用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2008-2009 NCD am 班
樓主: sarahmama
go

2008-2009 NCD am 班 [複製鏈接]

原帖由 kiteli 於 08-10-30 20:28 發表

梓瑤今日同我地講佢有6粒星星, 老師送了隻烏龜仔比佢

佢話又無再開始

薳然媽咪, 可能亞女真係拎了6 粒KALA ..

梓瑤叻叻有6粒拿~!!唔知6粒之後有冇再開始?

Jasey,

咁我知您地係邊個嘞, 您囡囡雙眼好大, & 皮膚小小黑, 係咪 ?  上一堂您囡囡好乖, 肯第一個主動出去讀比老師聽.

多謝您安慰我呀, 薳然無可能攞七粒架, 好似佢今日一放學入屋, 就同我講鄭老師閙佢, 我問佢咩事, 佢又唔肯再講, 早前都試過話我聽招老師話佢曳曳(因為佢大叫校車姨姨), 我解釋比佢聽唔好大叫啦, 第2日, 阿囡主動話返我聽佢無再大叫姨姨, 不過大叫呢年事招老師無話比溫老師聽, 上次同溫老師通電話, 溫老師都唔知.  今日同卓頤媽咪傾計, 佢話我聽上次佢返學校, 見到薳然坐響枱樹, 當時老師正在幫其他同學及印見唔到, 薳然係坐唔定架啦, 我成日都為呢事而頭痛, 我上司, 朋友& 同事都好心咁安慰我話通常幼兒越坐唔定就越醒, 越難搞, 仲quote左陳奕希既例子, 話佢幼兒時都令到父母好難應付, 我上司(佢係資心幼兒教育工作者)之前仲話我阿囡其實唔係咁適合讀咁嚴謹既聖心, 學校既環境/老師可能會減弱佢既好奇心, 佢應該適合讀國際學校多d, 叫我開學後好好留意阿囡, 確實開學兩星期, 我都有諗過呢點, 但依家阿囡真係好鐘意返學, 好鐘意溫老師, 但我都唔知老師係咪都咁鐘意佢呢? 佢咁曳.

原帖由 jasey 於 08-10-29 22:24 發表
我都有上弟子規, 阿女叫做悅忞呀. 不過我只係同佢上咗第一堂, 第二堂爸爸上.  不過哩個上堂流程太單調啦, 連大人都悶, 可況小朋友丫.  

係呀, 個d星星其實只係對小朋友既一d正面既鼓勵, 如果唔係見囡囡書 ...

Yuki媽咪,

您囡囡都叻,知道自己有星星, 都叫做話可以鼓勵吓佢, 我阿囡咩都知, 甚至付隔離班同學叫咩名, 邊個坐幾號車, 佢都知, 但佢唔知有秩序表星星獎, 我問過佢架啦, 可想而知, 佢個字典係無秩序呢兩個字既 .

原帖由 Hollycircle 於 08-10-30 10:14 發表
jasey & 薳然媽媽 ~ 唔該你地先呀

薳然媽你真搞笑, 但你個諗法都啱呀...哈哈
琴睌都有問yuki你係學校係咪有個表係俾老師俾星星你地架,咁你有幾多粒星星呀?佢好難為情咁笑住舉起一隻手指俾我睇,我話點解呀?咁你下次 ...

梓瑤媽咪,

哈哈, 我話擦左去重頭黎過, 係講笑jar, 自我安慰吓, 肯定薳然無可能從頭來再開始啦, hehe唔駛引証架啦.
梓瑤攞左6粒叻叻囉, 繼續努力.

原帖由 kiteli 於 08-10-30 20:28 發表

梓瑤今日同我地講佢有6粒星星, 老師送了隻烏龜仔比佢

佢話又無再開始

薳然媽咪, 可能亞女真係拎了6 粒KALA ..

我諗老師唔會擦掛......

原帖由 蛋蛋媽410 於 08-10-30 14:49 發表

冇上幾日,你地講得好快啊~@@"
今日之之都有講星星,今日她話擦左粒....慘喇~~~~

報告報告, yuki係有1粒星, 之之係有2粒星.

仲有, 由尋朝開始, 同學仔要do學生証take attendance.

報告完畢.

原帖由 Hollycircle 於 08-10-30 10:14 發表
jasey & 薳然媽媽 ~ 唔該你地先呀

薳然媽你真搞笑, 但你個諗法都啱呀...哈哈
琴睌都有問yuki你係學校係咪有個表係俾老師俾星星你地架,咁你有幾多粒星星呀?佢好難為情咁笑住舉起一隻手指俾我睇,我話點解呀?咁你下次 ...

薳然媽媽,

就係佢囉.  佢好鍾意表演o架.

其實我覺得每個小朋友都各有所長o架, 好似jasmine係守規聽話型, 但就會無咩創意同想像力囉.  有創意有自主見既小朋友細個時就容易俾人覺得曳, 大個咗哩d其實係優點嚟啦.

原帖由 薳然媽媽 於 08-10-30 21:44 發表
Jasey,

咁我知您地係邊個嘞, 您囡囡雙眼好大, & 皮膚小小黑, 係咪 ?  上一堂您囡囡好乖, 肯第一個主動出去讀比老師聽.

多謝您安慰我呀, 薳然無可能攞七粒架, 好似佢今日一放學入屋, 就同我講鄭老師閙佢, 我問佢咩 ...

薳然媽媽

When Miss Wan called me, I asked about the stars, she said it is depends on the kid's discipline if they think she is well behaved they will put a star on the circle, when all the circles (5 or 6 can't remember) are filled up the kid receives a small gift and the teacher would erase all the stars and start all over again. There is no fixed timeframe. Miss Wan said since Sept 1 most of the kids already completed the first round (full of stars), you can check whether 薳然 had received any gift (stickers, pencil, etc).

原帖由 薳然媽媽 於 08-10-30 22:18 發表
梓瑤媽咪,

哈哈, 我話擦左去重頭黎過, 係講笑jar, 自我安慰吓, 肯定薳然無可能從頭來再開始啦, hehe唔駛引証架啦.
梓瑤攞左6粒叻叻囉, 繼續努力.

係呀, 要do學生証啦, 薳然尋日話萃韻 & 卓頤張証濕左, do唔到, 咁我問阿囡咁佢地點算呀, 阿囡話老師比過張新既佢地.

原帖由 jasey 於 08-10-31 09:19 發表

仲有, 由尋朝開始, 同學仔要do學生証take attendance.

報告完畢.

Jasey,

鐘意表演咪好囉, 証明佢好有自信 & 正面.
我阿囡好怕大班人注意佢架, 好似暑假時, 佢學芭蕾舞樹有表演班, 想佢參加去學習表演, 佢點都唔肯.  
係呀, 每一個人都好獨特, 各有所長.  我似我兩個囡, 雖然同父同母, 但兩個真係一d都唔似, 兩人都各自有佢令我地開心 & 勞氣既地方.  缺點可能係優點, 優點亦可能係缺點.  不過確實薳然真係令我地勞心勞力.  

原帖由 jasey 於 08-10-31 11:02 發表
薳然媽媽,

就係佢囉.  佢好鍾意表演o架.

其實我覺得每個小朋友都各有所長o架, 好似jasmine係守規聽話型, 但就會無咩創意同想像力囉.  有創意有自主見既小朋友細個時就容易俾人覺得曳, 大個咗哩d其實係優點嚟啦.

...

Sarah媽咪,

我諗薳然真係無六粒星架, 講真架.  平常佢會話我聽學校發生特別既事, 若溫老師有比禮物佢, 佢一定會話我聽.  因為老師閙佢, 佢都講比我聽, 何況獎勵佢既事情呢.

尋日薳然話鄭老師閙佢一事, 我再追問佢, 佢唔多想答我, 於是我寫手冊問老師, 溫老師今日中午覆我, 話原來鄭老師帶左半班小朋友(包括薳然)去另一個班房上普通話班完畢, 返班房後, 薳然自己主動走去同溫老師講對唔住, 自己唔啱, 比鄭老師閙唔聽話, 咁溫老師問佢咩事, 佢一五一十話比溫老師聽普通話老師叫起立, 佢無起到, 佢仲同溫老師講話以後唔會咁曳.  溫老師於是話佢好乖, 主動認錯, 無事啦, 下次唔好唔聽話就得了.  溫老師話薳然其實想特出自己, 佢知佢龍野, 所以未及佢特出自己時, 已經注意佢先, 讚定佢先, so far好work.  但可能尋日普通話, 溫老師唔響樹, 所以佢又黎料.  我都同溫老師講薳然有時係忍唔到唔周圍郁架, 不過溫老師話雖然薳然都係唔多守規矩, 但睇得出佢好努力去well behaved自己.  仲同我講要用啱方法, 薳然就會聽話.  我同溫老師通話時, 我同事在我旁邊, 收到線, 我同同事講, 我阿囡好鐘意呢個老師, 另外d同學仔都係, 好似鐘意老師多過阿媽, 同事話呢個老師好好好好, 仲真係好成功.  
呢兩朝, 薳然一起身, 就叫我開電腦佢睇溫老師, 我叫佢快d換衫啦, 早d返學見溫老師真人仲好啦, 唔快d, 搭唔到校車, 無睇見溫老師架啦, 佢即刻好合作 .

原帖由 sarahmama 於 08-10-31 16:36 發表
薳然媽媽

When Miss Wan called me, I asked about the stars, she said it is depends on the kid's discipline if they think she is well behaved they will put a star on the circle, when all the circles (5 ...

薳然媽:

你未咁啦, 講真唔係係度收到料話有星星鉄序表,我都唔知,yuki都無講啦..未必係你諗到咁架,聽完sarah ma所講, 我又突然諗起前幾星期yuki係學校攞過蛋糕仔同紫菜返黎,問佢佢話係老師俾佢, 唔知嗰d係唔係呢?

原帖由 薳然媽媽 於 08-10-30 22:13 發表
Yuki媽咪,

您囡囡都叻,知道自己有星星, 都叫做話可以鼓勵吓佢, 我阿囡咩都知, 甚至付隔離班同學叫咩名, 邊個坐幾號車, 佢都知, 但佢唔知有秩序表星星獎, 我問過佢架啦, 可想而知, 佢個字典係無秩序呢兩個字既 . ...

thank you jasey.....個衰妹都冇講大話..哈哈

報告完畢.

報告完畢.

唔該jasey同之之睇~原來佢都有2粒..都好好啊.^^"""

原帖由 薳然媽媽 於 08-11-1 00:07 發表
Sarah媽咪,

我諗薳然真係無六粒星架, 講真架.  平常佢會話我聽學校發生特別既事, 若溫老師有比禮物佢, 佢一定會話我聽.  因為老師閙佢, 佢都講比我聽, 何況獎勵佢既事情呢.

尋日薳然話鄭老師閙佢一事, 我再追問佢,  ...

呢次睇到薳然好大過女,識主動講對唔住~叻叻~!溫老師對小朋友又很好,早上做義工時,uk班幾個媽咪都贊溫老師,說現uk都有去ncd班找溫老師早晨,又有小朋友鍾意到叫溫老師去自己生日party,老師都有去,妹妹勁開心呢~~

原帖由 蛋蛋媽410 於 08-11-1 12:44 發表

呢次睇到薳然好大過女,識主動講對唔住~叻叻~!溫老師對小朋友又很好,早上做義工時,uk班幾個媽咪都贊溫老師,說現uk都有去ncd班找溫老師早晨,又有小朋友鍾意到叫溫老師去自己生日party,老師都有去,妹妹勁開心呢~~ ...

喂, 大家好呀

講開星星呢, 相信都係溫老師教小朋友0既一套方法

無可否認, 溫老師又真係幾得小朋友歡心啊

有一次login 了家長網, 叫梓瑤講比我知佢d 同學仔叫咩名
佢又大部份都講到啊 , 之後 click 了去睇老師一頁, 佢又講晒溫老師, 鄭老師, 招老師, 姐姐,
仲有就係陳老師....唔知係唔係隔離班老師來 ka 呢 ??

自此之後, 晚晚唔上個網都唔安樂... 搞到成 10:00 先瞓著...屎火

re: 進步

妳地有無發現返k1 後, 女女進步了好多呀 ??

有一樣野令我覺得好明顯係, 梓瑤主動講出自己想做0既野,要求多了

佢想上學習平台啦
仲有就係主動提出睇書呀

相信呢兩方面學校, 老師都幫了好多
真係開心

re: 親子蜜語

當中提到好快有習作紙了
到時, 我地又多樣野做 la

Yuki媽,

好彩jasey幫您地睇左星星o者,因我上星期六無機會返學校呀, 又係好彩sarah媽咪提我地唔駛返普通話咋, 差d出左門口添 .

哈哈, 我無事喎, 不嬲薳然都係唔守規距架啦, 同佢熟小小既人就話佢因為醒得濟呀麻, 呵呵, 我知架, 上天係公平架, d人都安慰話安依家呢幾年辛苦d, 遲d會好好架啦, 就正如溫老師話薳然已盡了最大努力去坐定定, 佢既認知能力好強, 只係控制不了自己, 或者腦筋轉得太快了.  我上司還教了我處理阿囡既技巧, 佢建議我阿囡六歲就去做iq test.  不過, 有時見阿囡既行為, 我自己都控制不了自己既情緒 , 搞到我成日響街做顛婆閙佢.

我見阿囡鐘意得溫老師咁緊要, 我尋晚陪佢瞓時問佢, 溫老師做佢媽咪好唔好, 點知佢答: 溫老師係響學校返學架麻, 係唔同媽咪架, 我話: 您咁鐘意佢, 佢做媽咪啦, 媽咪做老師啦, 我叫劉老師. 佢話唔係架, 媽咪係返工, 唔係返學做老師架, 我鐘意媽咪架. 我再同佢講點解佢鐘意媽咪, 但係又成日同媽咪一齊時就咁曳, 佢話因為佢好擔心妹妹同姐姐響屋企, 仲話想我多d一齊帶妹妹去街街.  確實若果我地帶埋妹妹出街, 佢會開心&乖d架, 佢每次一落到大堂, 就會同d服務員好開心介紹妹妹, 都唔知係咪佢覺得唔係一家人出街佢無安全感呢 ?  尋晚同薳然講完以上說話, 佢今日好明顯乖左, 仲成日好冧攬住我話媽咪I love you, 我相信佢好明白我既感受, 想氹返我.

原帖由 Hollycircle 於 08-11-1 10:26 發表
薳然媽:

你未咁啦, 講真唔係係度收到料話有星星鉄序表,我都唔知,yuki都無講啦..未必係你諗到咁架,聽完sarah ma所講, 我又突然諗起前幾星期yuki係學校攞過蛋糕仔同紫菜返黎,問佢佢話係老師俾佢, 唔知嗰d係唔係呢?

...

薳然機付每次都知道自己唔啱架, 不過佢按奈不住, 往往都係做左之後而後悔講對唔住.  我要好費功夫, 要教佢唔好衝動, 做完唔應該做既野後, 講對唔住係無補於事.  so far, 都未得.

上次薳然都話第日要溫老師教妹妹 .

原帖由 蛋蛋媽410 於 08-11-1 12:44 發表

呢次睇到薳然好大過女,識主動講對唔住~叻叻~!溫老師對小朋友又很好,早上做義工時,uk班幾個媽咪都贊溫老師,說現uk都有去ncd班找溫老師早晨,又有小朋友鍾意到叫溫老師去自己生日party,老師都有去,妹妹勁開心呢~~ ...

星星秩序表係全部nc班都有架, 唔係淨係ncd架.
梓瑤依家識哂d同學仔名, 好野.  10月頭溫老師打比我做家訪時, 都同我講過薳然已經識哂成班同學d名嘞.  

我阿囡就無話返左聖心特別邊一方面進步左, 不過最高興係佢每晚都肯自動自覺8:30pm刷牙睇書書wee-wee瞓覺, 仲好快入睡, 因為我知佢好期待明天開開心心上學去.  第2朝叫佢起身上學, 都好合作, 真係知道佢覺得上學係樂趣至緊要.

不過您講梓瑤學會開口要求, 就係因為薳然一直都好識"要求", 我地真係無時得閒, 都唔知係好事定壞事, 講真呀, 我會發顛架, 佢d request一個接一個, 一個又接一個, 永遠需求無止境...... 都唔知係咪之前種壞佢.

薳然今日中午放學話梓僖無返學, 我問佢咩事無返呀, 佢話唔知呀, 可能佢病左啩.  咁頭先我整估佢, 問佢係卓頤係咪無返學呀, 佢話: 唔係卓頤呀, 係梓僖呀.

原帖由 kiteli 於 08-11-2 22:28 發表

喂, 大家好呀

講開星星呢, 相信都係溫老師教小朋友0既一套方法

無可否認, 溫老師又真係幾得小朋友歡心啊

有一次login 了家長網, 叫梓瑤講比我知佢d 同學仔叫咩名
佢又大部份都講到啊 , 之後 click 了去睇老師 ...

薳然媽媽 & Kiteli,

Sarah also have a lot of requests, want to buy this buy that after reading the magazines (either children magazine or gossip magazines). I always tell her "see if you behave well or not", now when she asks to buy something she will answer herself "see if guai ng guai". Sometimes I said 'No money, won't buy" then she tell this to the maid or said it loud in the public "mammy said no money"... very embarassing.

I don't know how to deal with this, I found so far the best way is to explain patiently to her that she already have a kitty cup no need to buy a new melody cup when the old one brokens then we buy... when it works she says "or! ok" but sometimes when not working she just insists crying...

My hubby said I'm too soft, I'm just afraid that I will turn out to be one of those typical parents that spoil the kids, always pleasing them, never scolding them even when they are not right... I can see a office colleague of mine who spoiled her kid & the boy turned out to be very sissy always cry cry and not independent enough.

I think I need to join those 3P classess.
‹ 上一主題|下一主題