用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 '05 TKO宣道
樓主: slk
go

'05 TKO宣道 [複製鏈接]

Re: '05 TKO宣道

slk,
咁禧禧平時返nursery有無咁嘅情況 ??? 雖然我仲未開始返星期六嘅預備班, 但我諗佢地要有家長陪, 都expect家長可以幫下手睇住下自己嘅小朋友.  我覺得老人家未必明白返playgroup有乜用.

btw, 晞晞返咗翠茵4日啦, 暫時都幾順利, 佢好似幾適應.  不過返學後先知佢轉咗去b班, 即係ms. yuen嗰班,  因為晞晞之前返過星期六個playgroup係ms. yuen教, 咁樣會易d適應.  你囝囝應該係ms. yeung嗰班, right ???
歡欣, 心裡感謝 神, 歌唱歸於聖父,
讚頌, 你賜下慈愛, 獨生的愛子.
今天, 心中剛強無懼怕, 主的豐盛滿一生,
皆因主手曾為我顯深恩, 讚美.

slk
唔好唔好開心啦,
細路仔梗係會有坐唔定的情況,
其實不餘你打比學校老師同佢講禧禧的情況,
睇下佢有乜見解同方法,
唔好甘快就話唔返啦,
你都知道唔係間間學校都甘好有甘的預備班架,
況且老師一定有佢的解決方法.

M8,slk
我返來啦...我呢排又病又忙.真係想死咁濟. 賢賢星期六in培正冇喊...已經好好啦.收唔收就真係唔係我控制得到.隨緣啦. :

slk
我都見過禧禧同你99上堂.禧禧係比較成熟.佢識好多野同講好多野.佢好似賢賢咁又係坐唔定.仲同人打架.我明白你心情.好似今日咁.賢賢間學校有得觀課.我就親眼見到賢賢一手推左小朋友落地.因為個小朋友坐左佢個位.我果時都不知幾瘀.好彩人地家長唔係度咋. 老師都立刻走來solve problem.我知賢賢係知道唔可以打人.但佢係果個moment control唔到自己.我地家長當然好想自己個小朋友又乖又聽話.但我自己都係未接受到賢賢咁百厭既行為.我知道要包容佢.但我暫時未做到.希望我地幫助佢地改善呢d佢地自己唔知道係唔岩既行為...要比d耐性.大家努力呀!!!

好多謝你哋嘅支持呀.我都係決定咗返多5堂先再算.阿仔佢返n班都唔係咁架,miss都話佢算乖,但就好硬頸囉.我都好俾心機,盡量都唔用體罰,希望佢學好EQ,不過真係難到庳呀.我諗我同個仔都要一齊努力先得啦 :

CPY
呢排天氣成日轉,真係要小心身體呀,有冇睇醫生呀.多多保重呀.in培正順理咪好囉,至於收唔收,平常心囉.不過,我都預祝賢賢入到啦 收唔收,記得通知聲我哋呀

小華
係呀,呀仔係miss yeung嗰班,亦即係c班,27號家長日,miss yeung話禧禧好純架,不過依家就差咗小小,話可能係學咗其他小朋友,但就話佢都算乖,玩完啲嘢會主動拾返,又會叫小朋友line up,所以我好難想象佢點解返預備班可以咁搗蛋架.不過,可能預備班個形式唔似上堂,似去玩,所以佢咪冇咗守秩序個意識啩.亦唔會怕老師囉.

奶奶話有個男人見佢發痺氣,都唔肯讓張櫈俾阿仔,攪到佢更加激動同失控,我都唔知係咪真係咁,不過如果真係,我都覺得個男人幾衰架,大家都身為家長,應該明白大家心情先係架,見到個埸面咁混亂,應該互相幫忙至係架嘛,佢仲火上加油,真係要拎佢去     :evil:

slk,

唔好甘唔開心啦,唔知你仲記唔記得我,我係今年k1家長,上年我都有返適應班,但每次都最少有2個老師,今年只有1個老師嗎?我都提議你唔好甘怏放棄,講真你唔好諗住係適應班小朋友會學到d咩,但我囡囡上年返了成年先正式返k1時,佢好快適應,同返得好開心,因佢已熟習了環境同老師亦對小朋友有一定認識,我反而覺得適應班係比我o地家長睇下d老師有無愛心同耐性,當初我決定選宣道都係有次見個老師企係門口安慰個家長足足一個鐘
到真正返k1同上適應班好唔同,除了第一個星期外,之後教同學既野都好多,好似出年2月佢o地已經要學寫字o架啦,而現在認字都去到"腳"字啦,所以你可以放心唔使怕無野學啊
另頑皮學生我個女果班都有o架,但老師會有佢既方法教佢
o地,呢點亦都係我欣賞的,始終適應班有家長係度小朋友係比較難控制,好似初開學時有d小朋友cry,老師都會叫家長走先,甘反而小朋友好快會受控,其實做宣道d老師都好大壓力o架,無時無刻都比d家長觀察到,正如之前有個其他學校既幼兒教師都講過,佢o地可以封晒d玻璃窗唔比人睇,但佢o地無甘做証明佢o地都好open,唔怕比人睇,好似有好多名校入面係1:40外人係唔會知,只是有人參觀時才加多1,2名老師吧

slk,

上星期六我都有帶芷晴上堂,當日所見,禧禧都係
後半段喊得利害D,我見禧禧同妳奶奶坐埋去遊戲
角果邊,無幾耐就見禧禧大喊又訓係地,至於係咪
因為得唔到某家長讓坐而變成咁,我就無留意到,
但過左無耐就見禧禧攬住妳奶奶,仲好肉緊咁鍚返
「女麻女麻」添 之後都無野la!

InMaMa

slk
係law,你睇下幾多人支持你同禧禧,
禧禧唔係特別洩,只係一時心情唔好je,
老師自然有佢地的解決方法.

yy02
你好似有野未覆我

yy02,
你係過來人身份,經常提點我,我點會唔記得你啫,你喺另一個topic度出沒架嘛
其實我唔係擔心阿仔返預備班學唔到嘢,而且佢依家都有返緊n班,好多嘢佢都識架啦,我只係想佢適應新老師同新學校環境啫.不過我覺得成個過程都好似比較混亂囉,希望淨係我27/Nov嗰日係咁啦.

SLK
係law!o甘多人支持你唔好o甘快放棄呀.佢o地始終仲係好細個.慢慢黎啦 .我聽奶奶講上sat學普通話.奶奶(佢識講國語的)話個miss都教得几好ga.我囡都好鬼曳ga.大家一膂努力啦 :

我今個sat又可以陪我囡返適應班   

Karen
多謝晒你嘅支持
你就好啦,可以隔個禮拜帶囡囡返

slk,

其實你對學校有咩意見你可以直接同校長講,或者你寫好放入意見箱都得o架

MMM888,

唔係唔覆你呀,而係我都未知啊,因我未得閒親自問,放心一知即覆你

karen
咁今個sat我地可以見面喎  

Karen
講開個普通話老師,
萄萄上完一堂之後學識講香蕉,葡萄,萍果,
仲有姐姐話教唱國語歌,
不過佢地學唔識

cpy
o甘星期六見你啦

m8
係呀!奶奶返到屋企係o甘同盈盈練習普通話添.

slk
你几時可以再次陪囝囝返學呢.

小華/m8
你o地o甘快換左簽名相 .我都有同盈盈去東港城影相.不過我懶得整相 聽講新都城2期d佈置用hollekitty做主題好靚ga.我諗住今個星期六帶盈盈去o個度影相

Karen
我都會帶萄萄去HelloKitty樹映相,
你都快d整過張新相啦,
望下望下盈盈張大頭相個樣有d似天涯俠醫個晴晴.

yy02,
唔該晒你呀

Karen,
基本上,我係唔會同到阿仔返預備班架,除非我攞假啦.不過,我今年啲假放晒啦,最快都要到農曆新年後再有 :cry:

小華
你仔仔有冇參加學校攪嘅聖誕派對呀?

slk,
我未交回條呀, 不過多數都比佢參加, 話晒第一次, 等佢感受下.  其實我好想同佢一齊返, 睇下佢玩添呀, 唔知得唔得    不過, 我覺得都幾貴下.

20號仲有個親子聖誕party喎.
歡欣, 心裡感謝 神, 歌唱歸於聖父,
讚頌, 你賜下慈愛, 獨生的愛子.
今天, 心中剛強無懼怕, 主的豐盛滿一生,
皆因主手曾為我顯深恩, 讚美.

我已經交咗錢啦,因為我好想俾佢感受吓個氣氛嘛,不過我都覺得好鬼貴架,HK$80.00,咁細個,食得幾多吖
不過呢次係無預家長參加架喎,我諗未必得啦

親子聖誕party係20號咩,我唔記得lu,你會去呀?我要返工呀 :cry:

咁你有冇同仔仔做親子聖誕咭呀

all
你地報左名參加下一期的預備班未呀,
頭先打返去學校原來上星期已經開始左報名,
跟住我話因係姐姐帶返學可以佢唔知,
好在佢都叫我明日帶返$50返去就會比返個位我,
之後仲同佢傾左幾句,好好人,
我最後問佢係貴姓架,原來係黃校長   
佢話甘岩佢行過接電話
‹ 上一主題|下一主題