用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下
樓主: beaclem
go

有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下   [複製鏈接]

回覆:ungoogoo 的帖子

我女幾年前派位時都心思思過英華,因為我想她可以同她表姐一起返學,但後來轉念路途太過遙遠,(英華暫時搬去了深水埗),係路上嗮太多無謂時間,我女身體並不強健,容易暈車浪,所以最終揀返自己中學,到今天我都慶幸自己的決定,因為聖心真心不錯!而且和同學之間由小到大的友情,中學與小學之間的配合教學,等等這些令女女在聖心無論生活或是學習上都享受著快樂時光。
英華也是一間非常好的學校,你可以試一試自行時放第一,聖心第二,進英華的機會會大一點,如果你放英華第二,聖心第一,很大機會你會被聖心首先取錄。但是這樣做會有風險,萬一英華沒有收你女女,而聖心自行的名額已夠,那你只有統一派位的唯一機會回聖心了。

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

引用:+本帖最後由+ungoogoo+於+13-9-27+09:19+編

原帖由 ungoogoo 於 13-09-27 發表
剛剛抄番舊年的家長會資料,舊年s6入港大是28%,中大是12%,科大是11%,不要小看這個百分比,要知道聖心有6個班,其他學校只有4,5個班。而且6個班中有最少1,2個班的是小學升上來的Band 2生。所以這樣的教學成果應該是相當不錯了!

me2 發表於 13-9-27 18:44
我女幾年前派位時都心思思過英華,因為我想她可以同她表姐一起返學,但後來轉念路途太過遙遠,(英華暫時搬 ...
me2, 我真係好衷心多謝你回答我。英華我而家都唔諗喇,因為我覺得係入面讀書好大壓力,而且佢2016年先回歸中西區,我唔太喜歡深水埗區,我唔想個女咁辛苦,又驚佢會學壞,所以唔揀喇。再加上你一言驚醒,萬一自行額滿入唔到,我又唔係住中西區,本來係一定入到,但攪到要叩門返入去就無謂了。而家會一心一意揀番自已中學了。如果去年入三大都咁高,再加埋其他大學,咁入大學率真係好好啊!

有些入唔到SHCC既同學扣門入了SFCC, 所以first round dont pick SFCC yet.
  I consider BPS, CCSC, Ying Wa, DGS, ST Paul's Co-ed better than SHCC.
本來覺得SH遠.都唔想俾阿女讀,入左先知校園生活很開心, 唔係死讀, 有drama, dance 同家政堂, 好適合我個女

BoBoCute 發表於 13-9-27 21:12
有些入唔到SHCC既同學扣門入了SFCC, 所以first round dont pick SFCC yet.
  I consider BPS, CCSC, Ying  ...

thank you for your comments too ! i also did consider BPS , CCSC , Ying Wa better than SHCC before, but according to me2's info, it seems that SHCC is narrowing the gap between them now.  in order to let my daughter have happy and less pressure secondary school life, we will choose SHCC as the only choice in the first stage.

I believe you'll never regret doing the right thing making the decision.

me2 發表於 13-9-28 08:07
I believe you'll never regret doing the right thing making the decision.

回覆:me2 的帖子

Me2,
我想問下"自行額滿",即係什麼意思? 我不是太明白如果將聖心放在自行2的risk在哪裏? 可否講解一次? SHCC在自行會收多少人?用成績來決定自行的收生嗎? 還是用成績加面試表現來決定? 成績指小五或小六第一次或小六第二次?是否每一個聖心的小六生如果報咗SHCC的自行都有得面試? 中學會比暗示學生收了該學生嗎? 另外,你對中學部的老師有何評價?謝謝你

回復 AhiruNoPekk 的帖子

其實可以這樣說, 如你屬於 聖心私小/津小的頭10﹪同學, 很多時自行都不會放聖心, 將2個位留去考比聖心更好的中學。到統一時, 只要你的女兒還屬於頭10﹪的同學(保守計,其實頭30﹪的同學都可以),你只需在乙部放聖心於第一位就可以了,因有85﹪聖心中學的學額是留給小學的BAND1 和BAND2 學生, 基於BAND1會先派學額,所以在TOP10﹪的同學是必收。

回覆:polo819 的帖子

小女是屬於中間的一群! 會否也可試騰出2個自行位作其他選擇呢? 那如果自行不填聖心,甲部應填嗎?如自行,甲部也不填,到乙部先填,會否好危? 謝謝

回覆:AhiruNoPekk 的帖子

我唔清楚自行和統一各有多少名額。如果自行你有填聖心書院,一定有面試的。其實如果你有其它選擇,不妨試一試填報,也算是多一個機會。我記得當年學校建議,統一派位時,如果你想進書院,那麽甲部把書院放在第一選擇,其它留空,乙部都是書院放第一,這樣機會大許多。不過我啲家長係唔會知女女究竟係自行或是統一階段收ge

你話女女成績係中間,咁你夠唔夠膽係自行時2個選擇都搏其他名校呢?依你阿女的成績,進自己書院係絕對冇問題la。

回覆:有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下

你話你女女成績是中間,甘我想問下其實平均分約85分以上入中學部難嗎?

中間的一群, I won't suggest 騰出2個自行位作其他選擇.  You can make use of one 自行位 to fill another school you like, but the remaining one must fill in SHCC.  Otherwise, you won't be able to knock door in case you fail to get into a good school in both rounds.

BoBoCute 發表於 13-9-30 13:27
中間的一群, I won't suggest 騰出2個自行位作其他選擇.  You can make use of one 自行位 to fill another ...

若頭卅名果群,又好唔好咁做呢?(假設我又想報其他心儀學校)。

很多謝大家的回覆! 很希望SHCC能不斷進步!
另外,大家對SHCC的老師有沒有什麼comments? 老師都盡責嗎? 有耐性嗎? 謝謝

回復 ungoogoo 的帖子

You can do that, but everyone (teachers and students) will know that you did not fill SHCC as one of your choices because they didn't see you during interview.  

If you end up at SHCC, a bit embarrassing....

回復 AhiruNoPekk 的帖子

so far so good.  no complaints about teachers and students so far.  The principal is very nice, too.

回覆:BCCCKKK 的帖子

Thank you for all the information!

Where can we find volunteer opportunities to fulfil the 5-hour requirement?  出面好多時唔要甘細既義工.

出咗common test時間表,點解無Eng Lang?
‹ 上一主題|下一主題