用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 代友請教油尖旺媽媽
go

代友請教油尖旺媽媽 [複製鏈接]

醒目開學勳章

朋友姪兒單親只婆婆和我朋友湊.............
在油天讀p6,呈分前成績唔差大約全級6x
可是呈分可能壓力大,退步了英文仲出事攞D,成縝大跌100不入
朋友想為姪兒選間學風不太差的band 2A中學
請問各位媽媽有冇好意見提供呢???
謝謝

redkoni  英文攞D好澤洗,直資及自行報Band2A學校不能期望太高,惟有寄望拉番保住Band2去博大抽獎。  發表於 12-9-21 02:48
   0    0    0    1
@0@''亞女最愛食雞肶@@

建議自行揀區外,因區內沒有什么好的Band2學校.因油尖旺去區外成績會升少少,它是強區,到區外如深水埗在自行與深水埗的人爭會排前d.又或者考好另外兩次呈分就可升Band了,到時再統一搏下.又或者可考慮李國寶,都OK

醒目開學勳章

redkoni  英文攞D好澤洗,直資及自行報Band2A學校不能期望太高,惟有寄望拉番保住Band2去博大抽獎。  發表於 6 小時前

謝謝回覆
仲想想油尖旺區b2A有咩選擇呢,?大抽獎又點排123呢??

醒目開學勳章

Ceci333 發表於 12-9-20 19:54
建議自行揀區外,因區內沒有什么好的Band2學校.因油尖旺去區外成績會升少少,它是強區,到區外如深水 ...
謝謝回覆
請問以小朋友現在的成績,區外有咩選擇呢?

李國寶是直資學校,要比學費的!聽講信義中學唔錯喎!

charmaine_1 發表於 12-9-20 15:09
可是呈分可能壓力大,退 ...
Band 2 頭就有「循道」啦!不用錢!信義麻麻地,band 2尾,band 3頭就麗澤中學!

ElizaW 發表於 12-9-21 14:13
Band 2 頭就有「循道」啦!不用錢!信義麻麻地,band 2尾,band 3頭就麗澤中學! ...

循道自行就無所謂,不過自行如果英文d就澤洗。統一派位因為有直屬小學,用作公開派位的只得十多個位。
:verycold: :verycold: :verycold:

李國寶是band幾?(油天如果是100以後,李國寶有冇機會入)

回復 charmaine_1 的帖子

小朋友住家是可油尖旺, 自行一定報循道先, 另油天學校有咩中學簡介會, 就報名參加, 循道你參加過 "簡介會 "會計分嫁.

charmaine_1  啊.................thx  發表於 12-9-22 00:56

charmaine_1 發表於 12-9-21 08:52
謝謝回覆
仲想想油尖旺區b2A有咩選擇呢,?大抽獎又點排123呢??

呈分試失手很常見,講真,我估佢英文底子不穩固才是遠因,就算僥倖過關上中學也難以應付,真係要好好下點苦工。新油天定舊油天,都無所謂啦,成績表排過百也不表示標準分名次是一樣,大抽獎點排123言之尚早,攪掂個Banding先算啦,如果油天英文科全級整體成績參差上落很大,反而較為樂觀,下兩次呈分試拉分,英文科當然要盡拉,其他科:中、數、常、視、音,打探一下邊科全級整體成績較為接近和上落不大,佢便更要在那科加把勁拉,話唔定有驚喜拉番高標準分名次很多,我諗事到如今都要咁樣走精面無謂嘥彈藥,盡吓人事啦,如果總計仍屬Band2,我先再講我會點排123吧。

charmaine_1  明白了,謝謝你的寶貴意見  發表於 12-9-22 12:06
1   2   3   6  8

charmaine_1 發表於 12-9-20 15:09
可是呈分可能壓力大,退 ...
小朋友6年咩班呀, 邊個班主任呀? 你有冇問佢意見, 佢係咪又叫華仁, 聖芳濟, 銘基, 循道呀? 另校長係咪又叫盡量多多報私校/直資呀! 如小朋友真係住油尖旺就冇得變, 如不是, 可申請轉網, 不過唔好急. 叫小朋友比d心機, 專心溫書, 盡力考好下2次呈分, 好好加油!
p.s. e +仲係唔係日日7:55返到去補課呀??

醒目開學勳章

gabriela0407 發表於 12-9-22 06:35
小朋友6年咩班呀, 邊個班主任呀? 你有冇問佢意見, 佢係咪又叫華仁, 聖芳濟, 銘基, 循道呀? 另校長係咪又叫 ...

我無問呀,朋友姪兒多數係婆婆湊番學放學,
朋友只在家長日才到學校,所以未問班主任意見,佢地住佐敦
小朋友依家日日7:xx番學補課

gabriela0407 發表於 12-9-22 06:35
小朋友6年咩班呀, 邊個班主任呀? 你有冇問佢意見, 佢係咪又叫華仁, 聖芳濟, 銘基, 循道呀? 另校長係咪又叫 ...
7:50am back to school.

我由細到大都住佐敦嫁, 係近年先搬咋. 叫你朋友早上打電話去學校找老師, 如你朋友返工, 就最好講定叫老師幾點回電話 or 晚上回, 又話重要事問中學野,  唔係老師幾日都唔會覆嫁. 其實你朋友同個小朋友都要傾下, 小朋友自己想入邊幾間中學. 如唔熟D 中學, 叫佢小朋友上網找中學網址click 入去了解下學校, (油天p.6的學生唔會唔識上網找資料), 另都要叫小朋友自己問下班主任 or 其他科的老師 or 錫佢的老師. 點都問到d野回來.

回復 infinity2000 的帖子

thanks 提醒, 我都係記大約

醒目開學勳章

gabriela0407 發表於 12-9-22 19:17

我由細到大都住佐敦嫁, 係近年先搬咋. 叫你朋友早上打電話去學校找老師, 如你朋 ...

謝謝你,我會叫我朋友打電話番學校約班主任,小朋友自己有間心儀的(唔記得咩事)
但朋友唔了解b2學校情況,又驚小朋友係因為朋友仔簡果間佢又簡果間......

唔駛客氣, 咁你問下小朋友自己間心儀的中學名(寫下), post 上來, 睇下係邊間先.ok

醒目開學勳章

gabriela0407 發表於 12-9-22 21:41

唔駛客氣, 咁你問下小朋友自己間心儀的中學名(寫下), post 上來, 睇下係邊間先.o ...

今日問了朋友,原來小明友心儀中學是循道

charmaine_1 發表於 12-9-24 16:57
今日問了朋友,原來小明友心儀中學是循道
心儀中學是循道咁自行咪可申請囉. 但你朋友及小朋友有冇想過佢第二, 三次呈分都好好, 會考慮選番D再好1`少少的中學呢?
‹ 上一主題|下一主題