用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GCE AL 執笠
樓主: AgapePa
go

GCE AL 執笠   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 23-10-12 15:49
"鎮"可能已經係樂觀咗, 應該係 深圳市南既香港區

原来我已经乐观咗!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 23-10-12 15:49
"鎮"可能已經係樂觀咗, 應該係 深圳市南既香港區
"鎮"字解做"藩鎮"的話,確實是過於樂觀.

hkpapa852 發表於 23-10-12 15:51
傻既, 要政治正確, 最叻個班應該一定要用母語, 所以呢:
B1: 普教中中學, 少許英文教學
B2: 粵教中中學, 少 ...

好似好合理喎。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-10-12 16:00
好似好合理喎。

最终目标當然是用普通話,用简体字,同用人民幣啦,顺理成張不过,只是時间問题

twhkleung 發表於 23-10-12 20:49
最终目标當然是用普通話,用简体字,同用人民幣啦,顺理成張不过,只是時间問题
...

一直亞新局長呢排都真係太多動作:

1.大學要交流國內一學年定一個term
2.大學要interview普通話(hkumed 2024)
3.大學要讀“通識”
4.加多一倍非本地學生(來自國內?)
5. 優才來香港可讀津小中
6. DSE大陸版
7. DSE讀CSD
8. DSE中文走廣東話聆聽和口試
9. 殺校
....

nicolemummy 發表於 23-10-12 21:22

今日都有新野,新聞說考評局正研究DSE英文口試改網上考核。

nicolemummy 發表於 23-10-12 21:22

5. 不止,還有津貼讀直資

來港人才子女 新增可讀官津直資校 獲港府津貼

回覆樓主:

我8月尾走訪hku,除了當天是DSE註冊的新生,所以當日比較多“香港人”外, 目測60%是普通話人。

朋友讀partime master. 100個學生只有5個是香港人拼音名字, 其他全是普通話人

nicolemummy 發表於 23-10-12 22:56
我8月尾走訪hku,除了當天是DSE註冊的新生,所以當日比較多“香港人”外, 目測60%是普通話人。

朋友讀part ...

所以3大向d乜野QS排名中,國際化果项分數差不多全球第一

2jkidsfather    發表於 23-10-12 23:49

twhkleung 發表於 23-10-12 23:28
所以3大向d乜野QS排名中,國際化果项分數差不多全球第一

孩子說, 在他大學, 100個學生中, 大約有1個識廣東話,5個識普通話, 其他94個說英語。

如果說英語是local的話, 95% local, 唔夠國際化。

我朋友那香港master degree,只有5%係local, 其餘95% non local, 係真世一

回覆 nicolemummy 的帖子

我幾年前貪玩,旁聽過一個碩士課程的一個單元, 150位同學中,講普通話的佔大多數。今時今日,在 HKU 港鐵站聽到的,普話話不比廣東話少。

最近在YouTube 睇到一段片講高材通能否頂住香港樓市及資金外流。

首先講阿司長一哥亂咁噏,話據聞有十幾萬人回流香港,原來係任何人在香港連續逗留超個一個月就算回留,唔你係乜嘢人。阿仔為了氹阿司長開心,決定回香港休假超過一個月,不過資產係唔會帶返嚟啊,MPF已袋(幾快手,兩個星期已經到手,不過雞碎咁多。)。

最近司長講16萬人申請高材通,批咗10萬人,6萬人到咗香港,這批人就當回流。好嘞這些精英初嚟步到,大家估租樓定買樓?買樓有幾多人?大家估下有幾多個250萬年薪願意嚟香港啦?!

今年年初英國內政部宣稱有十四萬幾人從BNO   1移入英國,咁加拿大,澳洲,美國及新架坡加埋,會唔會有多十多萬人移居外地?我覺得有。加埋起嚟約莫有30萬人。

有些單身,有些一個家庭,平均一個家庭3個人,拉勻可能有10萬個家庭離開香港。他們一個家庭撇除MPF,可以帶走幾多錢?1000萬,500萬,200萬?

如果10萬個家庭,平均帶走500萬,已經係5000億港幣資產。

每個高才通家庭可以帶幾多資產嚟香港?有冇250萬人仔?

我這些婆乸數只係茶餘飯後亂咁噏,如果不幸言中,希望司長大人不記小人過。如果個個高材通帶幾百萬落嚟,樓價又點解會跌?我估陸逐出招托住個樓市。

回覆樓主:

除了學生,香港的大學教職員超過一半也是non local,  so "international "

ANChan59 發表於 23-10-13 00:00
最近在YouTube 睇到一段片講高材通能否頂住香港樓市及資金外流。

首先講阿司長一哥亂咁噏,話據聞有十幾萬 ...
我係非常相信政府的數據.(即係"信政府,唔怕"個一類)
既然講到人口增長,又咁多人才移入來.仲有背靠强國的優勢,真係唔明最近個一班友仔狂吹"減辣"做乜.

不過.事實係外國樓大升,港樓不升反跌,是不是個別業主軟對抗?故意製造樓市不展假象,從而~~從而`~~~?
點解未見拉低價售樓的業主尼?(這思維行得通嗎?我唔識經濟)

manmonster 發表於 23-10-12 23:49
回覆 nicolemummy 的帖子

我幾年前貪玩,旁聽過一個碩士課程的一個單元, 150位同學中,講普通話的佔大多 ...

果度宜家係景點,當然多聽到普通話一D都唔奇,大學如是,堅尼地城如是,大學站唔一定係大學生,頗多都係遊客~

nicolemummy 發表於 23-10-12 23:41
孩子說, 在UofT, 100個學生中, 大約有1個識廣東話,5個識普通話, 其他94個說英語。

如果說英語是local的話 ...

咁本地學生又唔需要長蒲係大學既,有需要先蒲頭,甚或學都少返~

twhkleung 發表於 23-10-12 20:49
...

語言文字一國一制這個肯定的,應該幾年內搞掂,幾時變成人民幣就有不同變數,睇其他國家點睇香港地位,金融市場及港幣。

成日講唔再承認中英聯合聲明,咁香港很多獨立金融商貿地位係建基於中英聯合聲明,如果再講落去,求仁得仁,人哋提早收返,咁就不是按中國時間表,香港鎭就誕生了,用人仔也就是必然。

香港成為super insulator,我哋這些papa mama shop 就要關門大吉,唯有上大灣區養老。

科大又話攪醫科,不過只接受graduate entry,即係香港學生唔會有資助。
目標客源都好清晰了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 23-10-13 08:01
語言文字一國一制這個肯定的,應該幾年內搞掂,幾時變成人民幣就有不同變數,睇其他國家點睇香港地位,金 ...
越聽越感慨...

HK-MAN 發表於 23-10-13 17:14
越聽越感慨...

我只是按已知事实推論,可能我錯呢!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊