用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為什麼公務員子女用教育補貼進國際小學 ...
樓主: grumpyminnie
go

為什麼公務員子女用教育補貼進國際小學 [複製鏈接]

Re: 為什麼子女公務員用教育補貼進國際小學

唔好意思,搭句嘴,"有人心胸窄,無容人之量"
調返轉頭,如果佢係公務員,會唔會強烈批評

簽名被屏蔽

淨係識得妒忌有セ用,每個社會都有貧富,吾通日日去P’N買包公仔麵就覺得李生俾幾多福利霍生關閣下事?

自由社會當然可以講自己意見,但含惡意的說話實在令人討厭。

不如宏觀口的想想,公務員用教育補貼對社會有セ好處,那些補貼公務員冇得袋起,兼且重一定要自記貼至少1/4。學校收到學費都係用來出糧俾老師,老師份糧又會去得邊,都係要生活、消費、交稅……。經濟循環得快,大家都有好處。正如有議員叫政府增加公共支出,公務員教育補貼只係其中一個輸送渠道!

我好想問一個問題, 當公務員份工冇任何吸引力時, 仲有幾多精英會去報.  好既福利其實主要係留心力同防止貪污.  大陸既公務員係好cheap人工, 但佢地既貪污係'天文數字'.  點解人地大陸而家盡力去改善公務員既福利, 而我地反而向後行?1997之後, 2000年之後d福利都cut左7788, 人才呢? 收入來既有幾多盡心去做, 向上升既機會微, 福利都冇, 邊有心同你做.  2000年之後對公務員既投訴多左好多, 真係因為市民醒左, 識得投訴?  當我地返返去大陸既時代, 當d公務員個個本住做有36唔做又36時, 你想哭就來不及了.

其實每間學校, 不論津校, 直資, 國際小學都各有特色, 父母幫子女選擇學校當然會就自己的喜好, 和子女的個性能力去報讀合適的學校, 鍾意讀津校咪津校囉, 鍾意讀私校咪私校囉, 要讀特殊學校既咪讀特殊學校囉, 做乜咁執著人地揀乜野學校?

只要教育補貼既條款無限定佢選什麼學校, 人地就有權自由選擇架啦,

吾通嘉頓麵包公司既職員吾可以用薪金去買大班麵包?  個職員一樣可以盡心盡力去幫嘉頓做野格, 但佢都可以有自己口味遮.

Re: 為什麼公務員子女能享用教育補貼進國際小學

董健華講嘢夠多啦! 你聽唔聽啊!!!
憎人富貴厭人貧!!!!

老狐狸 寫道:
提供教育津貼作為一種員工福利, 已不合時宜。基於這個原
因,政府決定分別在一九九六年及二零零零年,停止發放海外教育津貼和本地教育津貼予新入職人員。.[公務員事務局的意見]

憎人富貴厭人貧!!!!

行政長官董建華於2002年7月30日、8月1日分別會見中央評議會職方及非評議會工會團體。8月7日,行政長官就本會的提議作出回覆。

在會見公務員代表席上,行政長官重申公務員隊伍是香港管治的基石。他對公務員在過去5年為香港平穩過渡所作的貢獻,深表讚賞,並稱讚公務員在面對種種考驗時仍能堅定不移,竭誠為市民服務。 [香港政府華員會]

BabyKin 寫道:
憎人富貴厭人貧!!!!

講一套,做一套,佢同佢果班所謂智囊團,對於公務員果套文化最睇唔過眼,成日想將商界果套引入公務員制度中,合約制咪佢地諗出黎架囉,攪到同工唔同酬,仲要好刻薄,連醫療都冇。

依家經濟一好,已經有不少合約制員工跳番出去私人公司,佢真係當政府係一間公司咁管,大佬,私人公司可執左又黎過,政府點可以執笠?

好聽既說話邊個唔識講?行動暴露左佢口不對心啦!睇下當時既陳方安生、曾蔭權....,全部俾佢掟埋一、二角,就知佢有幾唔妥公務員,你唔高興最好離開,中我下懷。當時好多高官都選擇退休唔玩,當中環境食物局局長關佩英2002年退休,警務處長曾蔭培2003年退休,個個都唔想玩,留唔住人才,咁攪法政府好易玩完架咋。

有遠見既政府領導人,只會珍惜公務員,視之為社會資源一部分,係自己既合作伙伴,而唔係負累。

老狐狸 寫道:
行政長官董建華於2002年7月30日、8月1日分別會見中央評議會職方及非評議會工會團體。8月7日,行政長官就本會的提議作出回覆。

在會見公務員代表席上,行政長官重申公務員隊伍是香港管治的基石。他對公務員在過去5年為香港平穩過渡所作的貢獻,深表讚賞,並稱讚公務員在面對種種考驗時仍能堅定不移,竭誠為市民服務。 [香港政府華員會]

真係同意你

經濟好時受白眼
經濟壞時遭紅眼
公務員實不易為

weima 寫道:
當然這是道德問題:對公務員要求比一般市民多,但又眼紅別「福利」多,認為公務員的薪酬福利應該比私人機構低,但又認為他們認應比一般市民做更多,要求更少,這不是沒道德是甚麼!

[quote]
stevema 寫道:
Agreed, people expect more from civil servants, thier decisions have strong implication to the society.  That's why I think this is a ethical issue.
[/quote]

乜公務員5駛交稅gar 咩?
乜私營機構冇EA gar 咩?
乜可以冇左公務員gar 咩???
冇左公務員...邊個比人批評wor...好悶gar ma   

Cathyneo

我同意你的說法和logic   

Cathyneo 寫道:
公務員子女教育津貼係合法又合理。

當時的政府提出這樣的招聘條件,吸引人才加入,選擇入職者,當然考慮過,覺得這樣的環境適合自己才參加入。但當他們選擇這份工作,便等同放棄在其他地方發展的機會,對嗎?
十年後,大環境改變,政府對你說;「對不起!現在這做做不合時宜,我們要取消你的津貼。」
你吸引我來時,提出百般好處,待我放棄其他機會,加入後,你才對我說,現在沒有了。

這叫合理?

CASE 1
假設A公司售賣一樣貨品,提供終身保用,但價錢較貴,而B公司並沒有這樣的優惠,價錢較平。

選擇A的人,寧願付出較貴的價錢,因為想享有終身保用。
選擇B的人,寧願冒險。
十年後,A公司對你說,其他公司都沒有這樣的優惠,為什麼我要提供?對不起,我要取消這樣的優惠了。

老狐狸先生,如果你買了A公司的產品,你會如何應對?
1. 係喎,其他公司都沒有這樣的優惠,你們真明智,懂得幫公司省錢。真係合理的決定。我當時俾多咗錢係我蠢。
2. 拒絕接受。

CASE 2
如果你同一間公司簽約,議定完成一項工程,完成後可以得到$10 000。
工程進行一半時,該公司對你說;「現時另一間公司只要
$5 000便成,我只會給你$5 000。」
你會;
1. 係喎!你減得好有道理,好合理,我收咁貴,係我錯。
2. 唔得,你明明應承俾 $10 000我。

PS 我唔係公務員,家人亦沒有人是公務員,甚至連朋友也不是。我和我先生的親人都每年都要交很多稅,但囝囝亦要交學費,仲係真金白銀,每年幾萬。

你可以話子女教育津貼不合時宜,新入職會沒有這樣的津貼,咁至係合理,因為新入職有得揀。

你唔可以吸引我入咗黎,半路中途話無,咁叫做呃。唔合理。

我唔係維護公務員,而係感嘆做父母都不能明辨是非,怪不得我們的下一代滿口歪理。

Re: 為什麼公務員子女用教育補貼進國際小學

呢個世界好多人心胸窄.
老實講,現在做公務員真係好難做,市民要求多咗,三句唔埋就話投訴,仲講話要納稅養你班公務員,原來有d無知o既香港人係以為公務員唔駛納稅.
成日聽人話公務員人工高,福利好,高在那裡?好在那裡?咁好做又唔見d人以前入政府做,前幾年經濟唔好d人就唱話公務員要共渡時艱, 幾年無加薪d人就拍晒手,最好公務員就個個做義工唔駛出糧,其實都係打份工,求安穩啫, 現時私人公司都陸續有加薪,有bonus, 但公務員就從來只係出11個月糧, 呢d又唔見人講吓公道說話, 而家又反而撩d教育津貼喺度質疑, 唔該成熟d.

公務員也是納稅人,公務員的子女也讀本地學校,公務員有病也看政府醫生,看專科也得輪候... ...

有些公司認為教育重要,全數資助職員子女的教育費,甚至是每月超過萬元的私立學校。各位公務員,羡慕嗎?

doristsang 寫道:
Cathyneo

我同意你的說法和logic   

[quote]

Cathyneo 寫道:
公務員子女教育津貼係合法又合理。

當時的政府提出這樣的招聘條件,吸引人才加入,選擇入職者,當然考慮過,覺得這樣的環境適合自己才參加入。但當他們選擇這份工作,便等同放棄在其他地方發展的機會,對嗎?
十年後,大環境改變,政府對你說;「對不起!現在這做做不合時宜,我們要取消你的津貼。」
你吸引我來時,提出百般好處,待我放棄其他機會,加入後,你才對我說,現在沒有了。

這叫合理?

CASE 1
假設A公司售賣一樣貨品,提供終身保用,但價錢較貴,而B公司並沒有這樣的優惠,價錢較平。

選擇A的人,寧願付出較貴的價錢,因為想享有終身保用。
選擇B的人,寧願冒險。
十年後,A公司對你說,其他公司都沒有這樣的優惠,為什麼我要提供?對不起,我要取消這樣的優惠了。

老狐狸先生,如果你買了A公司的產品,你會如何應對?
1. 係喎,其他公司都沒有這樣的優惠,你們真明智,懂得幫公司省錢。真係合理的決定。我當時俾多咗錢係我蠢。
2. 拒絕接受。

CASE 2
如果你同一間公司簽約,議定完成一項工程,完成後可以得到$10 000。
工程進行一半時,該公司對你說;「現時另一間公司只要
$5 000便成,我只會給你$5 000。」
你會;
1. 係喎!你減得好有道理,好合理,我收咁貴,係我錯。
2. 唔得,你明明應承俾 $10 000我。

PS 我唔係公務員,家人亦沒有人是公務員,甚至連朋友也不是。我和我先生的親人都每年都要交很多稅,但囝囝亦要交學費,仲係真金白銀,每年幾萬。

你可以話子女教育津貼不合時宜,新入職會沒有這樣的津貼,咁至係合理,因為新入職有得揀。

你唔可以吸引我入咗黎,半路中途話無,咁叫做呃。唔合理。

我唔係維護公務員,而係感嘆做父母都不能明辨是非,怪不得我們的下一代滿口歪理。
[/quote]

cathyneo,

説得好公道!!   

非常講得好
‹ 上一主題|下一主題