用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
樓主: 伍sir
go

論壇新手小學老師報到   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-6-25 09:58
我老公同事讀出名女龍校,小一上學期便被提醒可能要轉校,壓力大到

我好朋友大細仔天地線,細仔 掹車邊入到名牌幼稚園,k2已開始被勸退學。
那時我才知道,名幼園高班已經做閱讀理解+重组句子。

所以你同Yanamami真好,兩個都咁叻(我指一個叻,另一個更叻叻)。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-6-25 09:58
我老公同事讀出名女龍校,小一上學期便被提醒可能要轉校,壓力大到
呢個絕唔係單一事件,但好多ek家長有盲點,見"龍"即追,以為唔駛煩升中,實際上呢6年唔可能高枕無憂。

醒目開學勳章

伍sir 發表於 18-6-25 07:27
首先要多謝大家踴躍討論,首先要抱歉一下,我標題忘記隔格/加標點,標題應該係「論壇新手    小學老師報到 ...
我估啱啱有小朋友升小?

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-6-25 08:55
可能你同事over react 左少少都未定,當然若家長冇辦法/時間幫子女keep up w 學校課程,咁就唯有去補習,這 ...
但名校生要keep up with 學校standard要求更高,我見幾乎全民要外補

首先要多謝大家踴躍討論,首先要抱歉一下,我標題忘記隔格/加標點,標題應該係「論壇新手    小學老師報到 ...

緊係有,咪話老師、校長、教育界都有,大部份係睇吓現時家長心態 or 睇下自己學校既外界評價 or 搜集資料……。不過真係好少見,用老師名義開post.

我都支持#180setom.
另外估下:有件事發生左,家長post上EK,公開討論 貴學校。有其他家長話俾你聽,你上來睇下。然後順便開post發放正能量。

中文真係小個標點都唔得,所以有時即使白紙黑字,都可以引起好大誤會。

IloveJJ 發表於 18-6-25 10:41
你兩個都係啫,咁謙!  
不過,我覺得幼稚園和初小階段,小朋友叻唔叻,係睇大人有無方法啫,要睇細 ...

我都想2個叻。

可惜DNA唔夠優越,中上而矣。但我好滿足了。
唯有寄望犬兒保持健康, 將勤補拙, 開心簡單就得啦。

bobbob 發表於 18-6-25 10:46
但名校生要keep up with 學校standard要求更高,我見幾乎全民要外補

我都算係厚多士(三唔識七都可以講兩向的人),算識人多個類。

我暫時還未親身認識到一個,由细到中學從來沒有補習的學生。
叻有叻補 、蠢有蠢補、 貴有貴補、 平有平補。

醒目開學勳章

yovin 發表於 18-6-25 11:20
我都算係厚多士(三唔識七都可以講兩向的人),算識人多個類。

我暫時還未親身認識到一個,由细到中學從來 ...
我自己從未補過習我仔都無補(想補但經常被人趕走)
我見嘅係7x24咁補,1星期唔止補足6、7日,有時放咗學要走2、3場,睇見都覺得好忙碌

bobbob 發表於 18-6-25 12:07
我自己從未補過習我仔都無補(想補但經常被人趕走)
我見嘅係7x24咁補,1星期唔止補足6、7日,有時 ...

哈哈!認識到你兒,就好了。他幾歲?中學未?

不過,父母係讀書人,其中一個坐館專教 or放工一齊教,好似yolky咁貼埋中作考試題目呢類, (在我來說)都是補習, 係無價的補習。

(……) 戴咗頭盔了

醒目開學勳章

yovin 發表於 18-6-25 12:28

哈哈!認識到你兒,就好了。他幾歲?中學未?
如果你係佢父母就唔會咁講,真係寧願生舊叉燒好過

bobbob 發表於 18-6-25 10:43
呢個絕唔係單一事件,但好多ek家長有盲點,見"龍"即追,以為唔駛煩升中,實際上呢6年唔可能高枕無憂。 ...
1)happy kg 上一綫津校,父母冇時間理,第二年就轉左校,唔知有冇勸退

2)call waiting 入直G龍校,跟得辛苦,年年老師都話唔improve 就要留班,但最終又上到中學

3)2 siblings, 大較聰明讀谷C小,阿細雖然都有offer,但阿媽都有些猶豫,一位做老師的長輩話:捱到頭幾年就會ok。幾年後又好似講得啱,當然個過程唔會容易。

其實龍校來說,應該一般主科合格就比升班,父母要懂得分配和運用時間,取得最高效的回報

MrBeast 發表於 18-6-25 08:37
學校d其實唔平,康民處d先算。
personally 除左幫人之外,回報是絕對重要

阿女學校ECA免費。

無人只看回報,亦無人不看回報。我認為太沈重,你認為必要也可以。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-6-25 13:01
阿女學校ECA免費。

無人只看回報,亦無人不看回報。我認為太沈重,你認為必要也可以。
正確來說是學費包埋。
工作病冇辦法。有時唔一定是$,時間effort 都要考慮,somehow 要取個balance,但實在見得太多學到咁上下就quit,waste of time n $.

MrBeast 發表於 18-6-25 13:22
正確來說是學費包埋。
工作病冇辦法。有時唔一定是$,時間effort 都要考慮,somehow 要取個balance,但實 ...

所以參加學校ECA無額外支出。

玩玩下多放棄,係好正常。孩子正找尋自己真正興趣。

放棄,係 part of knowing oneself.  不是浪費時間同金錢。

有的伍Sir,我是大學老師。

haihaimom 發表於 18-6-25 09:13
回覆 伍sir 的帖子

伍sir,先謝解答。好奇一問,有啲學校老師係咪要交數,聽過有啲孩子成績唔好,老師致電 ...

一般小學老師都不用所謂交數,中學就唔知。提家長跟緊d都係發現小朋友果排多甩漏,出於想小朋友好的角度出發。
至於升遷方面,只要個人夠效能,身兼多職仍游刃有餘,相信要升唔難,不過,有句說話叫「識人好過識字」,你明啦

setom 發表於 18-6-25 10:14
開始為人父親? 小孩快升小學?

中一大半了,係小兒將讀K1,想了解下行情罷了。

bobbob 發表於 18-6-25 10:44
我估啱啱有小朋友升小?

#199 答左,估得都好準了!
‹ 上一主題|下一主題