用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第2次呈分成績如何?
樓主: ansonisme
go

第2次呈分成績如何?   [複製鏈接]

王國會長

miffy 發表於 13-11-23 08:46
你果很生性

我個之前坐定粒六咁

我囡都係咁, 就快考試一D 都唔緊張, 昨晚仲有閒心花了一小時去畫畫.

引用:Quote:原帖由+miffy+於+13-11-23+發表我八

原帖由 KT0603 於 13-11-23 發表
我第一次呈分都收錯風,以為會跌c。點知,原來呢次先真係收錯風,白開心了一會,是次派彩 ...
我都希望派彩時,發覺其他科,或多或少都好,可以補到科數學。

回覆:第2次呈分成績如何?

亞囝第一次呈分ABAAA,係B1C, 今次唔知道係份卷深定失手, 主科全部取B,唉!已經跌落B2

見到你地咁,我都好擔心,我地要到十二月先見家長及派成績表,唔知亞女今期是什麼banding?

請問自行時的次第是不是將學校給予家長的第一次呈分名次加第二次呈分名次除二,是否這樣簡單或是再由教育局再計算呢?

回覆 opclk 的帖子

睇完了,但唔多明,已知第一次呈分名次和第二次呈分名次,是否要到12月中的家長會才知道真正的自行次第?
謝謝回覆!!

回覆 opclk 的帖子

Thank you!唔憂心都唔得,亞女做咗邊緣人!!!

剛過左的星期六是家長日,成績表出了, 阿仔今次名次大跌, 全級54/132
,是我意料之外, 因為平均分只比上次少了1.3分, 上次呈分試名次是26/132。老師說今次呈分試大家都發力,平均分相差很少,可能是0.000幾之差,名次就差得遠。還有,去年Band1名次是60名之內, 今年是50名之內,即阿仔今次跌到Band2的名次,但是老師話上次考得好,計埋兩次成績,總計現在名次是43名。好牙煙咁總算留在Band1尾! 但係自行收生都冇咩信心, 還好操行A-, 都要試一試。唉~ 仲有幾個月要捱,阿仔成日粗心大意,都唔知佢追唔追得返D成績, 真係好惡頂呀~~~~

hellokitty525 發表於 13-11-24 15:47
請問自行時的次第是不是將學校給予家長的第一次呈分名次加第二次呈分名次除二,是否這樣簡單或是再由教育局 ...

我本來都以為係咁簡單。當老師告訴我仔名次時我都嚇了一跳。以我仔為例, 他第一次呈分,名次26, 今次(第二次)呈分考54, 老師告訴我阿仔兩次計埋的平均名次是43。我也以為26+54=80除2, 理應是考第40, 卻比預料還跌3個名次。老師說是教育局調整後得出的名次,因同區學校質數參差,計算過程好複雜,老師也不知點計,因他們無法知道其他學校學生的成績,名次是教育局調整後通知學校的。唉~ 就係咁囉~

Johnnylaisma 發表於 13-11-25 10:28
我本來都以為係咁簡單。當老師告訴我仔名次時我都嚇了一跳。以我仔為例, 他第一次呈分,名次26, 今次(第二 ...

"名次是教育局調整後通知學校的">>> 咁快知道? 因為有d學校較遲考,都未呈上成績..........

miffy 發表於 13-11-25 11:11
係囉, 我都想知三次呈分試比例, 100%除唔盡3次, 有人話第一次40%, 有人話第二次40%, 我都 ...

係0羅~~ 自行唔得,就要大抽獎,咁3次呈分總計,就只分band one, band two, band three,唔會有band one頭中尾既次序,band one一藍子抽獎派位,到時決定於個隨機號碼靚唔靚,愈細愈好,但呢個號碼我地係唔會知道,所以,"估你唔到"既歷史年年都上演.

阿囡上星期二考完試, 應該今日會得知成績, 我而家心情好忐忑啊. 想佢快的放學話我知個結果...無心返工...:

miffy 發表於 13-11-25 12:35
我唔理佢乜band, 我自行都係交果間, 佢in唔in我仔一件事

跟住等抽獎

對 ! 我都照IN心儀的.
宜家我小朋友去D中學攪既面試模擬班,免費的,俾佢練習下,佢話見到咁多唔同學校既人一起上面試,開始感受到緊張.
上星期剛去左一個,老師同小朋友IN完,會有份評估報告,仲請埋家長聽意見,我覺得呢D模擬班好好呀! 可惜,唔多中學會攪.

回覆 miffy 的帖子

留在本區啦﹗或者選一間他區, 一間本區啦﹗
‹ 上一主題|下一主題