用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2008- 2009 入讀嘉諾撒聖心幼稚園 LK 班
樓主: ichiban
go

2008- 2009 入讀嘉諾撒聖心幼稚園 LK 班 [複製鏈接]

呀 ... LKB 比咗書嗱 <果個親子背書計劃=朗讀>
本書厚唔厚, 啲字深唔深 ?
我驚我自己 & 我條懶虫背唔到.

至於'兒童及青少年閱讀計劃', 更加真係無能為力.

我投降 !   *** 比條生路行吓, 個女僅細 !
Sandy(Jady)

醒目開學勳章

今日已經叫小小鳥讀左俾老公同我聽,咁岩老公有個學生上黎補數,佢唔好彩,迫佢聽左一次,而家好想有人黎

醒目開學勳章

原帖由 jadysandy 於 08-10-8 22:59 發表
呀 ... LKB 比咗書嗱
本書厚唔厚, 啲字深唔深 ?
我驚我自己 & 我條懶虫背唔到.

至於'兒童及青少年閱讀計劃', 更加真係無能為力.

我投降 !   *** 比條生路行吓, 個女僅細 ! ...

小小鳥果本係"圓圓,方方"都幾薄同淺,淨係讀唔駛背係OK,前面有D字卡,本書個INSTRUCTION叫我地CUT出黎俾佢認,我就死都唔敢,有無高人指示???

Jasmine果本係"傑克和巨人"...唔係好多頁...希望可以順利過渡...我想問下各位,究竟兩頁格仔係填咩架?我好confused呀

原帖由 candietweety 於 08-10-9 00:11 發表

小小鳥果本係"圓圓,方方"都幾薄同淺,淨係讀唔駛背係OK,前面有D字卡,本書個INSTRUCTION叫我地CUT出黎俾佢認,我就死都唔敢,有無高人指示???

正正果然叻女, 識讀本書. 紀紀依然目不識丁......我要排下d溫習時間至得!!!

原帖由 candietweety 於 08-10-9 00:11 發表

LKC 今日派書, 都是 "圓圓, 方方", 好累未讀.
正正是細女, 點解可以這麼叨 ?
Sandy(Jady)

正正真係好犀利呀!恩恩本係"寶寶見到很多小動物",你睇,淨係書名都咁長,點讀呀?那些貓和狗可以憑圖畫認到,但係"小鳥"佢就讀"小雀",唉!皆因亞媽冇比佢睇呢個網頁,如果唔係,識小小鳥就可以識多個字啦!

昨晚掛住朗讀比佢聽,攪到唔記得帶讀書報告添!唉!

正正好叨呀!! 呀囡個本係"坐校車", 成本書雖然有d字係重覆, 但哩頭教完, 下頁又唔記得, 唔知幾時先識讀完成本書!!

個兩頁格仔點填呀?? 頁上的標題有小小 confuse, 係咪一頁 for 我地讀完填, 另一頁係佢自己讀比其他人聽後填???

I forget to put Phonics book lor.  So today got a note from teacher ......

原帖由 yanyan04 於 08-10-9 23:33 發表
正正真係好犀利呀!恩恩本係"寶寶見到很多小動物",你睇,淨係書名都咁長,點讀呀?那些貓和狗可以憑圖畫認到,但係"小鳥"佢就讀"小雀",唉!皆因亞媽冇比佢睇呢個網頁,如果唔係,識小小鳥就可以識多個字啦!

昨晚掛住朗讀比佢聽,攪到 ...

醒目開學勳章

因為舊年開始要做BOOK REPORT,我個女唔鍾意我地讀俾佢聽,佢會悶,由朋友介紹佢去上"創閱學",一星期3堂,每堂個半鐘,佢學左10個月,而家LEVEL3,共有8個LEVELS,平均要學2-2年半,佢上左3/4個月已經可以自己睇平日讀書報告果D中文書,佢做起上黎開心D!不過要LEVEL 5先開始有英文,希望佢早D完成,可以開始學琴,因為而家已經無晒時間!

我累到連書名都寫錯, 應該是 "我們愛媽媽',
主角名才是 "圓圓 , 方方".
小小鳥的課程幾好呀, 已經自己可以看書, 真叨女 !
最重要是她有恆心 & 毅力, 扺鍚 !

我個件今日比老師寫手冊 "上課時與四周同伴談天"
真醜怪, 激死我 .
Sandy(Jady)

回覆 # 的文章

其實唔係想入St. Stephen's girl, 純粹八卦.
"聖心" 在Round one 收咗, 我已經開心到流眼淚, 因我唔係old girl,  又冇洗禮, 1分都冇.
Interview 嗰日, 兩母女都生病, 包雲吞,
鵝公喉, 重差D遲到, 唸住唔得, 好彩收咗.

因為"聖心"是我妹妹兒時的Dream School,
她讀書幾好, 幼稚園老師提議我媽媽同佢考"聖心小學" (一定入到), 但我讀書又唔叨, 加上家庭環境又唔係好, 為了方便照顧及遷就我, 就拒絕了老師的心意, 亦變成了我妹妹一生的陷事, 我覺得有D對佢唔住, 不過, 佢冇怪我.  所以讀到"聖心",  好似對佢有一份補償,
因為佢對我的女兒視如己出, 只要"聖心"唔
踢我個女出校, 我都唔會主動離開.
Sandy(Jady)

幼稚園生上課,真的很難雅雀無聲呱?!

唔使唔開心,恩恩都比老師話佢上上下堂無端端彈起身,我都唔知點答佢!
原帖由 jadysandy 於 08-10-11 00:12 發表
我累到連書名都寫錯, 應該是 "我們愛媽媽',
主角名才是 "圓圓 , 方方".
小小鳥的課程幾好呀, 已經自己可以看書, 真叨女 !
最重要是她有恆心 & 毅力, 扺鍚 !

我個件今日比老師寫手冊 "上課時與四周同伴談 ...

兩本圖書我個女已搞亂晒...佢兩本都攞來周圍搵人讀...唉

candietweety
嘩...原來reading都有堂上,睇黎我都要比Jasmine去上下...好難搞呀reading

jadysandy
你對聖心原來咁有情意結架,咁你係咪會直上私校部呀?唔洗抽保險d呀嘛
另...點解你班老師咁嚴謹?幼稚園學生唔講野好難架喎

HI!
My daughter, Rachael, is also in LKC pm.

醒目開學勳章

Hi Hi
原帖由 june1307 於 08-10-13 16:48 發表
HI!
My daughter, Rachael, is also in LKC pm.

Hi, Mui Mui

如冇意外 (即是沒有比聖心踢出校的話) 私小機會好大.
因為我覺得上午返學, 下午的時間好用D.

不過, 小學的校規好嚴又特別, e.g. 髮飾是Pink, Blue, Black, 不能Red.(私小), 到時D紅色嘢可以掉晒.
而最特別都是, 只可以束兩條緶, 不能束馬尾,
Why ?  
難道束馬尾的小朋友, 讀書差D ?
還是束馬尾會令人不能尊心讀書 ?
而 "兩條緶" 是不是可以將人的小宇宙發揮到 "極點" 呢?
  .....   ......
Sandy(Jady)

Ms Tsang also said Hiu Wing always talked to her best friend kwan kwan .
So Ms Tsang moved their seat already and now they are far apart from each other . However during the play time they still like to play with each other very much . l knew it cos Ms Tsang put a " X " on the row " Attention" in her school hand book :((

hey hey , l like the pink one more than the red one on the hair :))  You know only tie two for the hair ?.... but l always tie three for Hiu Wing . May be three is possible too ??!!

朋友的朋友的女兒今年聖心私小p1, 都話幾tough(學科上), 但她不是聖心kg上, 所以佢parents覺得如果kg上會好d.
‹ 上一主題|下一主題