用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人讀過維多利亞既Pre-Nursery ???
go

有冇人讀過維多利亞既Pre-Nursery ??? [複製鏈接]

有冇人讀過維多利亞既Pre-Nursery ???

有冇人讀過維多利亞既Pre-Nursery ???好唔好?讀左之後有冇幫助,我意思係小朋友有冇進步?佢地係要教咩?如果未介片咁可唔可以返,有冇問題?

Re: 有冇人讀過維多利亞既Pre-Nursery ???

Edison媽咪,

My daughter will go to the pre nursery at Victoria on coming 8/9.  I think they accept the bbs that still using diaper coz my girl still needs to use diaper.  I remember they ask us to put extra diaper on bb's school bag.  

醒目開學勳章

Hi,
我兩個小朋友都响維多利亞既Pre-Nursery讀過。D老師好好(海怡校舍),我個細嘅小朋友有扁平足都係佢地發現㗎!讀左三至四個月之後,你就會發現小朋友有好大嘅進步。另外,你不需太擔心戒片問題。。。因為我兩個小朋友都係佢地幫佢戒架。。。哈哈。。。因為我教佢地戒點都戒不到,但老師們真的有方法呢,大概2-3個月就戒到片。別忘記 - 都要事乎小朋友嘅身體狀況呀!
Cute﹗

我而家申請左下午班,不過唔知有冇位!我而家等緊佢地打俾我,因為佢地話校長係5/8返學,小朋友就9/8返學,希望有位啦!我報係海峄園個間,唔知仲有冇位?有冇人知道仲有冇位呀?

Edison媽咪: 我都想知幾時要報名呀! BUT mY BABY
NOW IS 19.5MONTHS

Edison媽咪: 我都想知幾時要報名呀! BUT mY BABY
NOW IS 19.5MONTHS OR CAN I APPLY K1 NEXT YEAR
IF MY BABY JUST 2Y6M WHEN AT AUG 05.

kookooloo

好開心知道你的寶貝都曾經入讀呢間分校的pre-nursery, 我都好想囝囝能夠入讀此校 ar...你可吾可再分享多小小....

e.g.師資同有無愛心, 我囝囝怕陌生人架, 會吾會佢地好無耐性架....一般費用要多小....多吾多outing架.....最緊要係小朋友會吾會好容易病同開吾開心ar.....我上讀上午班, 有無any advise.......

many thanks.....

BB_BABAEE 寫道:
NOW IS 19.5MONTHS OR CAN I APPLY K1 NEXT YEAR
IF MY BABY JUST 2Y6M WHEN AT AUG 05.

bb_babaee,
維記大約每年10 月開始接受報名,我今年都要幫囡囡報名,我囡囡比較容易入d,因哥哥讀維記,會優先取錄.

angelleungyp: 我想問下你個仔讀邊間呀!
你個女女幾大呀! THANKS!

BB_BABAEE 寫道:
angelleungyp: 我想問下你個仔讀邊間呀!
你個女女幾大呀! THANKS!

bb_babaee,
我囝囝pre-nursery 在 belcher's讀,他9月會轉去 causeway 正校讀 k1上午班.
我囡囡現在18月大,出年她讀 pre-nursery.

Dear ckwliu

It seems that you don't like this kinder.  May I know which kinder you have chosen for K1.

I also think that the school fee is quite expensive.  However, its English standard is really good.  And the chlidren look smart and active.  Besides, it is quite near to my home.

Could U give me other suggestions in Eastern District?

Hello ckwliu,

Do you have friends who have kids actually graduated from St Kung Hui or / and Victoria?

It's a real personal choice.  People either likes
or dislikes this school.  Is $$ the biggest
concern?  Thanks.

Hihi Kookooloo,

I am also going to give my little girl to Pre-Nursery at South Horizons (海怡)'s Victoria, but I am living at Jardines Lookout (nearly Tai Hang), do you think it's too far to travel for a 2 years (next year) old girl?
I am worry it's abit dangerous....

ElaineYuen

嘩, 咁遠 ar, 好遠wor.....不過其實你住個頭, 個頭都有好多好好既學校wor.....會吾會causewaybay個間會近d ar......

你點解要入到來海怡讀ar........

吾好意思我都好想了解一下各父母心態 ar, 因為我都有諗過比囝囝係出面區d學校讀, 都係因為路程遠而閣置...可否分享下你的意見.......

王國長老

BB_BABEE,

你好啊!近排沒有係教堂見到你既?
我個仔由PN已讀Victoria,一共讀了4年,今年9月升小一了。我個仔PN-K.1返海峰園,K.2-K.3返天后興發街。我個仔係Victoria讀得好開心,老師們都好好,現在要離開踏入一個新階段,我同亞仔都有點唔捨得,早兩日駛車經過學校門口,亞仔望到頸都轉埋,之後仲喊左出黎…..我看如果讀得唔開心都唔會咁有感情呢!
你囡囡是大女嗎?1-2月出世?如果係咁,佢應該2005年8月開始返PN,2006年才上K.1。其實PN無咩特別學到的(我指學術性方而),但人際關係、同人分享及學習服從指引就真係好有進步的,尤其好似我仔呢類獨生子。我對亞仔K.1的班主任都好感謝,因為我之前個工人原來打我個仔,是老師發現通知我。因個仔被打後回校老師見亞仔面有紅印,追問亞仔而覺事情嚴重通知我….工人好精,我趕回家佢正用冰”夫”我仔塊面,仲擦左藥膏,如果等我放工可能退晒了….之後我抄了工人,回校多謝老師,我再跟她講開亞仔被打,講講下她眼到紅了,說好肉痛咁乖巧的小朋友竟受到咁既對待,我看她真很用心對學生的。
你的是女兒,有沒有想過K.1幫佢考女校如St. Paul’s Convent、聖心?因呢D幼稚園有直屬私小,又係天主教學校,相比Victoria更好呢!如果要考呢類幼稚園,讀過PN對面試時有點幫助的,因小朋友唔會咁怕羞,亦唔會對老師的答問無反應,我見亞仔有好多女同學都中途轉去呢D女校的。
Victoria有一樣比較優勝的地方是其中一個班主任是Native Speaker,每日返學3個鐘,1小時成班一齊唱遊,之後半班跟中文老師,半班跟英文老師上課各1小時。因每日小朋友會跟英文老師上課亦沒有中文老師在場作翻譯,大多小朋友英文聽講能力都不錯的,好似我個仔咁,佢同佢姨丈(英國人)成日去玩,溝通都沒問題的。但亦因為咁,有時會發現Victoria的小朋友鐘意幾時講野就講野,因外籍老師覺得問題不大上課亦比較casual,相比一般以中國籍老師作主導的幼稚園,Victoria的小朋友有時好似無咁守規舉呢!

Dear ckwliu

Thanks for your advice.  May I know more about Letterland Child care centre?  Would u pls pm the info to me at your convenience?
‹ 上一主題|下一主題