用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃浸,士德,聖母,全完 - 你會點選擇?
go

荃浸,士德,聖母,全完 - 你會點選擇? [複製鏈接]

如果以下4間幼稚園都收了, 你會選擇邊間呀?? 唔該比d意見. 謝謝!

1. 荃灣浸信會
2. 聖公會荊冕堂士德幼稚園
3. 荃灣聖母幼稚園
4. 中華基督教會全完幼稚園 (係全完, 不是全完堂)
   0    0    0    0

原文章由 子俊寶寶 於 07-11-13 00:36 硐表
如果以下4間幼稚園都收了, 你會選擇邊間呀?? 唔該比d意見. 謝謝!

1. 荃灣浸信會
3. 荃灣聖母幼稚園
4. 中華基督教會全完幼稚園 (係全完, 不是全完堂) ...

荃灣浸信會,啲miss好好人,同我個人感覺好好
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

你講呢幾間我都同大仔考過,幾間都收晒,但講到排位,我都唔知點排,睇下你想要乜...

荃浸 - 師資好,有冇愛心我就唔敢講,傳說中易d入到浸聯小學
,但地方真係勁勁勁勁細,小朋友玩都冇地方玩。但交留位當日,d老師俾我好鬼串既感覺...

士德 - 地方大d,應該話呢區o既學校佢都算係大傢喇!全主題教學,你係全職陪太子讀書就好,如果你要番工,仲要係好忙的話,可能都幾難配合,傳說中易d入到仁立仁紀,有鬼人老師。

聖母 - 區內老牌幼稚園,傳說易入到荃天,地方環境一般。個人感覺,最唔好係多新移民學生(之前冇學券時,都係一千鬆d學費,因為平,所以幾多新移民讀)...你話我有歧視都好,小朋友好易受人影響,我唔想個小朋友番到屋企學埋d唔好o既小動作或言詞。

全完 - (係咪沙咀道近球場果間?) 如是者,呢間唔太敢講,因為上年去報名時,個老師好有禮貌地講:"面試當日你可以拎定五百蚊留位費當日交埋"...咁我心想:"一報名就可以交留位,即係冇人考啦..."心裡即時打個折扣。

1. 荃灣浸信會
3. 荃灣聖母幼稚園
4. 中華基督教會全完幼稚園 (係全完, 不是全完堂) ...
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

Many thanks for tsznok,

我而家都15/16, 你既分析都係我考慮緊既問題. 我而家諗到頭都大埋.

荃浸  
好處: 師資好,容易入到浸聯小學.
壞處: 地方真係勁細.

士德
好處: 地方大d, 環境好, 容易入到仁立仁紀.
#主題教學, 驚小朋友上小學較難適應, 但我可以全職陪太子讀書.

聖母
好處: 區內老牌幼稚園,容易入到荃天, 聽聞師資幾好.
壞處: 地方環境一般, 每班40幾人1個課室, 太擠迫.

全完
- 係葵涌商場果間, 環境幾大, 幾靚及幾新, 2005年創校, 同全完一個機構, 中華基督教會. Interview當日, 老師人數都幾多, 同埋感覺幾有誠意. 不過唔知師資如何.

** 4間學校都係屋企附近, 只需步行返學.

原文章由 tsznok 於 07-11-13 08:34 硐表
你講呢幾間我都同大仔考過,幾間都收晒,但講到排位,我都唔知點排,睇下你想要乜...

荃浸 - 師資好,有冇愛心我就唔敢講,傳說中易d入到浸聯小學
,但地方真係勁勁勁勁細,小朋友玩都冇地方玩。但交留位當日,d老師俾我好鬼 ...

你最後幫仔仔選左邊間呀??? :loveliness:

原文章由 tsznok 於 07-11-13 08:34 硐表

,但地方真係勁勁勁勁細,小朋友玩都冇地方玩。但交留位當日,d老師俾我好鬼 ...

大仔好好彩,考到入培正,今年讀K1。

原文章由 子俊寶寶 於 07-11-13 17:30 硐表
你最後幫仔仔選左邊間呀??? :loveliness:
§ 吾家三寶 §

原文章由 tsznok 於 07-11-13 18:37 硐表
大仔好好彩,考到入培正,今年讀K1。

你就好啦!不過你個仔都幾好,好多間都收,我個係細女,其實都係欠3個月,我本來都想同佢考堷正,不過佢一定要足3歲才收
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

培正一定要小朋友於九月開學時足三歲;我細仔十二月出世,如果要跟哥哥讀埋同一間,都要"夾硬"repeat一年K1,所以今年我都幫細仔搵定其他K1先,下一年睇情況再算喇...

原文章由 celialing 於 07-11-13 18:55 硐表

你就好啦!不過你個仔都幾好,好多間都收,我個係細女,其實都係欠3個月,我本來都想同佢考堷正,不過佢一定要足3歲才收
§ 吾家三寶 §

原文章由 子俊寶寶 於 07-11-13 17:12 硐表
Many thanks for tsznok,

我而家都15/16, 你既分析都係我考慮緊既問題. 我而家諗到頭都大埋.

荃浸  
好處: 師資好,容易入到浸聯小學.
壞處: 地方真係勁細.

士德
好處: 地方大d, 環境好, 容易入到仁立仁 ...

荃灣蔡伯泰好唔好呀???

原文章由 tsznok 於 07-11-13 19:45 硐表
培正一定要小朋友於九月開學時足三歲;我細仔十二月出世,如果要跟哥哥讀埋同一間,都要"夾硬"repeat一年K1,所以今年我都幫細仔搵定其他K1先,下一年睇情況再算喇...

...

哦!其實我都有諗下年先同倬瑤再考,不過我老公應該會唔鍾意

呢層要睇番你心底裡想要乜野喇~
我細仔,0512BB,(好似細你囡囡一個月),佢唔算係一個好OUTSTANDING既小朋友,只係做番合付佢年齡既事;當今年同佢出去考08/09年度K1時,見到一齊考試既"大仔大女"個個都已經好札實(身體發展),又識好多野(智能上),我心想:"就算大家同一班,相差幾個月大對小朋友黎講已經可以差別好大... 將來我個仔同佢地一齊上堂,一定唔會夠大仔大女爭。"所謂爭,唔係真係指要爭d乜,而係自身學習能力、品行發展、自信心培養、甚至對學習o既興趣都會,都會有所影響,最簡單講,細仔細女當見到大仔大女做到某d野,但佢自己做唔到時,就算佢唔知咩野叫自尊心自信心,但都會識得唔開心。我有個舊同學而家做幼稚園教師既,佢話教咁多年,見盡好多細仔細女都係學習表現比較差,最影響深遠係,K1差,上到2時又再差D,K2差,上到K3就更加差,甚至到時佢已經抗拒番學。

學海無涯,我又唔認同遲一年讀書會有咩野唔好既影響,反而夾硬迫佢上花轎的話...冇錯,學制上係MEET到兩歲八個月呢個最低入學要求,但如果為左"睇落去唔好好似遲一年讀書咁核突"而影響左小朋友往後十幾年既讀書生涯,咁就唔值啦~

雖然我都會俾細仔番08/09k1,但問心我完全冇期望,當係俾佢番去玩下&學下群體生活,所搵既學校亦係以老師有冇愛心&耐性為重,而唔係要搵重學術重名氣既學校,我只希望呢一年佢會先愛上學習。

至於培正呢...我真係好欣賞呢間學校,雖然佢唔係英文學校,但中小學既程度比好多"假英文中小學"都要好,再者,佢地純樸既校風&注重小朋友德育方面既培養亦令我好放心將小朋友交托於培正成長。又或者再講,校園環境都好重要,我大仔之前向青衣卓思讀nursury,佢都好開心,但當佢轉出培正上K1後,佢成日都話番學好開心,好鍾意間學校,我問佢點解,佢答左個好簡單又純真既答案:"因為培正好大好多地方俾我玩!"所以校園環境(at least 學校大小)對小朋友都好重要~

你諗下啦~~~

原文章由 celialing 於 07-11-14 04:54 硐表

哦!其實我都有諗下年先同倬瑤再考,不過我老公應該會唔鍾意
§ 吾家三寶 §

原來會有呢啲問題,我都會考慮下,不過我都係怕我老公唔同意,有時男人睇野好唔一樣,但我覺得你都講得好啱,而且我都想佢去到一間校舍大的學校,我都好認同環境好重要,多謝你的意見

原文章由 tsznok 於 07-11-14 08:48 硐表
呢層要睇番你心底裡想要乜野喇~
我細仔,0512BB,(好似細你囡囡一個月),佢唔算係一個好OUTSTANDING既小朋友,只係做番合付佢年齡既事;當今年同佢出去考08/09年度K1時,見到一齊考試既"大仔大女"個個都已經好札實(身體發 ...

睇你咁講, 我都要好好諗下, 我小朋友係啟思讀nursery, k1收硬佢㗎啦, 但係我又想同佢轉校, 但係in 個兩間都kindergartens 地方都細, 阿仔又鐘意跑嚟跑去, 都怕"有幸"轉到校但佢會唔鐘意新校

唉....聖母同完全明天要交留位費喇, 仲未諗到讀邊間, 其實4間都各有各好, 所以邊間收都係好事. 起初諗住考多幾間作準備, 未interview就驚佢考唔到, 到考到又要諗讀邊間, 真係好難選擇. 我而家諗到頭都爆喇......

有無人可以比多d意見呀???? :loveliness:

1. 荃灣浸信會
3. 荃灣聖母幼稚園

我三間都有報呀~~不過聖母仲未收到通知呀~~
只係浸信會收左下午校.
我都好頭痛呢三間邊間好呀~~

原文章由 子俊寶寶 於 07-11-15 09:21 硐表
唉....聖母同完全明天要交留位費喇, 仲未諗到讀邊間, 其實4間都各有各好, 所以邊間收都係好事. 起初諗住考多幾間作準備, 未interview就驚佢考唔到, 到考到又要諗讀邊間, 真係好難選擇. 我而家諗到頭都爆喇......:ado ...

小學派位,會唔會係你考慮因素!得罪講句我會考慮同學質素!

其實小學方面, 浸聯及仁立都係我心儀既學校, 而荃浸同仁立又同呢兩間有聯繫, 所以先煩死.

請問你覺得邊間學校既同學質素會好d?

原文章由 twins312 於 07-11-15 10:44 硐表

小學派位,會唔會係你考慮因素!得罪講句我會考慮同學質素!

原文章由 子俊寶寶 於 07-11-15 14:53 硐表
其實小學方面, 浸聯及仁立都係我心儀既學校, 而荃浸同仁立又同呢兩間有聯繫, 所以先煩死.

請問你覺得邊間學校既同學質素會好d?

關係應該係:
浸聯 --- 荃浸
仁立 --- 士德
荃天/天佑 --- 聖母 (路邊消息,天佑個校長同聖母個校長又有connection 既,第時去拍天佑門好似易d)

不過呢d係"傳說",問到學校佢地,就話大家冇關係,真係信不信由你,嘻嘻~
§ 吾家三寶 §

原文章由 tsznok 於 07-11-15 15:38 硐表

關係應該係:
浸聯 --- 荃浸
仁立 --- 士德
荃天/天佑 --- 聖母 (路邊消息,天佑個校長同聖母個校長又有connection 既,第時去拍天佑門好似易d)

不過呢d係"傳說",問到學校佢地,就話大家冇關係,真係信不信由你,嘻嘻~ ...

Hi tsznok,

路過見到你,入來打個招呼,仲未生得呀

wingma

hi disappear

其實我都係為左校園環境的原因,也同時報了數間九龍塘的學校,因為那裏的地方實在大好多,設備也多D,孩子多一點活動的機會。當然也因為是以英文為主(我多數報國際班),想個英文底好D,也是很難決定,你說原先在啟思,是牛津道那一間嗎?  現在為何又會想轉回來。

原文章由 disappear 於 07-11-14 12:11 硐表

睇你咁講, 我都要好好諗下, 我小朋友係啟思讀nursery, k1收硬佢㗎啦, 但係我又想同佢轉校, 但係in 個兩間都kindergartens 地方都細, 阿仔又鐘意跑嚟跑去, 都怕"有幸"轉到校但佢會唔鐘意新校 ...
Tulip :-P
‹ 上一主題|下一主題