用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問灣仔區Band 1 學位
樓主: al5135
go

請問灣仔區Band 1 學位   [複製鏈接]

回覆 Amaz 的帖子

OH~~~~仲未交FORM..真係好煩..乙二定乙三放TSK????我地吾係男生都覺好難決定...雖然都有放TSK,女生都望乙二已收,吾會爭...老師會吾會因應人數而調整個排位,達至皆大歡喜又可以攞盡D位??

ydoris 發表於 15-4-27 11:43
回覆 Amaz 的帖子

OH~~~~仲未交FORM..真係好煩..乙二定乙三放TSK????我地吾係男生都覺好難決定...雖然都有 ...
唔係講緊B2生喎....女仔...我始終覺得真B1生超足位...無有怕
同...我唔知點解總係覺得有dd位收到B2生

我估乍....唔好信我

mcl203 發表於 15-4-27 11:49
唔係講緊B2生喎....女仔...我始終覺得真B1生超足位...無有怕
同...我唔知點解總係覺得有dd位收到B2生
女生真係唔駛點驚喎! 需然唔及中西區咁好, 但B1女生係灣仔區可以話係一定派到一線學校既學位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 mcl203 的帖子

呢D吾係流言,實際真係有B2生抽到B1位...我阿囡當年吾係讀雞精班..派位個日,佢個班有人抽到KC,TSK,真光,金文泰同高主教.中基.個年仲係第一年減班,大家都好保守..老師成日話抽到既,係個NO前.好好彩..所以有時B1生乙三都抽吾到TSK..真係好奇怪...至於B1女仔..十個有九個都想博下BPS,中西區女校先啦...吾通乙二放真光??位多既定義都取決於排位.咁多人鐘意瑪利曼,放乙二都係要博,乙三係無咩機會..

hkpapa852 發表於 15-4-27 11:39
軒下P班只係普通話班, 只要中文科和普通話科成績達標就入到, 唔算精英班.

因為P班入咗就唔會轉走你(除非 ...
P 和 G 班係普通話班, P 班一定係精英班,全級考10名內幾位都係在P 班, P班有11個入到QC

ydoris 發表於 15-4-27 11:58

呢D吾係流言,實際真係有B2生抽到B1位...我阿囡當年吾係讀雞精班..派位個日,佢個班有人 ...
你女當年有冇甲乙都博band 1?

ernestchow 發表於 15-4-27 12:00
P 和 G 班係普通話班, P 班一定係精英班,全級考10名內幾位都係在P 班, P班有11個入到QC  ...

軒下已經無咗兩班普通話班兩年了, 而家只有P班係普通話班, 其餘都係粵教班, 只有H班係精英班.

今年升中個班有幾多班普通話班我就唔知啦!

brianshe  錯, 2014-15年度, 小5 都係兩班普通話班. 而且, 兩班中成績要較好先去到P班, 唔係只計普通話成績.   發表於 15-6-23 18:05
Sindy  2  發表於 15-4-28 01:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢D吾係流言,實際真係有B2生抽到B1位...我阿囡當年吾係讀雞精班..派位個日,佢個班有人 ...

所以...我咪成日中意用"真B1生"...區內B2咪易中招
真係有边間小學會話自己少過1/3係B1生吖
我小朋友果間咁強(但我唔覺點解咁強)...都係話自己1/3 B1生乍...都係唔會搏講錯野

又吹水...(我都唔敢搏)...女仔真B1生...掃晒全B1先用真光守尾門...我都覺好大机會

回覆 ernestchow 的帖子

梗有啦...想放B2學校係甲一乙一都話吾夠進取..可能因為係B2A啦...自行仲要全B1學校..真係好辛苦..又無謂.收左我反而咸三聲啦.讀吾上架..

點先係真B1??TOP20??我鐘意守尾門呢句..BUT真係所有B1都落晒?吾可行..都要睇下個門係邊度放好D,前門同後門都有分別...

.至於B1女仔..十個有九個都想博下BPS,中西區女校先啦...吾通乙二放真光??位多既定義都取決於排位.咁多人鐘意瑪利曼,放乙二都係要博,乙三係無咩機會.
其實女仔真係band one生, 有咩咁驚呢? 只要band one 學位真係足夠, 咁點抽都一定係讀band one學校. 問題只是果間學校係咪你杯茶咁解....

hkpapa852 發表於 15-4-27 12:07
軒下已經無咗兩班普通話班兩年了, 而家只有P班係普通話班, 其餘都係粵教班, 只有H班係精英班.

今年升中個 ...
在今年P6係有兩班的,我正是家長,我一定清楚過你,你可打去軒下問清楚,現P1 P2 就1班

hkpapa852  ic  發表於 15-4-27 12:15

ernestchow 發表於 15-4-27 12:00
P 和 G 班係普通話班, P 班一定係精英班,全級考10名內幾位都係在P 班, P班有11個入到QC  ...
但以我所知,有唔少P班學生申請轉去H班(真正精英班)喎!

ydoris 發表於 15-4-27 12:12

點先係真B1??TOP20??我鐘意守尾門呢句..BUT真係所有B1都落晒?吾可行..都要睇下個門係 ...
評估下自己學校位置....揾下幾多間估計差過你....若夠強...1/3內B1生就穩陣
若一般...1/3內排尾位就保守d
估乍~~~

熊牛不兩立 發表於 15-4-27 12:13
其實女仔真係band one生, 有咩咁驚呢? 只要band one 學位真係足夠, 咁點抽都一定係讀band one學校. 問題只 ...

問題你係咪區內B2生吖嗎....區內強校比例高
區內強小學入B1英中>50%....多左果17%係边到黎??~~~

Amaz 發表於 15-4-27 12:16
但以我所知,有唔少P班學生申請轉去H班(真正精英班)喎!
我知有d覺得用廣東話教對中文的分數係着數d,所以轉H 班卦

mcl203 發表於 15-4-27 11:24
抽獎成功机會率並非取決於軒小本身....係取決於參與人數
机會率高係非人為控制....可以大上大落....好唔穩 ...
對,但賽果年年都差唔多,就唔穩陣都變得穩陣。

主要因為其他學校嘅B1學生每年嘅選校方法同排位都有一定規律,非因主觀意志而轉移。

Amaz 發表於 15-4-27 12:26
對,但賽果年年都差唔多,就唔穩陣都變得穩陣。

主要因為其他學校嘅B1學生每年嘅選校方法同排位都有一定規 ...
用你提供果個軒小机會率90%...假設人人机會均等
QC有51個位....即係全區得57個B1生抽QC...恐佈

王家爸爸  成功率有大約三成多到五成   發表於 15-4-27 12:57
王家爸爸  我估乙一應該只有100多人報   發表於 15-4-27 12:56
王家爸爸    發表於 15-4-27 12:52

咁吾洗計到咁復雜先..個D多個1/3人既B1生.最保守係只有1/3人是B1生,用佢來計,只要3個呈分都入都1/3內,就係真正B1生.咁係未吾會變左本區B2生啦...

回覆 hkpapa852 的帖子

全級頭三名都系h班攞哂。
‹ 上一主題|下一主題