拎起支筆,想寫咩就自然出到來,這就是長年累月的閱讀和背誦帶來的好處。香港小朋友點解英文同中文作文差,就算睇好多書,都冇改善,其實道理好簡單,睇完算冇入腦,香港學生的讀書作風喺好少背誦,但事實上背誦恰恰是千古流傳的學到嘢的主要途徑。
至於你講老師讀一句,學生跟一句,那不是我所講的背誦的範疇,而是老師教學的方式問題。作為小朋友,想學好一門語言,除了上堂聽老師講解,回家朗誦和背誦,是必不可少的環節。

kittylock  Can't agree more!   發表於 13-4-16 13:49
PPLUI    發表於 13-1-5 04:01
SY_Joanne    發表於 12-12-21 23:50
smfwong555    發表於 12-12-17 16:25
囝囝mama    發表於 12-12-16 17:55

torunpoland 發表於 12-12-15 11:04
樓主上文提到連介詞一起背的那些詞組, 是否叫phrasal verb, 我細個都要記喎!

I had to memorize those phr ...

冇錯啦!為左方便所有家長都能睇得明,我儘量用中文來講解。呵呵。

囝囝mama 發表於 12-12-14 13:44

其實英文故事書冇特別架,最主要都喺要睇番小朋友嘅程度,寧願揀D簡單易明的書,畀小朋友接受到,再慢慢畀深D嘅內容佢。
我喺比較鍾意去圖書館借書,選擇範圍比較多,兒童圖書館通常會將熱門的英文故事書專門放一個柜,你問一問職員,就知道在哪裡了。我喺一本本自己先過眼,覺得程度和內容合適的才畀女女睇,通常為左揀到合適的書都要企成個幾鐘。因為我同女女有規定,唔準睇中文故事書,想睇故事書就一定要揀英文。有左呢個規矩,女女好快就鍾意睇英文書。

grace_xian  我都有咁講, 不過仔借番來就扔在那, 不看的  發表於 12-12-17 10:02
囝囝mama  thx!!!  發表於 12-12-16 17:51

grace_xian 發表於 12-12-14 11:50
請教英文的課外練習選擇, 尤其是針對閱讀理解的

老實講,暫時沒有哪個出版社的英文閱讀理解或者其他練習令我覺得愛不釋手,都喺覺得差唔多OK就買咗,冇固定的出版社,都喺一句講嗮,根據小朋友的程度先去選擇練習。因市面上的練習同一個年級程度都相差甚遠,所以選擇時都要謹慎。

grace_xian  明白, THX  發表於 12-12-17 10:01

Personally I think the series from Jacqueline Wilson are pretty good.  They are sutiable for both boys and girls.  My kid doesn't like those series on Magic Tree House.  He found them not intereting.  It's so happened I picked up those written by JW, he liked the book so much.  

Re Chinese books, I think reading Chinese books is as important as reading English books.  Please let your kid also read Chinese books.  I will also read the books together with my kid or after he is done.
‹ 上一主題|下一主題