用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇家長決定 1 月暫留港不回英國?
樓主: PUIPUI2000
go

[英國] 有冇家長決定 1 月暫留港不回英國?   [複製鏈接]

TTEE1819 發表於 20-12-31 12:12
我個人覺得你這個安排,幾冒險呀。
首先,考完mock飛回港,要隔離又有感染風險。二來,1月2月疫情點變,無 ...

係嘅,既然一早決定唔走就繼續留下,係我擔心啫,佢係果邊又凍又孤單。1月開學只剩2,3個無走的中國及香港學生留宿舍。

MrsFung 發表於 20-12-31 12:22
係嘅,既然一早決定唔走就繼續留下,係我擔心啫,佢係果邊又凍又孤單。1月開學只剩2,3個無走的中國及香港 ...

我朋友孩子回港後確診,要入院又要隔離,3星期假期就無哂,仲要密密留意1月的機位,頭都痛。

回覆樓主:

真係一動不如一靜

newfather 發表於 20-12-31 12:43
真係一動不如一靜

我個女雖然在英國讀書好開心,但始終思念香港,瘦了好多,回港三星期多已肥返幾磅,佢話在英國讀書可以,但放假一定要回港放電

TTEE1819 發表於 20-12-31 12:39
我朋友孩子回港後確診,要入院又要隔離,3星期假期就無哂,仲要密密留意1月的機位,頭都痛。
...

真係頭痛和擔心!

所以真係兩難 ,返去的又太多擔心和不安 。  呢個疫情真係最易響今年的Y11 & 13 .

newfather 發表於 20-12-31 09:50
我都二月 term break 後才回去。
暫時一月應該好似仲有 VS 同 EK

我地依家望2 月half term, 守4 月term。 睇下情況再決定。 反正返去英國既機票我已經退左。 到時先再買。

MrsFung 發表於 20-12-31 12:22
係嘅,既然一早決定唔走就繼續留下,係我擔心啫,佢係果邊又凍又孤單。1月開學只剩2,3個無走的中國及香港 ...

我孩子留英,都衹好在家,幸好仍有幾個 international  students 住在附近,仲比咗一個 surprise birthday party 佢,感恩,我衹 online 訂了蛋糕送去

...

其實在離英前時72小時已經做咗檢測,唔明點解返到嚟香港都咁易確診

kct18 發表於 20-12-31 14:02
其實在離英前時72小時已經做咗檢測,唔明點解返到嚟香港都咁易確診

問得好呀,我都唔明點解,仲要係到港後即時確診,唔係幾天後呀。

回覆樓主:

咁咪証明任何檢測也不是百份百,香港每日仲有幾千人回來免檢疫免測試,唉!

poonseelai 發表於 20-12-31 14:19
咁咪証明任何檢測也不是百份百,香港每日仲有幾千人回來免檢疫免測試,唉!
...
仲要有好多香港市民唔願做檢測,照樣聚會,所以成個地球都係一樣,爆完定左又爆過,始終人係會流動既,平常心,習慣了

檢測既敏感度同埋細菌量都會有關係前幾日未發得晒,後幾日細菌量多又唔出奇隨遇而安.所以而家都定期驗下,反正唔駛錢,行過路過唔好錯過

我睇過個報告, 病毒係身體裡面就好似魚係魚缸。 如果個個人身體裡面只有幾條魚, 可能佢第一次測試時撈唔到魚所以陰性。 咁第二次咁橋撈到, 就係陽性。

所以睇報告要睇埋CT 值, 30 係fresh hold. 30 或以下就係陽性。 越接近30 病毒含量越小, CT 值越低, 越係含病毒量高, 超級傳播者就係咁。

你再留意返海外輸入個案大部分無症狀或者好遲發燒(隔離臨完)但又好快康復。

poonseelai 發表於 20-12-31 14:19
...

是呀,每日幾千人回港免檢疫,

就算香港人肯去哂檢測,都要keep 住去做,每10-14天做一次先至有作用 。

...

請問孩子幾多歲?18歳以下確疹入院是否可以家長陪同?

小加子 發表於 20-12-31 14:54

以香港來說,據我所知就算小朋友確診家長都不能陪,這個病是高度傳染性, 現在連普通科探病都不可 。

小加子 發表於 20-12-31 14:54

是高中生,但實際年齡我唔知。有無得陪入院,我無問呀,直覺係無。

poonseelai 發表於 20-12-31 13:35
我孩子留英,都衹好在家,幸好仍有幾個 international  students 住在附近,仲比咗一個 surprise birthday ...

請問在那裏可以訂蛋糕?可以給我link 嗎?謝謝。

llmom 發表於 20-12-31 16:47
請問在那裏可以訂蛋糕?可以給我link 嗎?謝謝。
You can google uk cake delivery.  There are many choices.
This is the one I ordered last year to send a birthday cake to Lancaster

https://www.bettys.co.uk/

This year, I ordered cup cakes to Cardiff

https://www.cupandcakebakery.co.uk/

poonseelai 發表於 20-12-31 17:39
You can google uk cake delivery.  There are many choices.
This is the one I ordered last year to sen ...

Thank you so much.
‹ 上一主題|下一主題