用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大家會否低估了Good Hope
樓主: ABCdoreme
go

其實大家會否低估了Good Hope   [複製鏈接]

Sophie0804 發表於 18-10-23 23:04
以前A-level 是國際認可,現在DSE 好似不倫不類。因工作關係、最近有同幾個教授討論DSE, 他們都認為DSE 的 ...

DSE國際認受性低咗....... 我唔肯定, 不過EDB有晒資料, 全球有咩大學認受DSE成績:

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/hkdse_recognition/ircountry_hkdse.html

比較出名既, 有以下呢D:

University of Cambridge
Yale University
King’s College London
University of Edinburgh
New York University
University of Melbourne
University of Sydney
Australian National University

Ivy League, 牛津都唔係直接認受DSE, 但點解無年都考DSE既學生入到呢?

其實無他既, 只要你夠叻, 話之你讀咩課程, 大學都會收你嫁啦!

唔夠叻既, 就認命囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-24 11:12
DSE國際認受性低咗....... 我唔肯定, 不過EDB有晒資料, 全球有咩大學認受DSE成績:

http://www.hkeaa.edu. ...
咁如果考到DSE 基本合格既普通學生,而又想申請外國大學就讀,係咪最好再考多個GCEAL 試容易揾學校一d?

回覆樓主

我識幾個讀這些名校都是未出DSE 成績已有offer.
DSE 認受性比ALevel 低只是大家在討論、不一定是完全正確

artroboy 發表於 18-10-24 12:01
咁如果考到DSE 基本合格既普通學生,而又想申請外國大學就讀,係咪最好再考多個GCEAL 試容易揾學校一d? ...
如果考GCE-AL, 又何必考DSE?

不過GCE-AL成績仲遲過DSE先出

去外國讀書, 英國同大部份英語係國家, 以DSE成績以外, 還要再考IELTS Academic,  美國就要SAT/TOEFL

IELTS成績通常2年內有效, 所以通常係S5暑假考定

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-24 12:28

好清楚,thanks !

醒目開學勳章 王國長老

Sophie0804 發表於 18-10-24 12:23
我識幾個讀這些名校都是未出DSE 成績已有offer.
DSE 認受性比ALevel 低只是大家在討論、不一定是完全正確
...

我女學校只考DSE,每年都有人入牛劍。ucas時間表係DSE前有offer 哦!有無份,同學校predicted grade好大關係。但conditional offer最後都係要求睇DSE成績。
如果唔認受,就唔會出conditional offer唔會
要求睇DSE吧

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-10-24 12:28

IELTS無限復活,太早考又蝕章,s5下學期差不多啦。JUPAS都要用的,(有學校收生代表同我講,可睇IELTS分代替DSE英文3)
Jupas deadline前要有cert upload到,s5暑假差唔多係最後機會了

Sophie0804 發表於 18-10-23 23:04
以前A-level 是國際認可,現在DSE 好似不倫不類。因工作關係、最近有同幾個教授討論DSE, 他們都認為DSE 的 ...

外國名校生或者真係可能收少左香港學生,近年香港興中學放洋,係果邊直插入名校瓜,都係來自香港~~~

回覆樓主

傳統名校嘅成績表對申請海外知名大學都十分有認受性,當然成績都需要好啦。

Soundervolt 發表於 18-10-23 19:51

另一方法是用Window本身功能,按「開始」再按「設定」 ...
謝謝你的資料,但如果買的office是一次性的,鏟機之後可以再裝返嗎?請指教

crystalwsm 發表於 18-10-27 23:33
謝謝你的資料,但如果買的office是一次性的,鏟機之後可以再裝返嗎?請指教 ...

Office係可以多次重新裝上,只要電腦主機不變,用返舊有密碼就可以裝上,其他軟件亦都一樣。

Soundervolt 發表於 18-10-28 10:01
Office係可以多次重新裝上,只要電腦主機不變,用返舊有密碼就可以裝上,其他軟件亦都一樣。
...
謝謝資料
‹ 上一主題|下一主題