用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人想知道聖若望英文小學的派位結果呀? ...
樓主: qwe1234
go

有冇人想知道聖若望英文小學的派位結果呀? [複製鏈接]

原文章由 寶貝甜心 於 08-1-6 00:22 發表
聽聞學校建議很多同學去考顏寶玲,唔怪得副校可誇口說入讀英中的%很高啦!!!!!!!

嘩然!!!
難道你們學校認為顏寶鈴會全部取錄你們嗎?你們的副校長真是奇怪!奇怪!

今年校方肯叫人去考直資已經算好了,証明已經預計會派位不好,去年連這個動作也沒有。

原文章由 CHHenry93 於 08-1-8 07:54 發表

嘩嘩然!!!
難道你們學校認為顏寶鈴會全部取錄你們嗎?你們的副校長真是奇怪!奇怪!

最後顏寶鈴只取錄了5個小朋友,要依靠學校派位的話,機會真的渺茫,因為學校已將11月test的成績呈報了,而很多小朋友在這test的成績很差,不知為何學校不等mid-term的成績作比較才呈分呢?

有沒有其他家長知道今年度的學生有哪一間學校已收?

唉!!!!!

今年度有名校給予p6學生面試機會是因為上年p5的成績表好呢!所以,p6的成績表是很重要的,可是學校根本不明白,所以上次nov test的成績這麼低還要呈分。故有機會面試的同學一定要把握機會了,因為今年派位一定不理想呢!我真的為我的小朋友擔心。

Help! Help! Help!

請上年的家長幫忙,以大家上年的經驗,教一教今年的家長怎樣選擇30間中學。謝謝!!!!!

原文章由 寶貝甜心 於 08-4-19 00:45 發表
請上年的家長幫忙,以大家上年的經驗,教一教今年的家長怎樣選擇30間中學。謝謝!!!!!

你們應該要校方提供Banding,才能依照自己的組別揀學校,否則一定會派得不好。

原文章由 CHHenry93 於 08-4-19 17:39 發表

你們應該要校方提供Banding,才能依照自己的組別揀學校,否則一定會派得不好。

每次問學校有關學校的banding及小朋友的banding,副校便答不知道,我們家長有什麼辦法?

原文章由 寶貝甜心 於 08-4-20 01:23 發表

每次問學校有關學校的banding及小朋友的banding,副校便答不知道,我們家長有什麼辦法?

遇上這情況就真是麻煩了,你們唯有依據上年的派位成績來判斷自己的組別吧!好過像盲頭蒼蠅一樣,那麼更危險!

如果冇錯的話, 這幾年派彩, 派bank 1 的只有頭8至9名, 包括已被直資取錄的. 加上上年的家長選校都很保守, 無乜邊個敢博.   其實問題在於學校, 小朋友真無辜.  只怪媽咪選錯小學.
衷心講句, 如果今年派彩真的如往年, P.5或以下的家長要好好考慮如何是好.  (課程雖然深, 但識教又有幾人)

十分贊同,有心教學的老師紛紛離開,現在的大部份都不懂教或馬虎上課,比小朋友讀了6年,才知道幫佢選錯校,真是後悔莫及!
但如果上年的家長已經選校很保守,結果卻只有6個學生派到英中,這樣,今年我們家長可以怎麼辦?

原文章由 寶貝甜心 於 08-4-22 00:56 發表
十分贊同,有心教學的老師紛紛離開,現在的大部份都不懂教或馬虎上課,比小朋友讀了6年,才知道幫佢選錯校,真是後悔莫及!
但如果上年的家長已經選校很保守,結果卻只有6個學生派到英中,這樣,今年我們家長可以怎麼辦? ...

P.6全級共有多少人? 只有幾個人入到英中好難想像, 我小朋友間中文小學都大把人入到英中.....

上年的人數約60人,即是只有10%可入英中,而今年只得約52人,不知是否一樣?令我們家長十分擔心

唔係好明, 照我所知聖若望課程都會比一般津小程度高, 且讀得私小,家長都係緊張小朋友學業有心栽培, 如果小朋友係叻(學業體藝出眾, 出面英中點會唔收? 即第一輪應該已收左(?), 點可能只得10%入到英中 ? St. Francis都90幾%入英中啦....我相信聖若望學生成績唔會差...
所以幾時都係要好好裝備小朋友, 就算唔好彩抽唔入心儀學校,自己都有實力去叩門, 我見小學就係咁,唔知中學大致會唔會一樣呢?

原文章由 寶貝甜心 於 08-4-22 11:45 發表
上年的人數約60人,即是只有10%可入英中,而今年只得約52人,不知是否一樣?令我們家長十分擔心

[ 本文章最後由 鳳梨 於 08-4-22 13:18 編輯 ]

原文章由 鳳梨 於 08-4-22 13:13 發表
唔係好明, 照我所知聖若望課程都會比一般津小程度高, 且讀得私小,家長都係緊張小朋友學業有心栽培, 如果小朋友係叻(學業體藝出眾, 出面英中點會唔收? 即第一輪應該已收左(?), 點可能只得10%入到英中 ? St. Francis都 ...

聖若望的課程深到無倫, 全部都要死背爛背, 當年我頂唔順就同個女轉校, 因個女讀到機乎痴咗, 我見其他的小朋友都讀到, 好似無嘜問題, 無理由現在咁差.

我相信派得好已經是很多年之前的事了,總之近幾年已沒有這支歌仔唱,冇錯,課程是很深,死背爛背,但到頭來,真是不知為了什麼?

十分贊同,學校只是出名課程深,例如GSC及HE的課題同初中的程度差不多,但是學校的配套如實驗儀器一件也沒有,不做實驗便要做有關的 Exercise了。加上師資差,學生怎學到知識,所以只好死背爛背。跟著,考試題目出到F1的類型,學生的呈分成績便很差,派到英中的機會便很渺茫。

有冇人想知道聖若望英文小學的派位結果呀?

原文章由 寶貝甜心 於 08-4-23 09:56 發表
十分贊同,學校只是出名課程深,例如GSC及HE的課題同初中的程度差不多,但是學校的配套如實驗儀器一件也沒有,不做實驗便要做有關的 Exercise了。加上師資差,學生怎學到知識,所以只好死背爛背。跟著,考試題目出到F1的類型,學生的 ...

唉! 我當年真係英名, 我個女小二轉校, 小四後遺症先開始減退, 但個人已經變得無自信.

原文章由 swallowngxx 於 08-4-23 10:57 發表

唉! 我當年真係英名, 我個女小二轉校, 小四後遺症先開始減退, 但個人已經變得無自信.

你直頭係極之、非常、十分英名,如果唔係真係會影響個小朋友一世!

是啊!如果不是在P5時遇到一個好班主任,我都會英名地幫我的小朋友轉校,但估不到P6的情況比我所知的還要差得很,如果最後因此升不上好學校,真是後悔一世!
‹ 上一主題|下一主題