用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 相當多功課, 亦好多小測, 預默.... 訓覺行先定溫書行先? ...
go

相當多功課, 亦好多小測, 預默.... 訓覺行先定溫書行先?   [複製鏈接]

阿女剛入讀小一, 估唔到而家2個月都未夠, 已講相當吃力~
功課量每日中、英、數起碼2樣加改正, 再加其他......我女落補習社2個鐘都已經開始有做唔晒既情況!
我試過有一日星期五佢請病假, 我星期六同佢開始做功課, 做左....3個幾鐘!! 我知可能係星期五所以多功課, 亦都可能係佢唔專心同識得少, 所以非常頭痛....

我地兩個大人放工, 都要成差不多8點先開始同佢再跟一次補習社做既功課同溫書, 由已經好難9點前完成, 佢仲要沖涼, 好難keep到9點半前訓.... 第二朝未夠7點就已經要起身, 我地大人小朋友都覺得好吃力~

係唔係我大驚小怪? 其實而家一般既小一學生已經係差不多模式? 在職家長可以點安排? 每晚得一個鐘多對住小朋友, 但呢個半鐘好難過得愉快, 不停教教教, 話話話再加少少鬧鬧鬧.....

我好想堅持佢9點半訓到夠, 都只係得9個鐘, 要求唔多吧? 應該由佢未溫熟/未溫過就訓嗎?

9    0    0    1

如果平日唔係測驗考試,我唔會用瞓覺嘅時間去溫習,因為唔夠瞓會直接影響佢第二日上堂嘅吸收,只會係惡性巡環。

其實小一嘅內容唔會太深,平日時間唔夠的話,嘗試只用假日時間來溫習,如果跟唔上先至再諗辦法。

引用:阿女剛入讀小一,+估唔到而家2個月都未夠,+

原帖由 olivia511 於 16-10-20 發表
功課量每日中、英、數起碼2樣加改正, 再加其他... ...
其實沖涼可唔可以係你放工返黎前沖左先?咁起碼慳返15-30分鐘!
每日夠時間就溫,唔夠就算啦....訓覺重要過溫書!佢唔夠訓無精神,上堂啲野唔入腦,你見佢唔識,幫佢溫,佢繼續唔夠訓!惡性循環

我個仔學校上堂時間早,所以亦都放得早,校車返到屋企大約三點半,休息一陣開始做功課,每日平均三、四樣(唔計改正) ,通常大約五點可以完成。我冇每日同佢溫習,每日可以八點半瞓覺。

olivia511  you are FTM???  發表於 16-10-20 13:33

olivia511 發表於 16-10-20 13:00
功課量每日中、英、數起碼2樣加改正, 再加其他... ...
if $ ok, 請C補,教師最好,大學生就睇你好唔好彩,成日放飛機

引用:Quote:olivia511+發表於+16-10-20+13:00+阿

原帖由 MrBeast 於 16-10-20 發表
if $ ok, 請C補,教師最好,大學生就睇你好唔好彩,成日放飛機
係。我身邊好多在職既朋友,都係講補習老師,跟功課,如有默書,佢地都會同小朋友溫。
以前佢地教到11點。比左補習老師後,9點可上床訓

MrBeast  若父母抽不到時間,是冇辦法中的辦法   發表於 16-10-20 13:50

坦白講, 我會考慮轉校, 小朋友健康 加 是否開心快樂學習 一定是第一位和第二位,  我小朋友都是小一, 8時前一定已可做完功課, 我小朋友的學校已出名是深.

Chirley    發表於 16-10-21 10:42
hppa    發表於 16-10-20 15:53

回覆 hha 的帖子

Olivia511, I am working mum

回覆樓主:

預先在周未溫定書,平日就主要做完功課就算,如第日默書,可早一晚再睇多次課文,如果之前已溫習過,再複一次應該好快,當然測考就要更早預時間。請補習全跟都係辦法。

lovebb2 發表於 16-10-20 13:34
坦白講, 我會考慮轉校, 小朋友健康 加 是否開心快樂學習 一定是第一位和第二位,  我小朋友都是小一, 8時前 ...
可能係你小朋友既底打得好? 所以而家小一都好輕鬆跟到課程? 8時前可以訓到真係太開心了!
我個女幼稚園3年真係過得太 happy, 所以而家真係樣樣都由零開始學..... 數真係要一題一題讀, 有時要教多次先識做.... 中文既二素句、三素句都唔係 pick up 得好好..... 英文更加之以前係未串過, 而家先真係要串, 要記, 要默書~

請問一線學術型小學都是這樣的嗎?
我們明年才升小一,
聽到這種小學生生活...心裡都怕怕!

最怕是反令小朋友厭惡學習,
更甚是影響健康, 及親子關係呢!

lovebb2 發表於 16-10-20 13:34
坦白講, 我會考慮轉校, 小朋友健康 加 是否開心快樂學習 一定是第一位和第二位,  我小朋友都是小一, 8時前 ...
呢間只係本區校網派到既學校, 應該都唔多人放乙一呢, 我入到呢間以為係 Happy School ... 但真係不似預期, 所以我就係想知, 其實係唔係間間小一都差不多?

hppa  2nd level schools' workload is always tougher than those of 1st tiers  發表於 16-10-20 15:58

rose2017 發表於 16-10-20 14:16
請問一線學術型小學都是這樣的嗎?
我們明年才升小一,
聽到這種小學生生活...心裡都怕怕!
呢間只係本區校網派到既學校, 應該都唔多人放乙一呢, 我入到呢間以為係 Happy School ... 但真係不似預期, 所以我就係想知, 其實係唔係間間小一都差不多?

引用:Quote:lovebb2+發表於+16-10-20+13:34+坦白

原帖由 olivia511 於 16-10-20 發表
呢間只係本區校網派到既學校, 應該都唔多人放乙一呢, 我入到呢間以為係 Happy School ... 但真係不似預期,  ...
二線好多時比一線更谷

hppa  2nd level schools' workload is always tougher than those of 1st tiers  發表於 16-10-20 15:58

回覆:相當多功課, 亦好多小測, 預默.... 訓覺行先定溫書行先

出現呢啲情況,好明顯小朋友同學校配對出了問題

hppa    發表於 16-10-20 15:59

that's why you need to choose the school carefully while apply.

olivia511 發表於 16-10-20 14:16
可能係你小朋友既底打得好? 所以而家小一都好輕鬆跟到課程? 8時前可以訓到真係太開心了!
我個女幼稚園3年真 ...

如果之前幼稚園係 happy school, 要比時間佢適應吧!

直接比$人,一對一補習。

我女某直資, 少功課,每攻約3-4樣, 一個鐘內定可以完成, 中英默書一個星期一次好易應付, 平日做完功課都有時間溫下書, 9點半可上床訓, 我都是7點回家佢先開始做功課, 佢放學回家5點可以玩到7點到, 佢都幾happy架.
我地d家長模式都係差唔多, 唔會谷小朋友, 溫書方面家長們提都無提過, 反而成日分享去邊度玩

sissysze 發表於 16-10-20 14:21
出現呢啲情況,好明顯小朋友同學校配對出了問題

同意

sissysze 發表於 16-10-20 14:20
二線好多時比一線更谷

冇錯,呢個係事實。一線學校會相對少D重覆抄寫工課,學校唔會太谷,因預你自已谷....
‹ 上一主題|下一主題