用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 就嚟進入直路,好大心理壓力…
go

就嚟進入直路,好大心理壓力…   [複製鏈接]

有無人好似我咁,心理壓力好大?近排成日諗番起6年前阿仔升小嘅情景。
- 自行揸住20分都入唔番自己母校
- 考直私好多間有final round ,但最後咩offer 都無
- 大抽獎最後抽入寶校
- 叩門又咩都叩唔到…

依家…
- 考直資到依家仲未有Offer
- 自問阿仔呢幾年都好努力,揀人in 嘅學校佢都被shortlisted。但無奈自行同2間直資撞時間,被逼放棄兩間直資唔考

…. 點解感覺同六年前一樣,好似輪迴咁。(emoji)
   11    0    0    0

catf2 發表於 24-2-24 22:27
我放養的,一直都冇壓力給孩子,好在結到呢家高中都一路順暢,佢自理能力好好,讀書都自律 ^唔合格我地從 ...

其實所謂既壓力都係小朋友的學習環境以及身邊既人(包括父母),有d小朋友會遇強愈強,眼見同學勢頭勁會跟住努力;但亦有些反之的。所以,建立強大的心是非常重要,遇到困難時唔會覺得天跌落下來,生無可戀。

所以要了解自己小朋友的本質,找合適既學校。沒有最好的,只有最適合的。

rabbittwin 發表於 24-2-24 20:24

rabbittwin 發表於 24-2-24 20:24

我放養的,一直都冇壓力給孩子,好在結到呢家高中都一路順暢,佢自理能力好好,讀書都自律 ^唔合格我地從來都不會駡   ^ 我覺得人生就是這樣,不用強求,盡了力便好。
搵工,結婚,生仔更加唔洗理和冇得理,佢開心便可以  

其實無論結果如果,都要讚一下自己嘅小朋友,佢嘅壓力仲大過大人。不如順其自然,想下復活節去邊度玩,放鬆一下。努力過,結果就交俾個天啦!

catf2 發表於 24-2-24 20:14
入到中學初中怕唔適應,中三憂揀科,高中憂考DSE,放榜前再憂入大學,唔洗緊張啦- Relax  吧
...

仲有畢業後揾唔到工,揾唔揾好伴侶,有冇樓住......長憂九十九呀~

人生就是這樣,一扇門關上,總有另扇門是開著的,盡了努力便隨缘吧

rabbittwin 發表於 24-2-24 19:52
上年經過升中大洗禮,當時浮現左好多自我懷疑。懷疑無考龍幼令升小有困難,無考龍小令升中好麻煩,最終好彩 ...

入到中學初中怕唔適應,中三憂揀科,高中憂考DSE,放榜前再憂入大學,唔洗緊張啦- Relax  吧

回覆樓主:

上年經過升中大洗禮,當時浮現左好多自我懷疑。懷疑無考龍幼令升小有困難,無考龍小令升中好麻煩,最終好彩入到心儀中學。入到心儀中學又擔心村校底會唔夠名小生fight,好彩適應到又考頭前15%。其實,每個階段父母都會擔心,好多時都是在適當的壓力下先可以有突破,但不要被壓力過份影響心情呀!加油!

kurama 發表於 23-2-27 10:03
真係好大壓力自問呀女讀書中規中矩
呈一考衰咗
呈二150人考40
抽獎係大多數,不用太緊張,
小朋友最後抽到b1b, 名次都20內,
當日咪又係見咩無咩

回覆 小怪獸媽咪 的帖子

讀書靠自己啫, 就算入到神校90%入三大, 都有10%入唔到
再者入左大學, 都唔代表人生就順風順水.

小朋友識努力, 其實已經係成功. 入到邊間中學都係最合適的安排.

現階段大把人未有offer啦,好多學校都會等RO出咗先會做嘢,唔洗咁擔心住

其他直資未出手派Offer,仲有自行放榜後,Call waiting高峰期,音樂椅轉得仲快!Second in咗等緊waiting 嘅話,仍然有希望,加油!

bobo000 發表於 24-2-22 22:58
同你一樣,已經係級頭,直資in完無回音。見人一個個收到call,自己仲未有。收到梗係講得輕易,我地仍然得 ...

不用氣餒,DG 都未放榜,音樂椅在轉轉轉緊

小朋友可能重大壓力,眼見身邊好友一個一個收到offer,都未輪到自己,雖然年幼,心中仍會感到壓力,不快。這時真需要家長陪伴及鼓勵。

bobo000 發表於 24-2-22 22:58
同你一樣,已經係級頭,直資in完無回音。見人一個個收到call,自己仲未有。收到梗係講得輕易,我地仍然得 ...

依家好多學校都未開始放OFFER﹐仲有好大希望嫁
除非你劍指神校﹐否則1B直資總有既...

我都好擔心﹐特別係我地呢D來自二線尾既普通中小﹐所謂既級頭可能都未必比得上人地級二十
所以我一路都同女女做心理建設﹐話佢聽﹐第一輪派OFFER既機會率唔高﹐始終來自普通小學﹐唔係你既問題﹐只係現實世界係咁﹐但等到自行出位﹐放OFFER﹐你就會有機會﹐大不了實入自二中學。
直至尋日竟然有OFFER﹐真係鬆大口氣

所以自己擔心都好﹐都要令小朋友放鬆心情呀

小怪獸媽咪 發表於 23-2-27 08:59
有無人好似我咁,心理壓力好大?近排成日諗番起6年前阿仔升小嘅情景。
- 自行揸住20分都入唔番自己母校
-  ...
"自問阿仔呢幾年都好努力" - 单是这一句,作为父母已经很安慰了。不知有多少小朋友只顾玩手机打机,跟“努力”这两个字一点沾不上边。读书这回事,努力始终会有回报的。加油!

pumpkinfly    發表於 24-2-23 17:02

回覆 HK-MAN 的帖子

我經過連繫兩年玩升中,經驗之談而已

如果有報多幾間直資,好多都未派。有些派了份學額。

lovelybaby2012 發表於 24-2-22 23:16
直資咁快有結果?我見有啲最近先開始面試

好多都派左

不過唔緊要,你起碼有in過都仲有好多機會收offer, 3月尾個輪應該音樂椅開始加速轉轉轉

Dragonmama2012 發表於 24-2-22 23:17
有一,兩間派左offer
大部分都等緊消息

未reject都仲有希望
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊