用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖保祿中學難考嗎?
go

聖保祿中學難考嗎? [複製鏈接]

聖保祿中學難考嗎?

如題

thank you! :

Re: 聖保祿中學難考嗎?

好似都唔易考。

你寄d資料比佢後仲要睇下你有得inn.唔一定有得inn架
:-o :-D :-o

緊係難啦~

Which school do you want to know? St Paul's Convent or St Paul Catholic?

thomas_cy
I want to know St Paul's Secondary School. Do You know??

你是想知中1自行收生難唔難考還是插班呢?
Anyway, in both suitation, if your daughter is good at academy (especially in English )and if your daughter is studying in famous primary school (such as Victoria), it is centainly easier for her to be admitted.
不過,我知如果你是派油尖旺區,而在central allocation選此校,會容易d中!Of course she has to be in Band 1 as well .
做人至緊要開開心心 :-D

hi puibb
我是想知中1自行收生難唔難考,面試用什麽形式呢?而這所中學比起香港真光,哪一間較難呢?

Thank You!!

To kimmyandy,
你係咪問"聖保祿中學" ST. Paul Secondary (跑馬地)o個間? 因為跑馬地o個間叫"中學"(secondary), 銅鑼灣o個間叫"書院"(Convent).

如果你真係問"中學", 呢間好難入喎! 因為佢有直屬小學, 每年差不多小學最少派一百個, 入原校中學, 第一輪都係多數收回原校小學學生, 或者係讀附近名校小學, 你唯有靠中央派位.

To kimmyandy,
Certainly, 呢間當然是好過"真光".

To ox,

right, 我係問"聖保祿中學" St. Paul Secondary (跑馬地)果間。不過我唔知佢有直屬小學呀,我以為St. Paul Convent 呢間至難入添,咁照計係咪得好細chance可以第一輪interview囉?

另外你係咪住hong kong side架?因為我住九龍區,我唔太清楚hong kong side d 中學,有冇邊間band 2學校,校風好既呢?

好多問題,勞煩你!

TO kimmyandy,
係呀, 呢間係brand one 英中好難入的, 佢既直屬小學係來自St. Paul Catholic (津小), 而St. Paul catholic的學生大多來自St. Paul 幼稚園(銅鑼灣), Victoria (天后), st. margaret's......., 所以第一輪面試既對手都好強, 除左自己本身的學生, 就係來自附近的名校...

另外"邊間band 2學校,校風好既呢?"
但brand 2都係中文中學, 你想揀英中or 中中 in HK island??

To ox,
我個女佢既成績屬band two,只係佢既英文呢科較强,所以佢較鐘意英中(當然我都好想揀英中啦),咁我都擔心個女會o徒左第一輪自行既好機會,所以即使係中中,我都唔介意,只要校風好咁就ok喇!我好希望個女可以o係第一輪一擊即中,我對中央派位無乜信心呀!
以下有幾間中學(因個女屬油尖旺區),麻煩你比d omment!!

1. 何東中學
2. 玫瑰崗學校
3. 聖公會鄧肇堅中學
4. 鄧肇維多利亞官立中學
5. 蘇淅公學

Thanks!

sorry,依家先check到你問我, 係5間之中, 校風來說: 聖公會鄧肇堅中學, 校風係5間中最好;  而何東還好, 跟住就是鄧肇維多利亞官立中學. 而玫瑰崗學校 & 蘇淅公學一般, 如果你在九龍來到香港島咁遠去讀, 我都唔想你入一間唔合心水的學校, 玫瑰崗學校, 鄧肇維多利亞官立中學 & 蘇淅公學, 你可以唔駛考慮. 因為九龍區一定好易搵到間好過佢地.

To ox,

My daughter also study in 玫瑰崗學校. 我都擔心個女會o徒左第一輪自行既好機會-"True Light Middle School"
Please comment others choose for the central allocation. ( I live in HK side).
1.
2.
3.
4.
5.

Many Thanks.

如果你唔想中央派位就最好簡英中啦~
佢地會用英文面試嘛!

仲有呀~
除了何東(中中)、聖公會鄧肇堅中學(英中)
比較好D之外
其他的都比教差..
你果度大把學校好得過佢地啦~
中央派位時其實都唔需要簡果D啦!
寫翻自己區D容易D入嘛~

To ox:

唔駛sorry,我要say Thank you 你既資料添啦!
我重想知St. Paul Convent(銅鑼灣果間直資)難唔難考呢?如果入申請表呢間學校,知唔知最低要求係咩成績呢?我見佢有成6班咁多 : 機會都有掛
今次又要麻煩你報料喇

Thank you 你既意見呀!
風 寫道:
如果你唔想中央派位就最好簡英中啦~
佢地會用英文面試嘛!

仲有呀~
除了何東(中中)、聖公會鄧肇堅中學(英中)
比較好D之外
其他的都比教差..
你果度大把學校好得過佢地啦~
中央派位時其實都唔需要簡果D啦!
寫翻自己區D容易D入嘛~

St. Paul Convent好難考, 雖然佢有六班, 除左收番自己小學的學生外(佢係行直資一條龍), 餘額就係多數收d好叻既學生, 以我所知, 我其中一個姨甥佢讀基灣小學, 聽講今年六年級有幾個都考入Convent, 都係全級要考頭15內. 英文一定一定要很好, 英文要求可能會高過Catholic少少, 同埋, 佢都好睇你係讀邊間小學的.

其實, 在香港島, 全部St. Paul中學(包括聖保祿, 聖保羅),聖心, 聖嘉勒, 聖士提反都係勁難入, 佢地除左自己小學學生, 收取外來學生多數都要求在原校要名列前茅. 才有機會入到.  如果在港島中, "英中" 你可以考慮魚則魚涌嘉諾撒中學(雖然佢有小學, 但每年相對其他名校比較收多些外來學生), 聖公會鄧肇堅, 筲箕灣官中, 婦女會中學, 會比較一般名校多收外來生, 但當然, 佢地始終係英中, 競爭比較大.  

um........咁我真係要考慮清楚喇!
真係唔該哂你呀 ox!!!
‹ 上一主題|下一主題