用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 我的兒子做事好求其!
go

我的兒子做事好求其! [複製鏈接]

我的兒子做事好求其!

是否資優兒童都有這問題?
佢令我好頭痛,東西周圍亂丟,常欠功課(因為亂七八糟,做了也不知放了在那裡!)字體又核突,總不用心,除了功課不用勞氣,其他樣樣都激到我死.

Re: 我的兒子做事好求其!

mini 寫道:
佢令我好頭痛,東西周圍亂丟,常欠功課(因為亂七八糟,做了也不知放了在那裡!)字體又核突,總不用心,除了功課不用勞氣,其他樣樣都激到我死.

除左字體之外,我個女都有咁既問題............可能佢急(個腦轉數高)呀個人,所以呢樣未完,就做第二樣........

mini 寫道:

我唔知我大仔係咪資優, 不過佢又係咁     

咁d字體有無成日飛到過哂格又漏咁d筆劃同埋會調轉d字黎寫先?如果無上述咁既問題都吾駛擔心,如果有,你地有無搵d治療師評估下佢地有無學習障礙???因為剛剛睇書,原來有d資優兒童都會有學習障礙架...如果証實有就拿拿聲去幫佢喇!     
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

我個仔做事求其外,仲要專注力不足,他成日厭悶,無心機上堂,真是覺得傳統學校不適合他!   

我的仔都係, 他說只要做到及做晒就得, 不用太講究,
話我要求他過高!! 他的老師經常投訴他字體不正!
他的學校是傳統的官校, 他上課成日話悶, 都不知怎樣
幫他啦!

醒目開學勳章

唉 , 我個女得 4 歲 3個月, 返緊 k1, 老師問我佢係咪資優, 我話唔知喎, 老師話亞女上堂學既野已經滿足唔到佢, 同埋話我個女唔想成日做重復既習作, 成日想學新野, 問好多問題, 求知慾好強, 有時問到我口啞啞, 唔識答..

亞女係屋企, 成日爬係茶几上滑黎滑去, 佢話好好玩喎, 又攪電制, 電視,dvd, 錄影機, 全部識得用搖控控制, 兩歲幾已經識, 仲叻到開錄影帶比我亞媽睇, 飛埋廣告添...

雖然亞女係記性好, 學野快, 個腦又轉得快, 但就曳到出汁, 出親街,  佢就好似失控咁 , 週圍走, 唔理, 而我就好似癲婆咁追住佢 , 唉 , 好驚帶佢出街...

都唔知點教  

你囡囡好明顯係資優! 無計架喇!有好多資優都會有過度活躍傾向架(我個仔個治療師係咁講,不過我個仔吾係資優,過度活躍但只係'好聰明'而已)!係真係辛苦D(湊住佢),但係如果你試下硬性規定D規則,佢失控周圍閃時,你就試下用力小小攬實佢,同佢慢慢一齊數十聲,等佢CLAM DOWN左,咁佢就無咁飛架喇!同埋都要留意番佢既飲食,留意番佢係咪特別鐘意食朱古力甜野/辣野甚至有酒精類既食物,因為呢D食物會刺激個腦,有D細路對呢D食物敏感(指個腦),會特別HIGH架!如果有,咁你就要限制佢食既次數同份量,好似我個仔咁,勁鐘意食朱古力,有排佢日日食,每次成包食哂,佢嗰期真係同癲馬無乜分別!飛足成個月!之後我依家都限制佢買同食,食都只限佢每日或者每次食兩三粒,吾俾佢成包成排食哂,依家總算控制得住佢;  同埋亦都留意番佢係咪好少出街玩,如果係,你就多D俾佢去下公園郁動下同埋俾佢做多D郁動多既運動,因為我個仔既治療師話,吾好因為佢ACTIVE就係咁禁住佢係咁叫佢坐定定同企定定,因為佢地呢類細路好需要多D郁動,俾左多D空間佢發洩出黎,滿足左佢大腦,咁佢就會定好多!所以我原本諗住的個仔去學畫畫,我都暫時擱置,俾佢去學下ICE HOCKEY,帶佢去打下籃球,同佢去公園跑下,去街同佢多D行路行下樓梯,少D撘車同扶手電梯,叫個仔定得黎自己順便減下肥吖嘛!     

暫時講住咁多先啦,睇下我呢D所謂經驗幫吾幫到你~~~     
TobiMom 寫道:
唉 , 我個女得 4 歲 3個月, 返緊 k1, 老師問我佢係咪資優, 我話唔知喎, 老師話亞女上堂學既野已經滿足唔到佢, 同埋話我個女唔想成日做重復既習作, 成日想學新野, 問好多問題, 求知慾好強, 有時問到我口啞啞, 唔識答..

亞女係屋企, 成日爬係茶几上滑黎滑去, 佢話好好玩喎, 又攪電制, 電視,dvd, 錄影機, 全部識得用搖控控制, 兩歲幾已經識, 仲叻到開錄影帶比我亞媽睇, 飛埋廣告添...

雖然亞女係記性好, 學野快, 個腦又轉得快, 但就曳到出汁, 出親街,  佢就好似失控咁 , 週圍走, 唔理, 而我就好似癲婆咁追住佢 , 唉 , 好驚帶佢出街...

都唔知點教  
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

同埋如果個小朋友係過度活躍,嗰期飛得勁,都可以俾多d重力訓練佢地做,得閒叫佢地幫你做下家務,同你去超市買野時叫佢地幫手攞重野,咁樣會定d架!

醒目開學勳章

Jay

好多謝你既資料先 ,  但我個女又唔係話太鍾意食朱古力, 但就鍾意食橙餅 & 漢堡包糖, 不過好抗拒食酸野就真,
佢真係可以係屋企由朝走黎走去走到天黑架 , 好少帶佢去公園玩,  等我試下多d帶佢去公園玩先....

話時話我個仔都好抗拒食酸野架!我都吾知關吾關事,但係就真係佢極之好甜野就真!雖則美國嗰邊就話無實質証據話d糖份既野會令到d過度活躍小朋友失控,但係基本上已經有好多老師同治療師同我講左話會影响到,甚至我自己親身經历(我個仔...),我都好認為係有關,因為佢食得狼死嗰排我實死緊,高八度擘大喉嚨嗰d我平日吾會做既事都出齊黎都禁吾住個仔,好似噚晚咁,最後都要我忍吾住出埋絕招一野捉住佢隻曳手,大力打左佢手背幾下,佢至停低...唉...真係想死~~~~     

如果你囡囡有時主動叫你去陪佢睇書讀書做功課,你就一定要全程坐定定仲要好有興趣咁同佢一齊做喇!因為我以前就係掛住做自己野同休息,好少同佢長時間咁做正經野,反而同佢成日玩,都吾知係咪咁,家下佢除左過度活躍之外,仲要加個專注力缺乏症...呢下真係惡搞架!就算佢真係本身係資優/好聰明,佢專注吾到,就乜都學吾到,家下剩係煩佢番學讀書做功課,我已經好無心機,如果你囡囡呢刻好熱衷學野,你就要俾十足鼓勵佢喇!

同埋去公園,小朋友一定要囉!你帶囡囡去玩時,就俾佢响公園盡情咁玩,吾好驚佢玩到好粗魯好污糟,總之就俾佢發洩哂佢啦!又係經驗之談黎,嗰陣我都仲以為我逢星期日帶佢去一次公園已經好密,點知去到私家治療師嗰度,個仔又是癲左囉!响人地個診所度係咁彈,跟住個治療師話我個仔咁樣係'餓過龍'--->即係平日吾夠佢玩....結果俾佢係咁玩玩左成個月,佢至明顯定左,至少做治療都控制得住佢,佢又吾會勁彈囉!     
TobiMom 寫道:
Jay

好多謝你既資料先 ,  但我個女又唔係話太鍾意食朱古力, 但就鍾意食橙餅 & 漢堡包糖, 不過好抗拒食酸野就真,
佢真係可以係屋企由朝走黎走去走到天黑架 , 好少帶佢去公園玩,  等我試下多d帶佢去公園玩先....

Hello, JAY媽:

您 個仔係邊樹上治療, 我係central.

各位媽咪千萬唔好希望個仔係資優. 我個仔IQ 138, 真係苦不堪言. 我個仔everyday大約有6-7樣homework. 日日為做homework 我就快crazy. 每次考試我都要放假. 個仔now 小一, 都唔知要幾時先會好啲?

我仔剛check到IQ 153, handle佢確不易!   

唉........人係咁架啦,係要撞過先信既..........我fd都係咁同我講........我而家都會咁同人講呀.........

0603d1 寫道:

各位媽咪千萬唔好希望個仔係資優. 我個仔IQ 138, 真係苦不堪言.

hi~!0603d1,

我囝囝响北角做治療架!查實我都吾知係咪治療師因為做我生意而係咪都不斷強調我個仔好聰明,收野(知識)收得快...又話我個仔係佢間診所中進步得最快嗰位...又話次次同見親我個仔都有驚喜...佢咁講反而搞到我仲亂...我吾敢去諗佢係咪真係咁聰明甚至係咪資優,始終期望越大失望越大吖嘛...!!!家下仲加個過度活躍專注力缺乏症(ADHD)添!搞到學習障礙同埋佢又寫吾到字(讀寫同空間感有問題)...你話,佢咁既款邊讀得成書架~~~~~     

係呢,你囝囝評估到有D咩問題呀???點解你會咁頭痛又要帶佢去做治療既???     
0603d1 寫道:

您 個仔係邊樹上治療, 我係central.

各位媽咪千萬唔好希望個仔係資優. 我個仔IQ 138, 真係苦不堪言. 我個仔everyday大約有6-7樣homework. 日日為做homework 我就快crazy. 每次考試我都要放假. 個仔now 小一, 都唔知要幾時先會好啲?

你囝囝讀邊間小學架???      [quote]
sillycara 寫道:
係咪多數D資優細路都係咁煩

咁正?J仔剩係做一本功課都要用四十五分鐘至做完...可能J仔有讀寫障礙,如果J仔讀你囝囝呢間或者仲開心D喎! 至少無咁多字要佢抄寫吖嘛!!!     
sillycara 寫道:
JAY媽:

我仔仔係嗨G T SCHOOL(將軍澳), 依家讀Grade 2, 每日大約兩,三樣功課,多數一個鐘內都做得完
不過我就覺得寫字太少,平均每星期得一兩次,佢以家寫字我覺得比較慢,但有利就有弊,另但普通話同英文就教得唔錯

‹ 上一主題|下一主題