用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2007-2008 小一家長請進
樓主: J'smama
go

培正 2007-2008 小一家長請進 [複製鏈接]

原文章由 brianchungma 於 07-10-11 17:29 硐表
fuhouse
係呀  

你收料都收得好快喎

fuhouse
你咪仲快手,打埋出梨
原文章由 fuhouse 於 07-10-11 17:53 硐表

你收料都收得好快喎

fuhouse
謝謝你
原文章由 fuhouse 於 07-10-11 17:53 硐表

你收料都收得好快喎

fuhouse,

唔該晒你呀!我開始...訓唔著了

有問題想問

各位家長知唔知常識測驗時,會唔會叫小朋友默常識生字呢?因為我睇D字都幾深,好似"軀幹"等呢D字,一或D字會係試巻中,叫D小朋友圈出來 or 做選擇題咁呢。

fuhouse
上次家長會Ms.Chan講過d字係唔駛默,有得選架
原文章由 fuhouse 於 07-10-12 13:49 發表
各位家長知唔知常識測驗時,會唔會叫小朋友默常識生字呢?因為我睇D字都幾深,好似"軀幹"等呢D字,一或D字會係試巻中,叫D小朋友圈出來 or 做選擇題咁呢。 ...

原文章由 brianchungma 於 07-10-12 15:04 硐表
fuhouse
上次家長會Ms.Chan講過d字係唔駛默,有得選架  

thanks

Morning everybody
大家開始同囝囡温書未呀:
原文章由 fuhouse 於 07-10-12 16:01 硐表

thanks

每晚都有同個囡溫習,
識得答我, 我相信佢OK掛.

原文章由 brianchungma 於 07-10-15 09:25 硐表

原文章由 brianchungma 於 07-10-15 09:25 硐表

呢個星期先衝刺。

我同阿女每晚唔係叫溫緊書.... 係搏鬥緊捉佢溫書呀

睇怕佢都係要從錯誤中,慢慢學習...乜野叫做測驗呀

我平日都有同囡囡溫習,所以在測驗期間我不打算加強溫習,因我想知佢有多少實力.

p.s. 上次預黙英文錯左一個字, 佢自發努力左, 因佢吾想正式時有差錯.

Susanna,

你囡囡好叻呀,可以咁自發學習。你係咪跟課本每晚同佢溫習呀?我囡囡做野慢,我冇太多時間同佢溫書呀。佢又要睇TV,所以我真頭痛。

你囡囡要上補習班嗎?佢有冇睇TV架?

我每日比佢睇2出卡通,所以佢同其他小朋友會有共同話題.

無錯我女放學後去補習社 (其實只係功課輔導班), 我地吃完晩飯會再睇佢功課,星期六就係休息日(只返小提琴及游水), 星期日就重溫一星期功課及黙書,希望這個安排幫到囡囡, 我會等測驗有左結果後再檢討現時政策

Susanna,

謝謝你的分享。我女星期六上興趣班,星期日就多數同d表親聚會。所以我因唔洗上班,平日自己跟下佢。不過佢始終唔係聽我講,我都有時都幾激氣。:( 但總比以往要上班好,佢而家都可以早睡覺,同埋,唔去上班就少左份壓力吧!

大家努力以赴!

想問下你地18/10 是否需要黙英文, 如果計埋這次我地已經第二次預黙了. 吾知其他班是否一樣

Ellensu
你就好 la, 吾吏做, 又住得近, 簡直係天時地理人和, 真係令人羡慕.

原文章由 Ellensu 於 07-10-16 11:09 硐表
Susanna,

謝謝你的分享。我女星期六上興趣班,星期日就多數同d表親聚會。所以我因唔洗上班,平日自己跟下佢。不過佢始終唔係聽我講,我都有時都幾激氣。:( 但總比以往要上班好,佢而家都可以早睡覺,同埋,唔去上班就少左份壓力 ...

Susanna,

我因囡囡比印傭同嫲嫲湊時,問題多多,間中婆婆又黎照顧下佢喎,所以十分混亂,我唯有辭職自己湊番la 。加上個女既學習態度散漫,自己湊番係改善左的。搬近d亦係經掙扎先決定到,係一個好好既安排,呢點我地好幸運!

但我就羨慕你有位聰明既女兒,學習動機亦好。:loveliness: 其他BK家長既孩子都似乎比我易教咁,唔知係咪我唔識教了。不過阿女達中游我已心足了,最怕游游下插水呀!

你地愛班 d 小朋友都幾叻的,我見比較平均,不少係以往得獎同學,可能會多些少預默,佢地都應付自如掛。好似唔係班班係咁的。:)

我女個班,  吾知點解中英文都未試過預黙.  

原文章由 SUSANNA 於 07-10-16 12:16 硐表
想問下你地18/10 是否需要黙英文, 如果計埋這次我地已經第二次預黙了. 吾知其他班是否一樣

Ellensu

據我所知,教我女個位老師Miss Lee 係英文科主任,所以要求都高小小 (e.g. 有 spelling bee for 串字功課, 好似第二班無),而佢個班有3份1係攞個獎,但也有差差小小潛質未發掘的同學仔,這係可能係學校要把高中低同學分埋一班的原因,所以我覺得現階段都無咩問題.

另想問下大家小朋友在中文作文方面, 印仔多數有多少個? 只係八掛無咩原因問.

原文章由 Ellensu 於 07-10-16 13:55 硐表
Susanna,

我因囡囡比印傭同嫲嫲湊時,問題多多,間中婆婆又黎照顧下佢喎,所以十分混亂,我唯有辭職自己湊番la 。加上個女既學習態度散漫,自己湊番係改善左的。搬近d亦係經掙扎先決定到,係一個好好既安排,呢點我 ...
‹ 上一主題|下一主題