用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳英皇英文幼稚園-富寧分校既媽咪入來傾下計~ ...
go

將軍澳英皇英文幼稚園-富寧分校既媽咪入來傾下計~ [複製鏈接]

將軍澳英皇英文幼稚園-富寧分校既媽咪入來傾下計~

入來傾下計呀~

Re: 將軍澳英皇英文幼稚園-富寧分校既媽咪入來傾下計~

tracyfo ,

我想問將軍澳英皇英文幼稚園-富寧分校有沒有幼兒班的 (即N1)? 因為我有朋友的仔仔係今年九月入讀坑口英皇英文幼稚園幼兒班 (我唔記得係安寧定富寧分校) , 但開學不久我朋友覺得他們的師資似教K1多過Nursey , 課程較深 , 而她的仔仔得兩歲幾 , 根本不會明白教什麼 . 有時好似管鴨仔咁 , 控制不到那些幼兒 , 生日會的食物又不健康及不衛生. 我朋友同學校反應又沒有回應 . 1個月之後我朋友退學 , 因為她的小朋友根本自理能力都未得 , 學校就係咁教 K1課程. 加上它們的 Nursey只得半日沒有全日 , 我朋友開始覺得奇怪. 退學後我朋友決定去教統局告發英皇 , 教統局表示英皇只有幼稚園牌而沒有領幼兒園牌 , 我朋友說有收據證明學校是寫N1的.

之後 , 教統局收到我朋友的舉報後就突擊檢查學校 , 起初學校還不承認 , 到教統局表示有收據證明時 , 它們才承認. 教統局要它們發還返學費給N1家長及即刻停止辦N1堂 . 我朋友相信它們是牟利的 , 及她一直都未見過校長 , 只見到副校長, 好似話係副校長係校長的太太. 我朋友說其實學校的老師好用心對小朋友 , 亦都教了好多年 , 但學校的辦學方法實在不對.

我相信現在兩間英皇都不會再辦N1的了,但希望你可以再去詳細了解學校的架構同辦學宗旨.

hi, 可能都唔出奇, 因為我仔仔讀N.1, 但個班又叫K.1B, 不過我仔仔返學返得好開心, 返來又唱歌又講我知學左d乜, so我都覺得都ok, 可愛佢係5月出世, 所以大d, 明白多d, 我見佢d工課, 其實真係有dd深,但我自己就覺得n.1我都唔打算比佢學d咩, 最跟要係比返去學習圑體生活, 同人一齊相處. 而且佢表哥表姐都係個到返, 有個照應.

我都係只見過副校長, 但副校長就對小朋友都好有愛心, 又細心, 表哥表姐現在K.3, 佢地返學都好開心.

我都有再去搵其他學校, 而保良局方王xx己收左佢出年K.1, 見佢都返得開心, 今年都唔跟要啦, 由佢 .

咁你朋友依家幫佢小朋友轉左邊間呀?
因為我有個細仔, 依家10個月, 都搵幫佢留意定N.1既幼兒園.

tracyfo,

個小朋友返得開心當然好啦 ! 但係問題係教處規定2歲八個月的小朋友才可讀 K1 , 若你小朋友不足歲而寫係K1 , 我覺得學校好問題 , 同埋它們有沒有幼兒園牌都係一個好重要的問題 , 若學校有什麼意外發生 , 保險會否不保 ?

我朋友已轉了另一間係翠林村明愛幼兒園.

iwff, 咁都係, 你都講得好啱, 但見仔仔返得咁開心, 實在唔想係呢個時候同佢轉校, 我會盡量同學校溝通多d, 希望唔會有咩問題, 謝謝你比我的資料,令我對間學校都了解多左.

因為我仲有個細仔依家10個月大, 都開始幫佢留意下d N.1既幼兒園, 你無有好既提意呀?

tracyfo ,

你住在那裡? 你可以試下寶林區的播道會茵怡幼兒園 (係茵怡花園平台) . 很多人報名的 . 其實將軍澳區的幼兒園真的不多選擇.

iwff,

我住將軍澳中心, 播道會茵怡幼兒園係咪要先到先得架? 我之前都留意過, 但唔知係唔係呢間, 好似話有d家長要成早一晚去排隊, 咁你小朋友係咪讀跟呢間呀?

咁第時入播道小學係咪有得優先架?

我頭先搵過, 係咪呢間先對呀?

基督教宣道會茵怡幼稚園

tracyfo ,

基督教宣道會茵怡幼稚園係沒有幼兒班的 (即不會開班收兩歲八個月以下的小朋友) , 我講緊另一間都係係平台的叫中華基督教播道會茵怡幼兒園 (開辦的機構係不同的). 請不要攪錯 !

我仔仔就係係基督教宣道會茵怡幼稚園讀緊K1了.

iwff,

係呀, 我都知道宣道茵怡好出名, 咁你仔仔係咪讀得好開心呀?

咁你知唔知播道會茵怡第日想入播道小學係咪容易d架?
知唔知佢地幾時會有開放日, 可以去睇下架? 你識唔識d媽媽佢既小朋友係讀跟呢間架?

tracyfo,

我仔仔係宣道茵怡幼稚園讀得非常開心, 老師很有愛心 .

對不起我沒有朋友的小朋友讀播道會茵怡 , 你可以打電話去學校詳細問下情況 , 我都冇電話你問下電話公司應該查到的.
我相信讀播道會幼兒園入播道小學的機會不會大些 , 因為播道小學係直資 , 要考入去的.

Hi tracyfo,

我個女都係K1B. 佢真係好開心, 成日唱學校啲歌, 但驚聞呢個消息, 現在有啲担心, 你有無同副校長check過呀?  I don't know what to do now?  

tracyfo 寫道:
iwff, 咁都係, 你都講得好啱, 但見仔仔返得咁開心, 實在唔想係呢個時候同佢轉校, 我會盡量同學校溝通多d, 希望唔會有咩問題, 謝謝你比我的資料,令我對間學校都了解多左.

因為我仲有個細仔依家10個月大, 都開始幫佢留意下d N.1既幼兒園, 你無有好既提意呀?

littlePY hi,

我聽到時都有d担心, 但見小朋友又真係無咩唔好既事, 又返得咁開心, 又唔想問返學校, 或者等家長日時返去傾計時問問啦, 但如果小朋係返得唔開心, 又學唔到野, 咁跟係會為佢轉校啦, 因為我仔仔返學開頭, 都喊左成2星期, 後來先習慣, 依家見佢咁開心, 實在唔想咁快為佢轉校.

你呢, 你會唔會去check下, 但我估, 應該都係既, 如果唔係佢地點會叫K.1B, 唔叫N.1.

你係邊間分校架? 唔知會唔會同我仔仔同班呢? 班主任係咪梁老師呀?

tracyfo,

係呀, 原來我女女同你仔仔係同學仔, 太好了.  但真係好想同教統局check吓, 你話好唔好呀? 定還是同副校長傾傾先呢?

LittlePY, 真係呀, 真係好啦, 搵到個同學仔的媽咪..hehe
其實同副校長傾下會好d, 你囡囡叫咩名呀, 我仔仔叫峻曦

Hi,

原來你係峻曦媽咪, 我囡囡都有提起你囝囝, 我個女係柏妍呀, 峻曦有無提起過?

LittlePY, 我仔仔又無特別提學校既小朋友呀, 你有無收到最近學校影既相呀? 等我返去問下佢邊個係佢囡囡先, 我唔知我仔仔有無同你囡囡影相呀. 你介唔介意sent 你囡囡張相來睇下呀~

LittlePY, tracyfo,

我都同意你們去問副校長 , 不過可能佢會有不同的原因解答你的. 小朋友讀得開心及適應緊係不想轉校啦 ! 但我只替你們擔心學校保險會否包幼兒班? 因為好明顯佢係欺騙緊家長呢 ! 可能我朋友告個間係安寧分校 , 而富寧分校仍暗地裡辦N1. 請小心留意學校的處事方法 .

Hi iwff, 多謝你提醒, 會遲些親自到學校跟副校長了解。

Hi tracyfo,
昨晚問囡囡邊個係峻曦, 佢話峻曦喺學校呀, 我問咁你有無同峻曦影相, 於是佢去揾番啲相, 指住話呢個咪峻曦囉, 原來咁啱第一張就係佢兩個嘅合照, 你有冇睇過呀, 我囡囡就係全班最細粒嗰個囉。 最攪笑跟住佢同我講:
囡: 梁老師話峻曦手多多呀!
我: 點解話佢手多多呀?
囡: 梁老師話佢搶人玩具呀!
我: 係呀, 佢搶邊個玩具呀?
囡: 佢搶龍x心玩具呀!
不過唔知係堅定流喎.......

iwff, 多謝你的提意, 我會去了解架啦, thanks.

LittlePY,
我都知邊個係你囡囡啦, 我個日返到屋企睇返d相, 都見到峻曦同你囡囡張合照, 我問仔仔, 呢個同學係邊個呀, 佢話係柏妍呀, 咁我問, 你地有無一齊玩架, 佢話無呀...

好開心識到同班同學既媽咪, 你打唔打算同囡囡係到讀K.1, 我幫仔仔報左方王換娣, 己收左, 我應該會比佢讀的.
‹ 上一主題|下一主題