用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2007-2008 小一家長請進
樓主: J'smama
go

培正 2007-2008 小一家長請進 [複製鏈接]

我女昨晩話好驚今日派考試巻,我仲安慰她,一切巳成定局唔洗驚。 但其實我仲緊張過她,依家唯有等四點鐘她打電話俾我宣報派彩結果

原文章由 Alexismama 於 08-6-16 14:18 發表
gooooood afternoon everybody!

今日開始派成績啦, 好緊張呀    我怕個神經刀又好似上似咁比一驚我呀

lulu

早兩日睇到旅遊節目介紹泰國, 嘩! 食嘢又 ...

J'sma

我女就無呢個問題, 佢都仲未識得好care佢的考試結果, 對分數仲未有好大的感覺, 當然, 如果派返嚟係出乎意料的低分, 佢會問我係咪好低分, 怕唔怕, 會唔會升唔到班。 其實都係我自己心裡暗緊張, 都無比佢知的。  所以我多會擔心我女的"驚人"成績, 多過佢唔開心因為自己考得唔好 因上次我話佢因唔小心, 數學咁低分, 叫佢下次一定要小心d。佢仲答我:數學唔低呀! 書法咪仲低

你囡囡對自己的成績咁緊張, 所以佢可以有咁好的結果, 係因與果的關係。 但同時亦要教佢放輕鬆心情去面對結果, 我地大人當然明白, 有時結果都會有意外! 如何去面對意外的結果亦係一門好深的學問。

我地面對著第一名子女的成長, 其實有好多嘢係需要同佢一齊去學習, 大家努力啦!

原文章由 J'smama 於 08-6-16 14:34 發表
我女昨晩話好驚今日派考試巻,我仲安慰她,一切巳成定局唔洗驚。 但其實我仲緊張過她,依家唯有等四點鐘她打電話俾我宣報派彩結果

...

唉..........出親post都開雙........bk short 架

[ 本文章最後由 Alexismama 於 08-6-16 14:53 編輯 ]

我想問下大家”暑期聖經班”有無校車坐呀?

有架, 但早前好似老師同校車ee都問左佢地會唔會搭, 我女都係事後先話我知, 返嚟先問我係咪搭, 因為佢之前唔記得問我, 但又要答老師同ee, 佢就答左要坐校車。

今日ee己經比左張通知我地, 到時幾點到站接放學啦!

原文章由 SUSANNA 於 08-6-16 14:51 發表
我想問下大家”暑期聖經班”有無校車坐呀?

醒目開學勳章

me too......

原文章由 J'smama 於 08-6-16 14:34 發表

...

A. ma
thank you.

原文章由 Alexismama 於 08-6-16 15:00 發表
有架, 但早前好似老師同校車ee都問左佢地會唔會搭, 我女都係事後先話我知, 返嚟先問我係咪搭, 因為佢之前唔記得問我, 但又要答老師同ee, 佢就答左要坐校車。

今日ee己經比左張通知我地, 到時幾點到站接放學啦!

...

派左彩啦, YEAH............鬆哂

A ma,

睇黎... 派頭獎喎

原文章由 Alexismama 於 08-6-16 18:34 發表
派左彩啦, YEAH............鬆哂

我地班英文有人100分,恭喜恭喜。

Ellen

頭獎邊到我中呀   我無驚無險已夠架啦

不過咁, 個衰妹都算係咁, 比左個安慰獎我, 數學比我預期好好多, 問心仲開心過佢話我知. 中, 英, 常, 聖攞100分(只係如果, 佢邊有咁叻..............)。  有數學呢科的進步, 其他的少少退步我完全唔去諗啦

同埋我覺得分數上的退步, 唔等於佢地真係退步, 其實佢地己學左好多嘢, 不斷在進步中。  係咪好阿Q呀

你又點呀? 你都笑得好開心喎   無頭奬都有個安慰獎啦
原文章由 Ellensu 於 08-6-16 20:16 發表
A ma,

睇黎... 派頭獎喎

我女個BUDDY都係100分喎, 啱啱同佢通完電話

HONEY........

二小姐有無報料佢果班有幾個100分呀   阿女百唔知, 唔係佢打電話比人, 之後我同人MAMI傾都唔會知佢地幾分

原文章由 SUSANNA 於 08-6-16 21:43 發表
我地班英文有人100分,恭喜恭喜。

A ma,

我女都比個安慰獎我, 比起去年, 係進步左 .

你女問鼎優異生嗎? 我女就一定冇份架, 但普通話都叻左, 我奶奶都好開心呀, 之不過, 佢始終係台灣人, 所以叫我搵老師教阿女"煲冬瓜"囉 .

大家啲小朋友今次都有進步,恭喜晒. 飲得杯落囉.

我女班中英數都無人100分, 幸好我女都keep到啲成績. 而最大進步係普通話,由上學期緊緊合格到依家有隻狗,不枉我一番心機.  

原文章由 Alexismama 於 08-6-16 21:48 發表
我女個BUDDY都係100分喎, 啱啱同佢通完電話

HONEY........

二小姐有無報料佢果班有幾個100分呀   阿女百唔知, 唔係佢打電話比人, 之後我同人MAMI傾都唔 ...

恭喜恭喜。

quote]原文章由 J'smama 於 08-6-17 07:59 發表

我女班中英數都無人100分, 幸好我女都keep到啲成績. 而最大進步係普通話,由上學期緊緊合格到依家有隻狗,不枉我一番心機.  

... [/quote]

Morning everybody

Long time to chart la!

Brianma:

where are You!

J'smama,

你囡囡好叻喎!抵讚!

A.ma,

Alexis 都好叻喎,今次開心啦!

我囡到現在派左中英數聖經,中英數三科都有進步,對於我黎講都好開心喇! 我囡個班英文都無人100分,最叻個個98分,都真係好叻喇!

Anyway,派左彩就大家都可以安心放個開心既暑假,想再開心d.....今日六合彩頭獎有二千萬!! 我就一定會試喇!

Lulu

原文章由 J'smama 於 08-6-17 07:59 發表

...

我問下大家中文分數,因有家長問是否今次試卷深左喎?

Heilai
我在office

原文章由 heilai 於 08-6-17 10:01 發表
Brianma:

where are You!
‹ 上一主題|下一主題