用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York vs Kv
go

York vs Kv [複製鏈接]

Hi all,
Hi all,

1) york (a.m.) 已交留位費 $660
2) kv,  kent road (a.m.) 8 Dec 07 註冊費$660

各mama 邊間好D 請比D 意見?????

0    0    0    0

簽名被屏蔽

原文章由 amanda1230 於 07-11-25 07:28 硐表
Hi all,
Hi all,

1) york (a.m.) 已交留位費 $660
2) kv,  kent road (a.m.) 8 Dec 07 註冊費$660

各mama 邊間好D 請比D 意見?????

York strong in Eng and Maths; KV strong in Chi and Maths; So just depend on what you want to feed your child.

[ 本文章最後由 ColinMammy 於 07-11-25 21:51 編輯 ]

Of course, KV!

我都有呢個煩惱.....

一直都想仔仔讀 am class,因為 afternoon 時間好用 d, 又可以訓晏覺, 對腦部發育有好處, 不過, kv offer pm class, york就 am class

而家頭痛緊, 如讀 KV,冇得訓晏覺.但KV冇乜雜費,唔會失預算!

但 YORK 就PUSH得來能令小孩愉快地學習,不過較負面,多人說雜費都較多,乜都係錢.

我都知, 講出來 KV 口卑真係比較優勝一點,而家真係唔知點揀.但我當然2間都會留位啦.

回覆 #5 moonychan 的文章

我有街坊個女啱啱今年讀york K1. 佢都話好多要比錢的課外活動推介, 另仲有cd, DVD etc 叫妳買. 當然呢d都係自願, 不果d家長多數人買佢買, 所以一個月都係洗唔小錢.

佢想同小朋友轉kv or St. Cat. 不果kv唔收插班. 佢睇吓St. cat點安排.

係囉, 心理因素都好重要, 人人都報, 唔通一樣都唔報? 人人都買, 自己個仔一隻cd都唔買, 雖然真係冇人迫, 但佢地既 "products"可能真係多左d.

我希望等 sc & 培正放榜後有大量準 kv am 生唔要學位, 咁我就有很微的機會補上. 轉返讀 am 班. 如果真係轉到, 一定會讀 kv 了. 佢真係雜費小果下好.

原文章由 雙子媽媽 於 07-11-26 11:35 硐表
我有街坊個女啱啱今年讀york K1. 佢都話好多要比錢的課外活動推介, 另仲有cd, DVD etc 叫妳買. 當然呢d都係自願, 不果d家長多數人買佢買, 所以一個月都係洗唔小錢.

佢想同小朋友轉kv or St. Cat. 不果kv唔收插班.  ...

回覆 #7 moonychan 的文章

就係羅. 我朋友個囝今年畢業, 佢話kv除學費無咩雜費要交. 連什麼買獎券, donation etc亦比較小. 相反, 我有個朋友讀St. Cat, 佢話連校車, 一個月要成$5,000. 唔知係唔係真, 不果如果係, 我就afford唔起.:cry:

咁你friend個仔派到邊間 p1 呀?????

佢有冇自行考心儀小學呀?

回覆 #9 moonychan 的文章

佢住荃灣, 派左九龍塘官小. 另佢有自行考小學, 佢話考左幾間(but 我無問邊幾間, 淨係記得1間好似叫音統小學-佢話幾出名的[不果我唔識 ]), 間間都收, 除左培正. 佢最後選左九龍塘官小. 佢仲話亞囝成日話依家d功課好淺, 好輕鬆tim. 所以我呢個friend highly recommend 我比亞囝讀kv. 早d打好個底, 到小一時就會舒服好多.

[ 本文章最後由 雙子媽媽 於 07-11-26 16:21 編輯 ]

kv arond $3,500 (include transportation)?

原文章由 雙子媽媽 於 07-11-26 15:37 硐表
就係羅. 我朋友個囝今年畢業, 佢話kv除學費無咩雜費要交. 連什麼買獎券, donation etc亦比較小. 相反, 我有個朋友讀St. Cat, 佢話連校車, 一個月要成$5,000. 唔知係唔係真, 不果如果係, 我就afford唔起.:cry: ...

回覆 #11 RedBean_0509 的文章

actually 學費$2,477(交10個月), 雜費未知. 不過先前睇過d天書話$1,168一年. 至於transportation, 我見學校比的校車資料最貴的路線好似約$900一個月.

雙子媽媽

音統小學 = 基督教國際音樂學校 (簡稱:音小) 

係近年比人搬到天咁高既小學..

係啦, york計計下真係要 at least $3,700一個月 (未計校車 & 興趣班)

就算我自己接送,計埋車費都要 $4000一個月....

For 2007/08:

(1) 學費係$2,477 x 10 months;
(2) 全年雜費係$1,168 includes school bag, books, worksheets, and 1 set of summer & winter PE uniforms;
(3) Around $760 for one set of girl's summer uniform (including the cardigan) & winter school uniform (including the jacket);
(4) If u are taking school bus, the most expensive route is $910 at the moment.

原文章由 雙子媽媽 於 07-11-26 17:14 硐表
actually 學費$2,477(交10個月), 雜費未知. 不過先前睇過d天書話$1,168一年. 至於transportation, 我見學校比的校車資料最貴的路線好似約$900一個月.

估不到York 有學卷也要 $4,000 ar...

原文章由 moonychan 於 07-11-26 23:13 硐表
係啦, york計計下真係要 at least $3,700一個月 (未計校車 & 興趣班)

就算我自己接送,計埋車費都要 $4000一個月.... ...

york 出年起沒有學卷了.

佢今年有係因為 "過渡期咋"

佢 $27xx per month, 茶點 $297, 仲有全年雜費好似$1,500 (除10就 $150 per month) 仲有 d 乜費物費, 小小小小咁加埋我保守估計都一定要 $3,500 啦.

仲要計埋自己帶返學都要搭車嘛, 所以要 $4000

仲有, 佢定時有興趣班比學生 join, 已經比出面平, 但 if 報埋, 就係 $.

但係, 講真, 佢地設計既課程又確係幾全面, 孩子一定唔會悶. 但針冇2頭利. 而且佢地既辦學手法未必咁 "溫和" that why 很多負面批評.

回覆 #7 moonychan 的文章

kv 雜費小,
是因為冇咩興趣班 or 好多興趣班是免費 ?

如果 york d 興趣班比出面平
咁其實 join 都冇壞

就算讀 KV or SC
好多家長都會出外 join 興趣班
一個月額外使多 二、三千

Of course KV.  The standard of KV is much higher and could equip your child for the difficult P1 interivew of SFA, KTS, etc.
‹ 上一主題|下一主題