用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 09/10年度升小六 – 得閑入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

09/10年度升小六 – 得閑入嚟傾下啦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 ac602 於 09-9-10 20:07 發表

Girls in Wanchai are better.  At least you have several good girls schools to choose (BPS, Marymount, St Paul's Sec, St. Francis, True Light).  However there are only QC and WY for boys and both are ...

你講果d 全部都係好top 的女校, 我女由上學期的band one 頭, 跌到差吾多band one 中至尾, 真係吾敢諗去考呢d 中學

反而真光, 聽人話佢係band 1 尾, 是吾是呢?

marymount 留左好多位比小學, 所以得好小位, 入到的機會真係微乎其微

Thanks.

原帖由 carollam310 於 09-9-10 12:23 發表

10月尾至11月頭左右啦...

原帖由 evelyn317 於 09-9-10 14:48 發表

肥仔媽咪

事實上, 我都5係要亞女讀 Band 1學校,自己個女有幾多斤兩自己知,入到Band 1中學5代表成績變Band 1, 反而年年考第尾仲衰,亞女自己都會5開心, 但如果直屬學校都5收,真係5知點係出面同人爭,亞女有d同學, 5 ...

evelyn317,

我同意你的講法, 我呀女的成績都是BAND 1尾, 5年級下學期班主任叫我再用方法幫呀女的成績再提升,希望可以入BAND 1 中學. 但我心想, 比你追到又入到BAND 1中學又點呢? 入到之後唔等如呀女的成績可以變BAND 1.

醒目開學勳章

原帖由 ac602 於 09-9-10 20:59 發表

Yes, I also heard my friend said True Light is Band 1 中至尾 but still a good girls school.  However if your daughter used to be Band 1 頭 and just dropped in the last exam, encourage her to try har ...

我依家target 都係真光, 鄧肇堅係band 1 頭, 係灣仔區黎講, 算難入

我都無甘大想頭, 都係想搵d band 1 中至尾比佢, 係希望佢今次吾好再drop 落去

marymout, st paul 我真係不敢諗

醒目開學勳章

原帖由 Heidi媽 於 09-9-11 07:51 發表
唔好諗咁多, 努力考埋兩個呈分試. 我女第一次呈分的成績, 我覺得都無之前的好, 她的英文B了, 不過, 原來全級考第一的, 英文都係得B !! 所以, 我地就算去考私/直中學, 已經唔抵喇! 所以過去左, 唯有努力其餘兩個試.

...

你女都好, 得英文b, 如果計晒所有分, 我女係全部主科b 晒, 點樣去面試

evelyn,

你呢番說話真令我感動, 放咗工已經好攰重要同佢溫到咁夜, 真係希望佢明白媽咪嘅苦心!

不過你都唔駛太擔心, 我知道九龍重有幾間直資都唔係咁難考, 不過真係要自己用多點時間來分析!
原帖由 evelyn317 於 09-9-10 14:48 發表

肥仔媽咪

事實上, 我都5係要亞女讀 Band 1學校,自己個女有幾多斤兩自己知,入到Band 1中學5代表成績變Band 1, 反而年年考第尾仲衰,亞女自己都會5開心, 但如果直屬學校都5收,真係5知點係出面同人爭,亞女有d同學, 5 ...

以前我覺得呢個網大部分媽咪都好純, 不過近年已經變咗質, 相信昨晚你們都有聽新聞 所以依家上網大家都要醒目啲!
原帖由 asinai 於 09-9-10 15:00 發表
冇 gum 誇!   .....may be bk's "old cake", bk gum popular 有時同朋友講起都5少人有上!

冇錯, 我都覺得灣仔網好女校多點選擇, 我大少學校都係灣仔網, 但我住中西區, 所以考慮緊到時轉唔轉網好.
原帖由 ac602 於 09-9-10 20:07 發表

Girls in Wanchai are better.  At least you have several good girls schools to choose (BPS, Marymount, St Paul's Sec, St. Francis, True Light).  However there are only QC and WY for boys and both are ...

Heidi媽,

我女原本又係一個怕醜妹, but 佢到 P.1 才正式參賽, e+ 都算ok, 已經5怕 solo ge performance la.  有時5 係話要什麼獎 / cert, 其實  e+要練大d 個胆都好重要, 5 想佢到中學都好似鹌春鳥 gum!
原帖由 Heidi媽 於 09-9-11 08:02 發表
humbertcarol,

我女好細個時, 我已經知道佢的性格係好怕醜, 比較怕見陌生人. 所以由K.2開始, 我已鼓勵她參加比賽, 練大個擔! 而家真係乜都唔怕, even 上堂有presentation, 都會爭住做第一個講beginning.
你女女對sw ...

你真係個好媽咪, 又要返工又要搞掂3個真係唔易, 重計劃車周詳幫佢安排好條路, 我就比較懶而且我個大少好難迫佢學野, 淨係一個星期游一次水佢都不情不願!
原帖由 Heidi媽 於 09-9-11 07:46 發表
我女學校都好少派cert, 我見好多學校都有每科獎, 每班, 每級咁, 我地都無架! 如果平時唔同佢儲定一些, 真係1張都無! 同埋d cert, 我諗如果整portfolio的話, 初小的cert都唔洗寫, 多數寫4-6年班, 有些學校要求只雖填5年班開始的cert.

見你們現在已經開始籌備升中選校,我發覺自己沒有東西可做 ---- 即是等大抽獎.仔仔屬band 1尾,又不願意花太多時間讀書,又不認同升中派位選校的重要性.跟他說若派到入讀band 3中學,將來讀書辛苦,事倍功半等等....的道理,他就是覺得讀什麼學校也沒有問題.反而時常問band 3學校有什麼不好?band 1學校一樣有人吸毒啦,打架等等.

真是沒有辦法,不知佢何時才會著緊,好似望天打卦.自己也內心掙扎,不是要他愉快學習嗎?一到緊要關口,就想迫他加緊讀書,真是矛盾.

自動自覺>>>>exactly!  就係 lei 樣野!

piano 我女打算明年才考, 5 想撞埋一齊會好辛苦.  你女女考幾多級?  預祝佢考試成功!
原帖由 CrabPincers 於 09-9-10 15:28 發表

我女都要next week 先考pinao
仔, 係難攪, 無女甘自動自覺

你講得啱, 我都覺得就算俾我大少入到皇仁又點, 到時如果成日都係包尾咪重敝!
原帖由 humbertcarol 於 09-9-11 10:07 發表
evelyn317,

我同意你的講法, 我呀女的成績都是BAND 1尾, 5年級下學期班主任叫我再用方法幫呀女的成績再提升,希望可以入BAND 1 中學. 但我心想, 比你追到又入到BAND 1中學又點呢? 入到之後唔等如呀女的成績可以變 ...

我地唔算早喇, 我見升中嗰邊有小五媽咪已經開始鋪排定了.

聽見你囝囝咁講佢好似幾成熟喎!
原帖由 KWT 於 09-9-11 11:40 發表

見你們現在已經開始籌備升中選校,我發覺自己沒有東西可做 ---- 即是等大抽獎.仔仔屬band 1尾,又不願意花太多時間讀書,又不認同升中派位選校的重要性.跟他說若派到入讀band 3中學,將來讀書辛苦,事倍功半等等....的道理,他就是覺得讀什麼學校也沒有問題.反而時常問band 3學校有什麼不好?band 1學校一樣有人吸毒啦,打架等等.

真是沒有辦法,不知佢何時才會著緊,好似望天打卦.自己也內心掙扎,不是要他愉快學習嗎?一到緊要關口,就想迫他加緊讀書,真是矛盾.

‹ 上一主題|下一主題