用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 返半日既小學, 仲剩番邊間啊
go

返半日既小學, 仲剩番邊間啊 [複製鏈接]

我好喜歡半日小學, 不過我暫時只知道得番

1) st. Joseph
2) wah yan

咁九龍仲有冇啊?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

All the remaining half-day ones in Kowloon all changed to whole day by this coming year.  There are still some more in HK island and N.T.

原帖由 mandy2003 於 10-8-14 22:53 發表
我好喜歡半日小學, 不過我暫時只知道得番

1) st. Joseph
2) wah yan

咁九龍仲有冇啊?

返全日好徙時間......

又要做功課, 又要一人一體藝......

教署都唔知有冇攪錯架, 攪到我地d家長好似虐兒咁, 要d細佬由朝忙到晚, 跟著d人又話我地d家長比咁多野d細佬, 攪到佢地無時間....

醒目開學勳章

If they didn't make this change, I think half of the primary schools would be cut in the past 6-7 years......

Personally I don't like whole day primary too, but I guess the regulator have limited options......  reality.....

原帖由 mandy2003 於 10-8-15 09:14 發表

教署都唔知有冇攪錯架, 攪到我地d家長好似虐兒咁, 要d細佬由朝忙到晚, 跟著d人又話我地d家長比咁多野d細佬, 攪到佢地無時間.... ...

仲有軒尼斯

聖保祿天主教小學
St. Paul's Primary Catholic School
都是半日小學...

九龍真係連"彩雲聖若瑟小學"同"循道"都轉埋全日law.......

原帖由 iantsang 於 10-8-15 10:43 發表
If they didn't make this change, I think half of the primary schools would be cut in the past 6-7 years......

Personally I don't like whole day primary too, but I guess the regulator have limited opt ...

因為要保住d小學老師既飯碗, 攪到全香港d小學生都受虐... 全香港d家長都虐兒..... 好心唔好比咁多人入行la...

醒目開學勳章 王國長老

醒目開學勳章

hihi Charlotte_mom,

I almost gave this list as reply but then I notice all of them will changed to whole day in the coming year, as I click into each one's profile.

Ian

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-15 19:37 發表
學校名稱校網性別授課時間資助種類宗教備註循道學校(上午)
Methodist School (A.M.)31男女上午津貼基督教images/schoolIcon2.png中華基督教會協和小學(上午)
C.C.C. Heep Woh Primary School (A.M.)40男女上午+全日津貼 ...

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

協和响深水埗有新校舍
華德又係分配咗新校舍

轉咗全日班了

原帖由 小倩 於 10-8-16 03:20 發表
協和响深水埗有新校舍
華德又係分配咗新校舍

轉咗全日班了

冇陰公law !!!  最唔公平既係教統局又容許港島區d名校繼續返半日, 唔駛改做全日......

聽聞政府都批了新校舍給它了...

原帖由 uarecheap 於 10-8-15 11:42 發表
仲有軒尼斯

醒目開學勳章 王國長老

THANKS FOR THE UPDATE, 而家PROFILE有寫都仲算好

我女細個考幼稚園, 考到了, 至識上BK, D家長話原來佢間私小將會由津貼+私校轉做全日津貼, 我心唸咁我考佢幼稚園做咩鬼!

於是我打去EDB鬧佢不負責任LOR! 佢仲話, 佢個網頁係RELY ON學校俾既資料WOR, 你話係咪更加抵鬧丫
原帖由 iantsang 於 10-8-15 09:47 PM 發表
hihi Charlotte_mom,

I almost gave this list as reply but then I notice all of them will changed to whole day in the coming year, as I click into each one's profile.

Ian

醒目開學勳章 王國長老

我唔知我D資料UP 唔UPDATE呢
我朋友話, 個個家長又唔想搬, 搬去銅鑼灣都叫遠, 之前曾經PROPOSE過ST PAUL隔離而家ST JAMES個位, 又話有斜路又唔近地鐵, 所以繼續不了了之
原帖由 aquarius828 於 10-8-16 11:55 AM 發表

我都好唔明..如何可以鐵人般???? 仲有d"其他學習經驗", 考中學時又要十項全能(可能唔只十項)...人都癲!!!!

原帖由 mandy2003 於 10-8-15 09:14 發表

教署都唔知有冇攪錯架, 攪到我地d家長好似虐兒咁, 要d細佬由朝忙到晚, 跟著d人又話我地d家長比咁多野d細佬, 攪到佢地無時間.... ...
~easybring~

原帖由 aquarius828 於 10-8-16 11:55 發表

軒小會起2012轉全日, 不過未傾好am定pm搬

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 10-8-16 13:54 發表

軒小會起2012轉全日, 不過未傾好am定pm搬

09-10 既小一, 會係6年級時轉全日
所以應該係2014年既9月先會轉全日
係就係未傾好am 定pm 搬

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-16 11:55 發表
THANKS FOR THE UPDATE, 而家PROFILE有寫都仲算好

我女細個考幼稚園, 考到了, 至識上BK, D家長話原來佢間私小將會由津貼+私校轉做全日津貼, 我心唸咁我考佢幼稚園做咩鬼!

於是我打去EDB鬧佢不負責任LOR! 佢仲話,  ...

永遠都係家長錯, edb 唔做野, 最碼都要係個網站註明個"網站資料由學校提供, EDB 未有作詳細核實"  如此這般的註明, 等大家都得個"知"字啦 !   唔好成日都是家長錯, 不應該這, 不應該那.....
‹ 上一主題|下一主題