用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道中、小家長聚談
樓主: KenBaBa
go

真道中、小家長聚談 [複製鏈接]

Dear 軒Mother ,

恭喜恭喜 !

Dear deniset,

我同 qq_dad 都係好幾日冇黎啦,忙於唱歌啦、開會啦、執書啦,同埋最新的 … 團結在單位領導人「天使啦」左右進行抗爭事業。詳情於此不表    ,請各真道家長查閱 PA forum。

[ 本文章最後由 KenBaBa 於 08-3-1 01:18 編輯 ]

CARMA,
如果嗰個月學校有長假期,我就會煮飯比佢帶飯,因為亞媽懶
如果唔係就會訂飯

原文章由 CARMA 於 08-2-29 11:50 發表
請問你哋小朋友通常在學校食飯定帶飯呢?

KenBaBa,
多謝獎賞!
今日攞完成績...比亞仔 嚇到我
返到屋企比我好好整頓佢一餐

原文章由 軒Mother 於 08-3-1 18:55 發表
今日攞完成績...比亞仔 嚇到我 ...  

Dear 軒Mother,

係嚇親咋話,唔係激親呀話;你就真係唔好嚇我呀,我兩公婆聽日十點去攞呀,你知咖啦,老婆惡起上黎火遮眼咖嘛,我驚為夫都勒佢唔住呀 ...

我睇過其他兩個學生的成績表啦,今年個評核制度又改進喎,就係成績分多兩、三級,達七級品評,由最優異的七級(七分)至最差劣的一級(一分)及拉 curve 來評估學生成績,咁即係話更能準確反映學生能力,不再蕪糊啦。

[ 本文章最後由 KenBaBa 於 08-3-1 23:31 編輯 ]

Hi qq_dad,

多謝你,昨天來電給我,雖然我今天無暇為大家付一分力-執拾那些從外地新鮮運到的黃金屋,但卻因此更激勵我加快速度,繼續在家鑽研我的黃金屋,現在終於完成了那嘔心歷血的5000字習作,實在太開心了,比預期早一天完成,賺多了一天時間,明天可以親子親子了!

下次請不用客氣,只要時間許可,隨傳隨到,家長會大家都有份的,若果可以為大家服務,是我的福氣,施比受更為有福呢!

話個秘密比你聽,早前我報名參加上周日之08 Logos BBQ Gathering,其實我曾爭扎應否如期赴約,因為撞正就要交貨,究竟去唔去好呢?不過我最終都選擇參與,因此寶貝和我也過了一個快樂的星期天.

呵呵!〔讀書時讀書,遊戲時遊戲〕的老新常談.永遠都受用呢!

mmcht

[ 本文章最後由 mmcht 於 08-3-4 16:35 編輯 ]

原文章由 mmcht 於 08-3-2 01:04 發表 ...
只要時間許可,隨傳隨到,家長會大家都有份的,若果可以為大家服務,是我的福氣,施比受更為有福呢!

Exactly, 我們有好多機會可以幫助學生同時回饋學校,譬如:
(a) 6 & 7 of March - 午間當義工家長接待「資優教育會議」的貴賓;
(b) 12 March - 午間當義工家長到中、小各班分發訂購之「黃金屋」。
當然,返工或唔得閒就絕對唔好勉強自己,所以我會呼籲住在學校附近的主婦盡量以身作則、身體力行、群策群力!

昨天也取了阿女的成績表,我倆公婆都非常滿意:loveliness: 。不過,阿女班主任認爲她還未盡全力 ,雖然已經給她頗高的評價,但要她在第三、四學段繼續攀升wor! 我蝦子餅又要多下一點功夫,跟阿女傾談,嘗試去提升她的人生哲學價值觀

原文章由 KenBaBa 於 08-3-1 23:29 發表

係嚇親咋話,唔係激親呀話;你就真係唔好嚇我呀,我兩公婆聽日十點去攞呀,你知咖啦,老婆惡起上黎火遮眼咖嘛,我驚為夫都勒佢唔住呀 ...

我睇過其他兩個學生的成績表啦,今年個評核制度又改進喎,就係成績分 ...

軒媽:唉!我實在太忙喇!個心好想來,但又來不到。唯有等明年了!

原文章由 軒Mother 於 08-2-29 21:05 發表
deniset,
今日觀課唔見你?
多謝你嘅鼓勵 :loveliness: :loveliness: 亞仔係參加校際音樂節鋼琴獨奏(其中一個項目-中國作曲家),亞仔話佢自己都好意外,因為當宣佈第三名唔係佢,佢都預咗無份:( 點知宣佈 ...

KenBaBa,
唉! 我個仔喺其中一科主科攞個第四級 ,咁你話應該係嚇親定激親

原文章由 KenBaBa 於 08-3-1 23:29 發表

我睇過其他兩個學生的成績表啦,今年個評核制度又改進喎,就係成績分 ...

deniset,
恭喜!恭喜!    你個女一直都表現良好唔駛你粗心

但我個仔成日嚇到我騰騰震   佢梗係想試吓亞媽個心臟頂唔頂得住

原文章由 deniset 於 08-3-2 16:47 發表
昨天也取了阿女的成績表,我倆公婆都非常滿意:loveliness: 。不過,阿女班主任認爲她還未盡全力 ,雖然已經給她頗高的評價,但要她在第三、四學段繼續攀升wor! 我蝦子餅又要多下一點功夫,跟阿女傾談,嘗試去提升她的人生 ...

各位:

潛咗水咁耐,終於可以浮返上水面換啖氣
嘩!咁多文章......有排睇

咁好嘅地方,等我安排下去玩玩!

昨天下午qq上完CMT後,我地都去咗大坳門放風箏,享受咗段好舒服嘅時光

原文章由 mmcht 於 08-2-24 20:57 發表
Dear all,

多謝Peppergin和Thomas23的悉心安排, 天公造美, 今天家長們能開懷地分享,  孩子們能自由地在草地上玩耍, 還有那些鮮甜的士多啤梨, 真的過得好開心.

qq_dad , 軒mother, Deniset,

你地係咪好羨慕呢? 哈 ...

係勒,各位,re-e-e-lax,be happy ...

雖然己過了期,不過都交代番吓,係上次收表格時,其實己安排咗個"BOOK CLUB"箱係每一班,箱面印上大大隻"BOOK CLUB"字,啲表格都係從中回收,相信班醒目仔仔女女都知

原文章由 littlepig 於 08-2-29 15:16 發表

家長會通知: "如各位己訂書的家長尚未把環保袋送回各班的收集箱,煩請最遲於2月29日完成,以便義工家長安排回收,逾期將不再處理;"

但呢兩日阿囡帶咗環保袋回校, 問班主任及校務處都無人知收集箱在哪裏. 請問大家知唔知 ...

mmcht,

努力啊! 先处理好自己的黃金屋, 下次再找您帮忙

原文章由 mmcht 於 08-3-2 01:04 發表
Hi qq_dad,

多謝你,昨天來電給我,雖然我今天無暇為大家付一分力-執拾那些從外地新鮮運到的黃金屋,但卻因此更激勵我加快速度,繼續在家鑽研我的黃金屋,現在終於完成了那嘔心歷血的5000字習作,實在太開心了,比預期早一天完成,賺 ...

Dear KenBaBa,
收到!已經看了!非常感激單位及領導的反應和行動。就等待你們進一步的通知。Thanks.

原文章由 KenBaBa 於 08-3-1 01:15 發表

Dear deniset,

我同 qq_dad 都係好幾日冇黎啦,忙於唱歌啦、開會啦、執書啦,同埋最新的 … 團結在單位領導人「天使啦」左右進行抗爭事業。詳情於此不表    ,請各真道家長查 ...

qq_dad,

Thx!

原文章由 qq_dad 於 08-3-3 18:58 發表
雖然己過了期,不過都交代番吓,係上次收表格時,其實己安排咗個"BOOK CLUB"箱係每一班,箱面印上大大隻"BOOK CLUB"字,啲表格都係從中回收,相信班醒目仔仔女女都知

...

亞仔星期六比咗個四級驚嚇 我,今日送咗個驚喜比我做生日禮物 亞仔今日又參加校際音樂節,僥倖攞咗個第三,剛剛請佢食自助餐慶祝慶祝

原文章由 軒Mother 於 08-3-4 22:10 發表 ...
亞仔今日送咗個驚喜比我做生日禮物 ,亞仔今日又參加校際音樂節,僥倖攞咗個第三,剛剛請佢食自助餐慶祝慶祝 ...

嘻嘻,恭喜恭喜。你生日,囝囝有自助餐食;囝囝生日,囝囝一樣有自助餐食!Happy Birthday to You, Happy Birthday to You, Happy Birthday to HinMother ... Happy Birthday ... to ... you .. u .. u .. !!  Ha Ha.

大家好!請問今年真道書院有無校巴到清水灣半島及蔚藍灣畔?車程要多久?唔該!

軒媽:恭喜恭喜!兩次都有好成績,值得慶祝!這次又是哪一個組別呢?他好厲害啊!

原文章由 軒Mother 於 08-3-4 22:10 發表
亞仔星期六比咗個四級驚嚇 我,今日送咗個驚喜比我做生日禮物 亞仔今日又參加校際音樂節,僥倖攞咗個第三,剛剛請佢食自助餐慶祝慶祝 ...
‹ 上一主題|下一主題