用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 shirleylsl 於 09-8-25 10:44 發表
尋日校長係迎新會話今畀會考成績有8A1B, 真係值得恭喜

我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

原帖由 pinkiesalbe 於 09-8-25 13:56 發表
你地邊個係班主任呀?

我女班果班係Mrs.Rani Christopher
而副校做副班,,,,
佢就幾鍾意喇,,

我唔知叫咩名呀!
只係知我囡巧開心,因為佢話係好人黎既,唔惡果隻喎!

原帖由 pinkiesalbe 於 09-8-25 16:04 發表

係架,,,,家長手冊都有列出,
我認為...如果同學有認真溫習過,
加埋上堂0既吸收,,,
再加上平時test都有溫,以及平時成績都可以0既,
要exam同平均分都合格0既機會一定有....
當然都要視乎自己肯唔肯付出多,,,^^

而留班... ...

係呀!pinky講得巧有道理!
不過都要睇囡囡既適應力架!
英文底子巧就應該no problem既,真係要留心聽書同花時間備課囉,而且每星期都有quiz & dict......etc,都幾忙架!
總之大家一齊努力加油啦!!

原帖由 pinkiesalbe 於 09-8-25 16:25 發表

kin..藍!
我知你地個女邊班喇,,,

pin,
但我未知你囡邊班喎!

原帖由 KINSTY 於 09-8-26 09:12 發表

pin,
但我未知你囡邊班喎!

我隻女就眼細睇錯野,
先頭見佢係暑期作業度寫4phoebe,,,
大家都覺得有新鮮感又cutie個名,,,
後泥.... 原來睇錯,,, ruth先真,,
點都係脫離唔倒ruth 0既命運,,,

原帖由 KINSTY 於 09-8-26 09:06 發表

我唔知叫咩名呀!
只係知我囡巧開心,因為佢話係好人黎既,唔惡果隻喎!

你講得無錯...佢地話唔惡就已經好就鍾意架喇...
不過都人(細路)之常情0既,,,

原帖由 KINSTY 於 09-8-24 09:14 發表

買野我都巧like架!應該係話無女人唔like買野!
不過真係要睇餸食飯,否則,月尾張卡數會嚇驚人

kin,
睇完你貢講,,,
想問你有無睇過“潮拜購物狂'呀?
我就睇完套戲,宜家追緊本小說,,,

原帖由 pinkiesalbe 於 09-8-26 15:30 發表

我隻女就眼細睇錯野,
點都係脫離唔倒ruth 0既命運,,, ...

你個囡邊算眼細呀?貢精靈!!

原帖由 pinkiesalbe 於 09-8-26 15:42 發表

kin,
睇完你貢講,,,
想問你有無睇過“潮拜購物狂'呀?
我就睇完套戲,宜家追緊本小說,,,

潮拜購物狂?無呀?咩戲黎架?korea?
介紹下吖

原帖由 KINSTY 於 09-8-26 17:30 發表

潮拜購物狂?無呀?咩戲黎架?korea?
介紹下吖

"confessions of a shopaholic"
唔係韓,只係洋人炸....

原帖由 pinkiesalbe 於 09-8-28 16:53 發表

"confessions of a shopaholic"
唔係韓,只係洋人炸....

thx....pin

尋日第一日返學
亞囡話感覺巧fresh喎!巧似番新學校貢!
成班人都唔同哂,要重新適應喎!

見到一本叫"BLAZE"既特刊之類,我睇左幾頁,就覺得唔錯,叫亞囡有時間就睇下入面既文章,學下人地寫作技巧!!!

原帖由 KINSTY 於 09-9-2 11:55 發表
尋日第一日返學
亞囡話感覺巧fresh喎!巧似番新學校貢!
成班人都唔同哂,要重新適應喎!

見到一本叫"BLAZE"既特刊之類,我睇左幾頁,就覺得唔錯,叫亞囡有時間就睇下入面既文章,學下人地寫作技巧!!! ...

新一年又開始lu,,,
希望佢地可以學習對方優點喇,,,

你齊書未呀?我女就仲欠一本,未有貨,
所以e幾日都要周圍打去check呀!

今日接到媽咪電話好心痛呀...
我公公佢自己要求蚊喉離開,
因為佢係用儀器維持生命,覺得好辛苦!

原帖由 pinkiesalbe 於 09-9-2 14:32 發表

新一年又開始lu,,,

因為佢係用 ...

終於都齊書喇!9月1日買哂呶!

你都唔巧太傷心!你都唔想佢辛苦架麻
如果有得比佢揀,佢都唔知你地唔開心架!
所以你要快d回復心情呀......

原帖由 shirleylsl 於 09-8-25 10:44 發表
尋日校長係迎新會話今畀會考成績有8A1B, 真係值得恭喜

勁喎 !

原帖由 pinkiesalbe 於 09-8-25 13:56 發表
你地邊個係班主任呀?

我女班果班係Mrs.Rani Christopher
而副校做副班,,,,
佢就幾鍾意喇,,

我阿女個班主任係 miss sun , 我覺得學校老師 d 姓氏好特別 !   副班唔記得 ...

原帖由 KINSTY 於 09-8-26 09:11 發表

係呀!pinky講得巧有道理!
不過都要睇囡囡既適應力架!
英文底子巧就應該no problem既,真係要留心聽書同花時間備課囉,而且每星期都有quiz & dict......etc,都幾忙架!
總之大家一齊努力加油啦!! ...

yes , 學校每星期都有 test , quiz 之頪o既野 , 間接就係幫同學 keep 住 d 成績 , 都係一件好事 !

今年有兩至三位同學唔准參加 basket 呀 , 因為佢地o既成績跌左 , 學校唔比佢地參加 ... ... !

原帖由 pinkiesalbe 於 09-8-26 15:30 發表

我隻女就眼細睇錯野,
點都係脫離唔倒ruth 0既命運,,, ...

ruth 班咪好囉 , 咁少字 , 我阿女都唔知幾中意 !

我阿女係 2 priscilla , 阿女話個班名長到不得了 , 要罰抄都唔知點算 , 考試寫錯又驚會扣分 ! 唉 ! 阿女勁唔中意呢班個班名 ...

原帖由 pinkiesalbe 於 09-9-2 14:32 發表

新一年又開始lu,,,

因為佢係用 ...

pin , 用平常心去面對 , 公公自己覺得好辛苦 , 又唔想你地都咁辛苦 , 所以先會要求蚊喉離開 !    

你唔好太傷心 , 每個人都會面對死亡 , 死亡並不可怕 , 可怕的是「等」!

阿女尋日返黎話 , 今年 F.1 多左個响「至NET小人頪」做演員O既女仔 , 攪到小息O既時候 , 小食部出面多人到不得了 , 阿女仲話「我都無睇至NET小人頪 , 我都唔知邊個先係」!  我諗呢個月小食部都會有好多人 ... ... , 好在呢個月阿女訂飯 , 唔使去同人地迫 , 你地要去小食部買野食就要早少少喇 !
‹ 上一主題|下一主題