用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2006年SFA小一家長交流站
樓主: phylli
go

2006年SFA小一家長交流站 [複製鏈接]

Re: 2006年SFA小一家長交流站

我用家長個ID,login in唔到SFA website. 你地有冇這個問題?
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

janetc 寫道:
我用家長個ID,login in唔到SFA website. 你地有冇這個問題?

我立刻試入,無問題,妳再試下啦!

Thanks abccheung,
試過都係唔得,整天都是這樣. 不知是否我跟Mr. Lai說過e-homework內仍有show "not yet submitted",我估可能改了我的password進行測試吧?!
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Dear phylli

I give up ordering Young post because I just found the description of Chinese version of Young post is for P4 to P6.  

Hope you can see this.

phylli 寫道:
bbloveme2006,
之前有個同學家長也以為今天的測驗,等於assessment,後經我跟她說,她才知道。初時,我也以為今天的測驗是英數,後女話明天應和今天差不多。

如是小女所說,真不知為何要分兩天?
我最後決定如你所說,購買young post,放棄Daily 7。[quote]
bbloveme2006 寫道:
Dear jantec & phylli
My daughter got 88 in English Dictation; however, she got 40 marks in Maths (fail).  I don't know what are the questions.      In fact, she should know how to do. She may not know what did the questions ask.

There is still Maths assessment tomorrow even they got Maths test today.

[quote]
phylli 寫道:
Janetc,
小女英文默書取得96分,也如你小孩所說,有兩個取100分。

今天派回的中文默書,竟漏了開頭句「讀默詞語」的「詞」字的一畫而被扣了1分,好不不小心啊。

數學又一不小心,無看清楚題目問什麼,於是被扣去10分,真的......
[/quote] [/quote]

bbloveme:
我仲係兩個,顧得阿大顧唔到阿細,
大女今年四年級,都未試過默書零疍,
三年級試過只得50幾分,
但都無今次咁大件事2分,因為我話唔再幫佢,
叫佢自己一手一脚,點知又係錯D小錯
大女要計考試分,都唔知點追,
幸好都是上學期,否則~~~我發儍!

其實連我自己都要適應,為有慢慢追啦 :cry:

歡~樂~今~宵~~,晚~~安~~~~~~~~~

多謝你提點,今早我抽起那張回條,她爸爸本話照買,後來也擱置,他就不想買 daily 7,小女就想,還有時間想想。

爸爸也有他道理,好像有個家長話:何來還有時間,如有時間,好多好文章可以看。

Dear abccheung
Cheer up!!!

abccheung 寫道:
bbloveme:
我仲係兩個,顧得阿大顧唔到阿細,
大女今年四年級,都未試過默書零疍,
三年級試過只得50幾分,
但都無今次咁大件事2分,因為我話唔再幫佢,
叫佢自己一手一脚,點知又係錯D小錯
大女要計考試分,都唔知點追,
幸好都是上學期,否則~~~我發儍!

其實連我自己都要適應,為有慢慢追啦 :cry:

歡~樂~今~宵~~,晚~~安~~~~~~~~~

janetc,
我在開學初期都係突然之間login唔倒家長個account, 於是我sent email比Mr. Lai, 之後佢call我, 比個新的ID我, 現在OK.不如你call Mr. Lai啦.

今早無法聽清楚早會講什麼,因那個咪收音後及播放的音好散,加上,今天老師也不大聲。

每次我能站在看他們早會,我也見到有學生不舒服,多是嘔吐,我也用這也跟小女講:早餐的重要。

abccheung,

我個女

Dear unknown
Your daughter is better than mine because 她扁咀對我講唔想返學.  That means she knows this is not good at least.  My daughter did not have any shame or unhappy (she got 40 in the maths test).  I still have to tell her you should ... and should ....
[quote]
unknown 寫道:
abccheung,

我個女

Hi bbloveme2006,
真有趣! 我個女同你個女一樣, 英黙88分, 數測40分, 佢唔開心, 我仲唔開心!!!
明明話27/9 maths assessment, 我見佢handbook 寫26/9 數測以為佢寫錯手冊, 所以冇溫過, 死得切底, 我用阿Q 精神同自己講 : 都好既, 等佢痛定思痛, 之後努力d, 唔好以為可以好似 k3 咁唔洗讀書溫習......唉!

大家一齊努力...加油!!!

Dear bbloveme2006,

其實你有無了解

Dear unknown

I have asked her and she do not give me any answer. angryfire:
She is not this way in K3.  Now she changed her atitude and style.  

[quote]
unknown 寫道:
Dear bbloveme2006,

其實你有無了解

hoyukmei 寫道:
janetc,
我在開學初期都係突然之間login唔倒家長個account, 於是我sent email比Mr. Lai, 之後佢call我, 比個新的ID我, 現在OK.不如你call Mr. Lai啦.

唔知各位math.e-homework.我個腦睇唔到圖片但有文字都唔知點解,好彩我隔離屋肯幫我print出嚟做,如果唔喺就~ 有無人知道?thx

醒目開學勳章

阿仔今日終於都可以返學啦!昨天補做5天的功課真的很辛苦,今天要將所有功課帶回學校令到個書包好重,希望阿仔ok啦!今日數學assessment都無同佢溫過書,真係睇佢自己平時的做化啦!見到你們的交流,就知阿仔大落後啦!

醒目開學勳章

另外想問英文默書的形式是怎樣?是否真的是有句子和生字?可否舉例?

EmilyBB 寫道:
阿仔今日終於都可以返學啦!昨天補做5天的功課真的很辛苦,今天要將所有功課帶回學校令到個書包好重,希望阿仔ok啦!今日數學assessment都無同佢溫過書,真係睇佢自己平時的做化啦!見到你們的交流,就知阿仔大落後啦!

Hi EmilyBB,
好耐無你消息?仔仔ok ma?好掛住你!在照顧/擔心仔仔的同時,你都要保重身體,mama病加照顧小朋友喺好辛苦

醒目開學勳章

你們會否參加那個IQ test?我就十五十六,但係如果今次唔做,之後自己去做就更貴。

醒目開學勳章

moochacha
我昨天真係病咗(感冒)!現在成個人仍然好倦。唉!不過我病好過阿仔病。:cry:

moochacha 寫道:
Hi EmilyBB,
好耐無你消息?仔仔ok ma?好掛住你!在照顧/擔心仔仔的同時,你都要保重身體,mama病加照顧小朋友喺好辛苦
‹ 上一主題|下一主題