用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York必收?
go

York必收?   [複製鏈接]

成日聽人講york係人都收,但我小朋友上兩個禮拜去面試,表現真係好差...走來走去,兼且冇乜聽老師講嘢,依家仲未收到信,會唔會真係唔收?有冇人都係fail咗?
   4    0    0    0

回覆樓主

你30/9面試?睇埋今個星期啦,可能地區不同慢D。話說我都想知係唔係必收

但我自己是buy有教無類的,就算必收又點?2歲人仔面試根本就是搞笑,反而面試家長就真的緊要D,是否有實力support,是否有heart,行為舉止如何,我覺得校長無錯!(個人意見)

hazelwong123    發表於 17-11-1 14:20

回覆樓主

補充下,作為家長我主要會從學校delivery來挑選學校。一間什麼材料都可以加工成藝術品的工廠比撿料來加工的更吸引我,因為講真我自己都不能100%判斷到自己一個2歲小朋友係咩料而且我覺得一間學校的家長質素也非常重要,傲氣凌人耀武揚威的真心要不得。

Bighamster 發表於 17-10-12 07:50
你30/9面試?睇埋今個星期啦,可能地區不同慢D。話說我都想知係唔係必收

但我自己是buy有教無類的 ...

係呀,我見身邊嘅朋友都有收到信,17號deadline所以有啲擔心...如果唔收係咪即係唔係有教無類

eg86 發表於 17-10-12 09:10
係呀,我見身邊嘅朋友都有收到信,17號deadline所以有啲擔心...如果唔收係咪即係唔係有教無類
...

哈哈 哪有那麼誇張!哪有絕對的有教無類,畢竟人太多,好學校太少,相對已經很不錯了!

我和另外一個媽媽也是昨天才收到信,你等多兩日看看啦

Bighamster 發表於 17-10-12 09:14
哈哈 哪有那麼誇張!哪有絕對的有教無類,畢竟人太多,好學校太少,相對已經很不錯了!

我和另外一個媽媽 ...

恭喜哂呀!
你哋係國際定雙語班?

請問大家揀國際班定主流班?

我今日收到,雙語班,但我想問學費幾錢? 係咪五千幾?

回覆樓主:

我今個星期將考,請問要interview 家長嗎?

caroni 發表於 17-10-12 20:41
我今日收到,雙語班,但我想問學費幾錢? 係咪五千幾?

國際班 $6350 x 12
雙語班 $5450 x 12

茶點費 $2640 for half year (optional)
雜費 around $2300 for whole year (optional)
Books around $2400 for whole year (optional)

eg86 發表於 17-10-12 10:07
恭喜哂呀!
你哋係國際定雙語班?

雙語呀。我爬文見到說雙語英文反而教的較好

回覆樓主:

我也收到雙語班offer :)

Bighamster 發表於 17-10-13 09:41
雙語呀。我爬文見到說雙語英文反而教的較好
我仲係到諗TARGET私小係咪應該讀國際@____@"
你本身係報雙語班?

不過聽人講好多人有其他學校OFFER就唔要YORK,
係因為貴? 定有其他原因@_@

回覆樓主

我都收到國際班嘅A M Offer,要响17號之前留名,想問下收到Offer嘅家長,聽講多數細B會收到AM Offer,你哋係咪呢?

yyc1027 發表於 17-10-13 11:08
我仲係到諗TARGET私小係咪應該讀國際@____@"
你本身係報雙語班?

係呀我本身都係報雙語!

很多人放棄很正常啊,貌似約克有30個班?發出去的offer多,自然放棄的也多呀,好的小朋友哪裡都有offer,可以理解,我自己心目中約克也不是排第一啦。

在網上見到對約克negative的comment無外乎容易入,咩都講錢。而對於教學成果口碑還是非常好的,我覺得這就夠了!而家邊度唔講錢姐!

回覆樓主:

我個囡而家讀緊PN,我之前都聽過好多人講是必收,但我覺得york的課程,老師我收貨的。。。老師跟進的很好。。打算下年上K1

junnieip 發表於 17-10-13 08:44
國際班 $6350 x 12
雙語班 $5450 x 12

請問呢個係17/18年的收費還是18/19年的?
如果想考直私雙語班適合嗎?thank。
聽朋友意見,如果目標係本地小學就不需要讀國際幼稚園,怕中文跟唔上係嗎?

ricky0223 發表於 17-10-13 11:56
聽朋友意見,如果目標係本地 ...

下年國際班$6450,雙語班忘記了。。好像$56xx....

回覆 ricky0223 的帖子

以上是17/18 的收費, 阿囡係現讀 N1 國際班 (K1).

國際班同雙語班主要分別:
國際班每天有普通話堂, 兩位班主任, 其中一位係 net, 會一路係班房
雙語班一星期兩堂通話堂, 兩位本地老師做班主任

兩者中文及英文課程是一樣的, 都是由 net 教, 無話邊班好D.
校長講過, 如小朋友普通話係 first language, 就揀雙語班.

ricky0223 發表於 17-10-13 11:56
聽朋友意見,如果目標係本地 ...

我自己重視普通話,所以選了國際班。而且York net質素很高,小朋友也很喜歡個net班主任。不知是否因為這樣他聽英文特別投入。
‹ 上一主題|下一主題