用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 仁立係我既母校. good!
go

仁立係我既母校. good! [複製鏈接]

仁立係我既母校. good!

我大仔9月都小一,我們係基督徒,多5分,依家怕功課多,怕老師唔好同埋..................總之就擔心同緊張.我細仔細,得1year,到時一日要行6轉仲揹埋細佬,諗起都驚,

Re: 仁立係我既母校. good!

請問你是否已註冊仁立 ? 是否用大仔及宗教分入 ? 唔怕ga ~~ 唔係好多功課咋 !! 每日3-4樣, 唔難應付, 反而老師就真係講彩數 , 我細女都係9月小一, 唔知係咪同班呢 !!

Hi 各位
我個仔都係大抽獎入左仁立, 都係好緊張, 驚學校好嚴, 老師好惡, 好多新移民, 驚亞仔唔適應, 太多擔心, 亦太多不捨!
總之一言難盡!

希望係到同各位多多交流

hi 鴨媽 :

恭喜晒 !!
唔使太擔心 , 一般一年級的班主任都會比較好人, 唔會太惡, 小一生會比一段適應期佢地, 會有大哥哥, 大姊姊, & 關懷大士照顧小朋友, 另外你是否全職媽媽 , 如果有時間可以做午膳義工 , 會在9月份既午膳時間有義工家長幫忙老師及小一學生, 等佢地唔使咁論盡 !!

真高興有人可以解答. 我因為要返工唔可以到學校義工. 但想知道午膳是否全部要叫學校的飯盒或可以由家長每餐拎飯給小朋友.
學校會否有新生簡介會?
可否帶小朋友參觀校舍?

我盡量答你ar !!
1. 午膳有3個選擇 a. 訂學校飯 b. 家長在午膳時間前送到學校 c. 學生自己帶返學
a . 訂飯 : 是每月訂 , 月中會有飯單問你下個月訂唔訂 !

2. 學校於開學前(約8月底) , 有新生簡介會 , 會比小朋友上班房認識老師&環境 , 家長就在禮堂聽講座 !!!!

HELLO 713050,

你小朋友讀幾年班呀? 我女女都係小一 (1D 班), 你呢 ? 會吾會同你女女同班呀?
至於功課 - 咩吾多功課呀, 有時做到佢傻左, 不過好彩大細現在都叫做適應左. 唸起開課初, 我間籍胃都痛埋, 靜係睇NOTICE 都睇到頭暈.

HELLO kinki-ma :
I've two child, one is P.3(boy) , one is K.3 (girl), 可能3年前舊校長唔同今年新校長, 個仔今年係多左功課, 但係我以為係因為三年級開始多功課咋 , 個女9月返埋小學 , 我唔使咁煩啦 !! 你1D班ar ?? 你覺得洪老師點ar ?? 佢係我個仔二年級班主任      

kinki-ma

鴨媽媽,

哈哈, 唔"洗"驚, 可能你適應力強呢, 必經階段啦, 有得驚總好過冇得驚.   

713050,

喂, 你都好勁喎, 咁快就check 倒 池老師係班主任,    我覺得佢非常好人, 我個女非常喜歡佢, 呀女話池老師講英文好好聽, 同埋有時呀女讀英文比我聽時, 佢d發音好好, 佢話係池老師教佢. 不過呀女話池老師吾夠惡喎, d 小朋友吾係好驚佢.   

713050,

喂, 你都好勁喎, 咁快就check 倒 池老師係班主任,    我覺得佢非常好人, 我個女非常喜歡佢, 呀女話池老師講英文好好聽, 同埋有時呀女讀英文比我聽時, 佢d發音好好, 佢話係池老師教佢. 不過呀女話池老師吾夠惡喎, d 小朋友吾係好驚佢.   

kinki-ma :
sorry ! 我攪錯左 , 你係1D班, 我講果個係1C班班主任, 你遇到個好既老師緊係好啦, 以後就祝你好運啦 !!!

HELLO 713050,

哈, 原來我都攪錯左, 我見三點水就已為係"池", 真係醜死人啦.

聽你咁講, 好似係吾係有小小問題呀, 講D呢聽吓好喎 你吾好嚇我啦. 希望可以同你保 持聯絡啦.大家可以SHARE吓D心得o麻    

kinki-ma ,

其實要每個人既睇法, 好似P.1時 , 我覺得個班主任幾好, 個仔成日番到o黎, 老師乜老師物, 打電話比佢又幾好態度 , 但另一個家長就話佢乜到唔理 , 因個家長投訴有人"虾"佢個仔 , 老師無回應件事, 但我自己覺得尼D事最好係小朋友自己處理番, 所以唔同人有唔同感覺 , 不過間學校衰老師都唔小 , 祝大家好運啦 !!!  

713050,

咁又吾係咁講啦, 佢地學校有e-mail o架, 你可以e-mail 到學校再cc 埋比校長, 如果自己係有道理而佢地吾回應, 我一定會親自到學校搵訓導主任了解原因及取回公道. 有一次, 我個女份試卷我覺得呀女答案合理, 但係老師話佢錯, 所以我咪同老師傾咯, 最後, 份卷攞番98分. 所以, 如果肯定自己正確, 吾好怕事, 一定要堅持, 咁樣, 對小朋友都好d.

kinki-ma ,
你講得好o岩, 自己正確既當然會據理力爭, 但好似我舉例的事, 我覺得應該教小朋友點樣去保護自己, 而唔係下下幫佢返學校嘈老師, 幫佢出頭, 你幫得一時唔幫得一世 , 而個小朋友亦好明顯係自己好頑皮, 成日寮事鬥非, 返到屋企就話其他同學唔好 , 唔知點講 , 我就覺得老師無問題 !!

好似有個班主任有病 , 不斷請假 , 要不斷換代課老師 , 同校長講, 就話 "我都知 , 我地已經盡量搵d可以代長d既老師 , 但長期代課老師難求 , 會繼續搵力" , 一句講晒 , 自己唔好彩 !!!    

713050,

唉......咁就麻煩啦, 咁唯有搵住補習老師頂住先得吾得呀? or 自己去少幾次街街頂住先咯, 不過真係勁辛苦o架, 冇計啦, 做人ma mi 就係咁辛苦啦, 努力d , 見倒佢地成績好, 你咪開心咯, 係咪?
反正, 現在的教育制度, 點可能靠晒d老師, 咪又係我地d家長自己唸掟. 所有d band one 學校, 你估真係d 老師教晒咩, 咪又係d 小朋友要搵人中.英.數. 專人補習....., 又要讀書, 又要課外活動, 你話呀, 現在d 小朋友邊有童真o架. 講真, 我真係覺得佢地好辛苦, 但係冇計, 你吾咁做, 小朋友就追吾倒現時步伐. 唉.........  

kinki-ma ,
係ar , 睇見佢真係辛苦 ..........................   
‹ 上一主題|下一主題