用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 凡夫俗子在科大商學院生存之道
go

凡夫俗子在科大商學院生存之道   [複製鏈接]

前傳:凡夫俗子在直資女校生存之道 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3812229

49    0    0    0

bananaGi 發表於 24-5-3 15:37
佢咁細個都識名校光環 !?

沒有朋友仔既校園生活, 小學還可以. 中學局住做PROJECT就真係慘

係呀,我當時都好震驚,原來同學之間係有講嘅。
至於佢中學如何打破困局呢,我喺「前傳」有詳述,不贅。

YolandaTam 發表於 24-5-1 18:19

佢自己唔捨得名校光環

佢咁細個都識名校光環 !?

沒有朋友仔既校園生活, 小學還可以. 中學局住做PROJECT就真係慘

poonseelai 發表於 24-5-2 20:15
consulting 當然高'過audit

怪不得,我以為差唔多啦。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-5-2 13:48
四大4年經驗只係40幾萬,是最低抑或中位數值?

兒子離職,佢個下屬三年經驗都超過70萬年薪。

consulting 當然高'過audit

YolandaTam 發表於 24-5-2 13:55
對大部分中學生嚟講拍拖同學業實在好難兼顧嘅,我女有同學同你外甥女一樣因拍拖入唔到八大,但亦有人拖照 ...

因人而異,我朋友個女從深圳插到上水,沙田,九龍塘,到cc,都拖拍現讀緊牛津。

YolandaTam 發表於 24-5-2 13:55
對大部分中學生嚟講拍拖同學業實在好難兼顧嘅,我女有同學同你外甥女一樣因拍拖入唔到八大,但亦有人拖照 ...

佢當年父母要送佢去美國讀書,為左條仔放棄咗。依家都十分後悔。

Rpp 發表於 24-5-2 13:39
當年我外甥女讀恊小成績麻麻未能直升去左赤提,因為拍拖連大學都考唔到。你女真的好叻。
...

對大部分中學生嚟講拍拖同學業實在好難兼顧嘅,我女有同學同你外甥女一樣因拍拖入唔到八大,但亦有人拖照拍 HKU LLB照入。

poonseelai 發表於 24-4-27 12:36

長做長有,近日報導美心集團會計經理在美心做了60年,今年 ...

四大4年經驗只係40幾萬,是最低抑或中位數值?

兒子離職,佢個下屬三年經驗都超過70萬年薪。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

YolandaTam 發表於 24-5-2 13:22
佢係協小呀,如果佢小學校長無誇大協小 70% Band 1 嘅話 40-60 名咪 Band 1C。
佢當年仲係收 87% ,有部分 ...

當年我外甥女讀恊小成績麻麻未能直升去左赤提,因為拍拖連大學都考唔到。你女真的好叻。

Rpp 發表於 24-5-2 12:43
你女兒係協恩小學?升中成績得1C? 入番直中協恩中學? 我好迷糊,咁佢追到好快,記得還修M2真係勁。
...

佢係協小呀,如果佢小學校長無誇大協小 70% Band 1 嘅話 40-60 名咪 Band 1C。
佢當年仲係收 87% ,有部分 Band 2 都焗收㗎。

YolandaTam 發表於 24-5-1 18:19

佢自己唔捨得名校光環

你女兒係協恩小學?升中成績得1C? 入番直中協恩中學? 我好迷糊,咁佢追到好快,記得還修M2真係勁。

kk1186 發表於 24-5-1 20:54
回覆 YolandaTam 的帖子

你阿囡細細個已經咁識諗真係叻女。

我都好意外,佢雖然唔係咩聰明人,但比我同年紀嗰陣成熟。

你阿囡細細個已經咁識諗真係叻女。

kk1186 發表於 24-5-1 17:23

你囡囡當年點解唔想轉校?

佢自己唔捨得名校光環
後來升中,我覺得佢得 Band 1C, 文(音樂/藝術/朗誦/辯論)又唔得武(運動)又唔得唔適合讀直中,建議佢自一九真自二培道,表都入埋。
終於佢都係 take 直中offer, 一方面佢都仲有幾個老友一齊等升中,另一方面佢話唔值得放棄 Band 1A 位去讀 Band 1C 甚至 2A,佢覺得自己會以為自己好醒。
人際方面佢認為去到邊度都有可能被排擠,亦認為佢小學嗰兩個老師唔代表大多數人, afterall 都係睇自己點 handle,我無話可說。
睇返佢中學嗰幾年無論學業人際如何打破困局,事實證明佢係啱嘅。

你囡囡當年點解唔想轉校?

Rpp 發表於 24-4-29 20:42
有後遺症,佢一夜之間長大咗,明白即使好朋友都有出賣自己嘅,平時講嘢就有左分寸,唔講人是非。
...

多麼痛的領悟

YolandaTam 發表於 24-4-29 20:12
Bygones are bygones。
令千金冇乜「後遺症」就好。

有後遺症,佢一夜之間長大咗,明白即使好朋友都有出賣自己嘅,平時講嘢就有左分寸,唔講人是非。

Rpp 發表於 24-4-29 15:36
我個當年又係衰多咀講老師幾句,另外一個好朋友就幫添油加醋向老師描述,最後罰得好重,我依家都唔肯定我 ...

Bygones are bygones。
令千金冇乜「後遺症」就好。

YolandaTam 發表於 24-4-29 13:51
捱過佢囉⋯⋯
三年級嗰件事我已經好幾次想幫佢轉校,但一方面成績唔係最 top 要揾返女校比較難,另一方面 ...

我個當年又係衰多咀講老師幾句,另外一個好朋友就幫添油加醋向老師描述,最後罰得好重,我依家都唔肯定我是否做對?選擇沉默。唔識轉校或者插其他學校,都係好蠢。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊