用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔少少野就發脾氣 係咪有情緒病?
go

阿仔少少野就發脾氣 係咪有情緒病?   [複製鏈接]

阿仔少少野就發脾氣 日日都係甘
見到我都火 日日罵完都一樣
都吾知點同佢傾
琴晚阿仔直頭寫左張字條比我睇 內容係
[我覺得呢個世界好灰 對人生沒有希望 做任何事都不開心 爸爸媽媽只會對弟弟笑 證明爸爸媽媽只愛細佬一個 我覺得全家人都很恨我]
睇完張字條之後 我覺得真係要正視呢個問題 可能我地平時鬧得佢好多 所以佢覺得我哋唔鍾意佢

22    0    0    1

Kx1918 發表於 16-11-7 21:09
都吾知點同佢傾

點發法呢?

meowymeowy 發表於 16-11-7 22:12
點發法呢?

自己好炆憎

引用:阿仔少少野就發脾氣+日日都係甘 見到我都火

幾歲?發得最嚴重果次係點樣?有幾頻密?

脾氣差,發忟憎,好多小朋友都有,多數係有樣學樣或者縱出來,唔好一下子落結論係咪有情緒病。

Kx1918 發表於 16-11-7 21:09
都吾知點同佢傾
咁.........你日日鬧佢.........你想佢一邊被鬧, 一邊好溫柔咁對你笑乎?

回覆樓主:

Jane1983 發表於 16-11-8 08:06

脾氣差,發忟憎,好多小朋友都有,多數係有樣學樣或者縱出來,唔 ...
有fd 兒子缺乏動力,關係不好,向我訴苦,想找心理輔導比佢仔,我直接話佢成日在親友面前數佢仔的弱點,問題是係佢到,忠言當然是迹耳⋯

回覆 MrBeast 的帖子

你坦承相告,係真正朋友,希望你朋友明白。

little_yolky 發表於 16-11-8 08:35
咁.........你日日鬧佢.........你想佢一邊被鬧, 一邊好溫柔咁對你笑乎?  ...

其實我都試過同佢講道理 但轉個頭又唔記得 成日小小野就發脾氣 例如件衫着唔到、對鞋吾舒服 好小事都可以發脾氣 所以我有時忍唔住鬧佢

Jane1983 發表於 16-11-8 08:06

脾氣差,發忟憎,好多小朋友都有,多數係有樣學樣或者縱出來,唔 ...

今年九歲 佢係日日都發 小小雞毛蒜皮嘅嘢都可以發一餐 成日個人好炆憎 冇乜信心 做唔到啲嘢就怨天尤人 我都試過同佢講好多道理 都聽唔入耳 我都無佢辦法

Kx1918 發表於 16-11-8 10:23
今年九歲 佢係日日都發 小小雞毛蒜皮嘅嘢都可以發一餐 成日個人好炆憎 冇乜信心 做唔到啲嘢就怨天尤人 我 ...
讚多D, 讚佢努力, 讚佢肯試, 雞毛蒜皮都讚下.....乜信心都返黎. 最緊要你唔好忟同發火

little_yolky  我都係用呢招,幾個月就見效了,不過我個仲細。但真係忍到我好辛苦。  發表於 16-11-8 12:08

Kx1918 發表於 16-11-8 10:23
今年九歲 佢係日日都發 小小雞毛蒜皮嘅嘢都可以發一餐 成日個人好炆憎 冇乜信心 做唔到啲嘢就怨天尤人 我 ...
你家公子身邊欠缺咗一個溫柔既女人, 同埋(好大)可能唔夠瞓。你忍唔住炳佢我明架, 我真係明架, 因為我家細小姐都係咁, 真係小小事就發脾氣。不過, 有一日, 我突然响佢身上見到我既影子, 我唔想佢變成我咁, 所以我首先改變自己。唔係一日見效架, 而且你位公子比較大, 需時可能較長。

BTW, 鄰居孩子又係好大脾氣, 佢真係要食藥, 食咗之後好似變一個人咁, 不過佢係有專注力不足。

醒目開學勳章 貢獻勳章

你揾一本說,叫 :孩子,你的敏感我都懂,睇睇佢係咪敏感問題
我仔係呢類敏感人,衫少少濕都一定要換過,唔換會同佢死過!
凡事如果揾到原因,咁佢嘅脾氣係發於不能自控嘅原因的話,你鬧都無用!
恐龍家

你仔是在家才發脾氣?還是對外都會? 都有可能在學校積壓了不開心和壓力在家發出來

回覆 Kx1918 的帖子

你搵日心平氣和,同佢坐低傾。話佢脾氣暴躁係一個要正視的問題,首先係佢自己辛苦,另外又會令身邊的人唔開心。而家細個,屋企人錫佢,願意遷就佢,但係長大後,外面的人無咁包容,會嚴重影響佢的社交和事業發展。
講明佢之後,就教佢理順主要會令佢發癲的事宜,例如,用完東西放好,唔會臨急搵唔到而發脾氣。還有調節睡眠和飲食,訓多d,食少d熱氣嘢。講好之後,觀察佢,佢想發作,就提醒佢。如果佢做到減少發脾氣,就讚佢。扭轉過來係需要一段時間,但好值得,同埋佢習慣左少發脾氣,就唔會有事即發癲的反射動作。

得閒你可以看看有關 Mindfulness 的資料。我女學校教d細路,佢地受的。

好多時有事發生,你仔的反射動作可能係發脾氣。但如果改吓,有事發生,停頓5秒,思想、觀察、感受和考慮後,再做出反應,咁可能佢唔會選擇發脾氣。果5秒,係佢的成長空間。

Jane1983 發表於 16-11-8 11:54
回覆 Kx1918 的帖子

你搵日心平氣和,同佢坐低傾。話佢脾氣暴躁係一個要正視的問題,首先係佢自己辛苦,另 ...
只搵一日真係唔夠, 係長期抗爭, 要自己先忍得住, 仲要佢發脾氣時你同佢微笑, 安慰下佢。一次唔得要兩次, 兩次唔得要三次, 三次唔得要四次..........如此類推。直到有少少改善, 即讚, 仲要逢人見到都讚。讚得多就做得更好, 更好就要繼續讚。如是者不斷咁重覆又重覆。

小朋友係一面鏡子, 父母也是一面鏡子。小朋友見到個微笑樣, 脾氣好難發得耐, 因為無對手, 無得打。不過, 父母要先學習乾坤大挪移神功至得。

回覆 little_yolky 的帖子

係呀,唔係短時間可以扭轉的,但一定要改的。
我有長輩係脾氣暴躁型,每天都噴狗血,但她人很好,為家庭仔女付出很多。但她去世後,家人記得的都是她day to day令人幾痛苦,幾折磨,功不抵過。所以發脾氣唔係小事,尤其受氣的人的角度。

Jane1983 發表於 16-11-8 12:26
回覆 little_yolky 的帖子

係呀,唔係短時間可以扭轉的,但一定要改的。
係, 我媽媽就係典型既例子, 佢好聰明, 好努力, 但因為種種客觀原因, 令佢好壓迫, 生活好不如意, 雖然阿爸好鐘意佢, 但响我既印象中, 佢係日日鬧人打人。佢早死, 家姐們對佢既印象都係唔好, 成日鬧人打人。有一次响屋企聚會, 家姐圍埋又學阿媽是非, 阿爸聽到唔耐煩, 全部掃地出門。媽媽雖然為家庭付出好多, 但沒有提供快樂既環境。我要長大咗至明白當時阿媽既困境, 但唔係個個子女都會明白, 最大劑就係個個都學到惡死騰騰。
‹ 上一主題|下一主題