用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加 ...
go

嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加下咪要開始做功課 [複製鏈接]

嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加下咪要開始做功課

做人阿媽真係辛苦,因為多數daddy 都係唔理,及o係最唔岩聽o既時間發表偉論.....唉......仲有成年點算呀.....

程度深又驚追唔上
程度淺又驚會落後
多功課又驚做死佢同我
少功課又驚佢唔識野

點算好......     

Re: 嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加下咪要開始做功課

Dear Mo-Pig,
加下咪要開始做功課.........Yes.
平常心啦,07無咁多小朋友,應該易D。我哋06年果班千禧BB仲慘啦

Re: 嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加下咪要開始做功課

Most of these schools are private and DSS schools.

If you only participate in the lucky draw, there is no need for you to join these pressurized games.  Competitions are keen and pressing for both kids and parents.

For some parents the game actually started when they give born their child - to plan for his/her religion so as to get the extra marks in the Discretionary Allocation phase; to put kids in famous kinder, etc...

Life is like a race !!!!  

:tongue:

MO-Pig

07年無06年咁多BB,06年入學校唔知點算,最c得是出面私校、直資都開始收06年小一生,但政府統一選校還沒有開始,又驚入唔到心儀的學校,如果去報私校或直資的話,直資收左便無得統一選校,當然找一兩間私或直資學校,但現在想到頭都大唔知要大到幾事'..................

[程度深又驚追唔上
    程度淺又驚會落後
    多功課又驚做死佢同我
    少功課又驚佢唔識野]     講出我的心聲!!!

Lilymama / Rainbowc.

咁又係06 真係好多千憘bb,乜都要爭餐死......

雖則 07 bb 係少d, 但係我自己住果區有乜學校都未搞清楚,仲要睇埋附近d 私校,直支......係咪只雖要簡2間私校 or 直支就ok ga la.....仲有我朋友話做profile 唔洗咁花巧,d 料至緊要喎, so e+ 又要迫(有少少) 個仔要學e樣果樣.....自己都好唔得閒!!

e+ 做定功課就真係差唔多,眨下眼又一年,時間過得真係快!   

ted,

大抽獎,我唔掂呀, 因為我仔淨係得基本分,點夠人抽呀

係咪有d 私校/直支收左你都可以比你抽下奬咁ga

Mo-pig,

現在不用那麽緊張!現在開始做資料搜集就OK喇!

(1)了解一下第一輪/第二輪的派位制度,自己住那區有什麽好/一般好的學校。
(2)八卦一下各間直資/私立小學的特色/收生標準,聽下家長口碑/報紙介紹,看看是否合適自己的要求。(如果有心儀的,順便可以“調教”一下小朋友的學習計劃來準備考這些小學!)

至於什麽portfolio、小一面試班、課程深/淺。。。遲一步再算吧。這些在小朋友K2下學期才開始都未遲。

Hi Teresa,

多謝你的意見.....
因為if 想入私校/直資的話,佢地好睇小朋友的校外活動,又要識一種樂器,又驚小朋友的英文水平唔得(因為唔係讀緊英文幼稚園), so 要同佢安排好,起碼唔好差過人好多, 不過我冇諗住同佢上面試班喎,我諗到面試時都係打天才波多.

另外想請教下邊份報紙有多d 介紹ga, 因為平時都冇睇news 習慣, 唔該晒.

Dear Mo-Pig,
上多D B.K.八吓,聽吓、睇吓其他家長嘅心聲。   

LilyMaMa,

知啦,已經日日都上ga la, 不過mame 們都好少講我果區(38 網)

Mo-Pig
如果私校收對學位沒有問題,但直資收你e你劉位的話,政府統一派位便沒有,唔好太擔心種有一年咁長好e有白頭hair

hi Teresa:
我個女今年9月揀小學, 心儀直資小學要10月先 interview,
咁我可唔以自行收生一齊報官立, 因爲我驚直資唔收, 就錯
過統一派位.

Mo-Pig 寫道:
Hi Teresa,

多謝你的意見.....
因為if 想入私校/直資的話,佢地好睇小朋友的校外活動,又要識一種樂器,又驚小朋友的英文水平唔得(因為唔係讀緊英文幼稚園), so 要同佢安排好,起碼唔好差過人好多, 不過我冇諗住同佢上面試班喎,我諗到面試時都係打天才波多.

另外想請教下邊份報紙有多d 介紹ga, 因為平時都冇睇news 習慣, 唔該晒.

講我個case給你知。我個仔9月讀直資,但他讀了3年的幼稚園不是國際幼稚園,英文水平一般,我也沒有給他上小一面試班,只在平時訓練他多點大膽講説話。他有上興趣班,不過都是一般的興趣班:Piano / Art / 跆拳道。

當時填表時,那直資學校沒有要求交課外活動證書(事實上,就算有都拒絕收!)所以我覺得他們收生都是看面試表現(有自信講説話,有眼神接觸,有禮貌!)其次,就是K2成績表和老師評語,最後才是課外活動。

那直資學校的校長曾說過,只有在waiting list的申請人,他們才會用課外活動的表現去“排先後”次序。所以不用太緊張課外活動,反而多點train 小朋友interview可能更好!

講學校/教育,當然要看明報和星島日報啦!

patee 寫道:
hi Teresa:
我個女今年9月揀小學, 心儀直資小學要10月先 interview,
咁我可唔以自行收生一齊報官立, 因爲我驚直資唔收, 就錯
過統一派位.

當然啦!直資/私立小學和第一輪政府按計分收生的津貼小學/官立小學一齊報啦!無理由白白浪費一個派位機會嘛!

不過如果同時有津小/官小和直資取錄,你就要放棄其中一邊!不能夠double registration.

Hi Teresa,

我個囝囝都係今年9月揀小學。其實,我都唔係好清楚大抽獎的方法。係咪第一輪自行分配嘅時候,可以係個表度,揀區外或區內嘅津貼或官小學校,而統一派位則只係可以揀區內嘅津貼或官小學校。至於直資或私校,則要視乎嗰間學校幾時接受申請,係咪咁呢?

請多多指教

係咪第一輪自行分配

Thanks Teresa,

咁,我咪要係之前心儀嗰幾間區外嘅津貼/官小,再重新揀一間 ? My God!!!

如果唔好彩,第一輪同第二輪都唔滿意,第三輪係咪可以去嗰間學校問嫁?

如果唔好彩,第一輪同第二輪都唔滿意,第三輪係咪可以去

醒目開學勳章 王國長老

當然我知面試表現好重要啦, 但好多時小朋友既臨場表現, 未必可以控制得到
我會咁睇--俾學校睇到你培養仔女既誠意lor, 老土d講, 人地有做, 自己無做, 蝕底既係自己, 如果可以既, 同佢考多二張cert, lor多二張課外活動既assessment/evaluation, 有d野俾學校睇下, 都好應該
當然, 我唔想做到"一出世就為左考學校去信教", 或者死迫小朋友要去練習去考試, 咁樣好唔健康
但如果有d playgroup係可以輕輕鬆鬆就考到qualification (例如我個女學體操, 學左幾個月, 唔駛點用腦就考到個英國試七級章), 或者有d playgroup, 完成幾個課程就有certificate of achievement, 再唔係, 有d俾家長上既workshop, 聽完又有張cert
雖然未必一定有用, 但起碼show到俾學校睇到你既誠意
所以, 而家開始plan, 唔早架喇, 至於邊度playgroup有assessment, 有"輕輕鬆鬆公開試", 就要上bk八多d喇

如果1ST ROUND 已有學校收咗,咁仲可唔可以係2ND ROUND後去叩門架?
‹ 上一主題|下一主題