用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14 網 vs 16 網
go

14 網 vs 16 網   [複製鏈接]

14網    12間小學    總供644 自行位
16網    14間小學    總供782 自行位

之前14網向16網借位,來年華仁入14網,音樂椅又不同玩法. 14 網學位又多左了. 16網不用借學位,變相 16網又多左學位. 點部署好呢?
   3    0    0    0

去年的自行收生情況,

https://www.myschool.hk/primary- ... y-Place-Ranking.php

14東區太古小學5069138%
14東區丹拿山循道學校3744119%
14東區香港嘉諾撒學校90107119%
14東區北角衞理小學(上午)3035117%
14東區滬江小學6066110%
14東區北角循道學校5054108%
14東區聖公會聖米迦勒小學6064107%
14東區北角官立小學7580107%
14東區佛教中華康山學校5050100%
14東區北角衞理小學(下午)3030100%
14東區啟基學校(港島)503468%

12灣仔區番禺會所華仁小學6064107%

自行超額收生,是否代表多"世襲生"?

回覆樓主:

難道樓主係未來人?知道今年大抽獎14網唔會問16網借位?

14網今年多左港華,唔等於一定唔洗問16網借位,因為實有家長為左入而搬屋/租屋/XX, 令到14網適齡兒童多左

回覆 happypapapa 的帖子

不是未來人。之前睇教育局網站有幾間學校是 14 / 16 網共用,而家再睇冇左這個共用網,一切睇教育局資料。難道教育局資料錯?

popo313 發表於 17-9-26 09:18
回覆 happypapapa 的帖子

不是未來人。之前睇教育局網站有幾間學校是 14 / 16 網共用,而家再睇冇左這個共 ...
學校從來只屬一個校網, 不存在共用呢個概念.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

請問你有否去教育局網站呢? 有否看過 14 網 同 16 網之前有幾間小學同時出現呢?

hkpapa852 發表於 17-9-26 09:35
學校從來只屬一個校網, 不存在共用呢個概念.

家住14網。

15分昨天交表滬江小學了。(希望希望)

其實我都不是很明白什麼叫借位?
14網一定是向16網借位嗎?
為什麼很多資料都把14/16網放一起?

請指點一下。

popo313 發表於 17-9-26 09:47
回覆 hkpapa852 的帖子

請問你有否去教育局網站呢? 有否看過 14 網 同 16 網之前有幾間小學同時出現呢? ...
16網中有額外學位可借給14網既學校, 自然會在14網統一選校名單出現.

借位就是借位, 不會有小學同時屬於兩個校網.

你留意下去年11網, 一樣有12網同18網既小學, 代表11網本身唔夠位, 要向它區借位.

入讀咗它區小學, 中學網都會跟小學轉埋. 唔會有一間小學, 升中可自由選擇用多於一個中學網 (除咗因為小學剛搬校網首一兩年既畢業生)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 ipheitat 的帖子

先祝你成功入心儀小學.
14 網及16網同屬港島東,再以東西劃分,有時有些網站會以18區來分,14及16在港島東內,所以兩個網是相連及相依的.

以下是教育局資料.

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/dist-net-lookup_table.pdf

北角/筲箕灣/柴灣North Point/ Shau Kei Wan/ Chai Wan     14, 16

ipheitat 發表於 17-9-26 09:47
家住14網。

14借16大概是地域問題吧
14 = 北角, 側魚X, 太古
16= 西灣河, 筲箕灣, 杏花村, 柴灣, 小西灣

16網占地好大, 學校相對比較多, 淨係西灣河筲箕灣出面填海地都4間 (民生, 新基灣, 聖馬可, 愛官, 定仲有?)
所以我估是因為位多又在旁所以借16網掛

今年會否借真係要睇埋呢幾個月先知..
今次是多了華仁, 男校,
一來要睇下搬屋情況, 二來都要睇埋最後成個網男女生數目吧
我覺得仲係未知數..

hkpapa852 發表於 17-9-26 10:10
16網中有額外學位可借給14網既學校, 自然會在14網統一選校名單出現.

借位就是借位, 不會有小學同時屬於兩 ...

我想請教你如果同時出現在教育局這個分區學校網呢? 如何分別是否借位呢? 去年愛官同時在這教肓局 14 及 16 網,自行收生又爆額,為何會 14網出現呢??

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2018dpnet-14.pdf

ipheitat 發表於 17-9-26 09:47
家住14網。

另外祝你成功!

我計過, 14 網應該係入到一線學校成功率最高既網....

popo313 發表於 17-9-26 10:14
我想請教你如果同時出現在教育局這個分區學校網呢? 如何分別是否借位呢?

http://www.edb.gov.hk/attachmen ...
呢一份係每年9月EDB出既校網學校名單.

係呢個名單中既學校, 就係直接隸屬該小學網.

好似你講呢份, 就係2018-2019年小一14網本身所有小學.

呢份名單以外既學校, 就係非14網既小學.

到1月時統一派位時會再有一份選校名單, 14網選校名單中, 一定會出現番呢堆學校 (除非有學校宣佈不再收小一學生), 仲有機會加入一些額外既它區學校. 個D它區學校, 就係向其它校網借位既學校

hkpapa852 發表於 17-9-26 10:26
呢一份係每年9月EDB出既校網學校名單.

係呢個名單中既學校, 就係直接隸屬該小學網.

問題是,去年這份名單是有 "愛官" 等學校. 難道是說,不同階段這個名單是不同嗎?

另,如果要借位,何解借 "愛官" 這間自行收生已爆而不借其他自行收生不爆位的學校呢? 這是很大疑問.

fdsafdsa 發表於 17-9-26 10:22
我計過, 14 網應該係入到一線學校成功率最高既網....

好多人如是說...
也有人覺得14網是相對地人口老化比較重的網
一支獨秀的有, 但其他學校比較平均, 所以有他區家長覺得所謂激烈唔係其他區果種激烈,
我都係聽他區的家長咁認為JA

‹ 上一主題|下一主題