用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (新手一問 )請問直資小學優點?(甚麼比津校吸引) ...
go

(新手一問 )請問直資小學優點?(甚麼比津校吸引)   [複製鏈接]

(新手一問 )請問大家選擇直資小學除部份為一條龍外 ,還有甚麼直資比津校吸引?
   10    0    0    0

hha 發表於 22-8-27 10:01
英國政府中小學就係就近入學,咁係咪冇名校區?你嘅假設係認為學校唔會為小朋友增值,依家香港官津小學七 ...
其實去返問題嘅核心,咪就係家長囉。如果大家要追名校,莫講話7成,就算10成就近入學又如何,家長一樣會搬去該區。不過你講出個重點,就係九龍塘啲學生比起天水圍嘅點解會叻啲醒目啲,咪就係因為住九龍塘嘅人普遍較富有,多資源培育個小朋友囉。

ok3 發表於 22-8-26 21:22
咁幾時都係有錢就多選擇啦,外國你有錢一樣可以讀私校或IS. 如果可以做到全部就近入學,久而久之每間學校嘅 ...

英國政府中小學就係就近入學,咁係咪冇名校區?你嘅假設係認為學校唔會為小朋友增值,依家香港官津小學七成學位都係同區就學,跟random次序優先入讀,以你理論應該全部官津小六學生都係一樣水平,結果呢?!點解有一二三線學校分咗出嚟?!家長自己有冇分名校區?!

另外,九龍塘比起天水圍上水d學生未必聰明d,但我相信普遍會醒目d叻d,係因為家長背景/成長環境質素/朋輩等一定有影響,唔係單單住入去就聰明d。

我有唔同睇法,這只會增加搬屋率,大家衝去名校區入讀當區名小。益咗地産經紀。這假設其實跟政府政策類似,希望各區有私樓公屋,拉近各區財富距離,但成果不理想。現實是有錢都想住半山,追求優悅感。

hha 發表於 22-8-26 18:05
咁就會變咗有錢有得揀,有錢嘅人可以隨時搬屋貼近心儀名校入學。
咁幾時都係有錢就多選擇啦,外國你有錢一樣可以讀私校或IS. 如果可以做到全部就近入學,久而久之每間學校嘅成績就會拉返平均啦。到時何來有名校/名校區?你估住九龍塘嘅學生真係會聰明啲咩?!

Gud567567 發表於 22-8-26 15:16
津小最差就係個呈分試, 好大壓力!

呈分試唔係津小先要考喎,無一條龍的直私咪一樣要考

e.g. 油尖旺區,讀 油天 同 讀陳守仁 都一樣要考呈分試,壓力其實差唔多

Gud567567 發表於 22-8-26 15:16

也有不少龍津,如不是band3基本上都可直升
壓力不是那麼大

ok3 發表於 22-8-26 15:34
其實除左自己考直私外,官津中小應該全部採取就近入學,取消所有小1計分同制同小6分banding先派學校嘅做法 ...

咁就會變咗有錢有得揀,有錢嘅人可以隨時搬屋貼近心儀名校入學。

有一個疑問,冇壓力學習是否對小朋友最有利?早點學習,早點習慣,跌低也較容易服完,重新上路,可能更好。也可讓小朋友多明白自己。是成長必經階段。

其實除左自己考直私外,官津中小應該全部採取就近入學,取消所有小1計分同制同小6分banding先派學校嘅做法。咁就大家都冇壓力,長遠亦可拉近各校水平,大家唔需再為爭入名校而辛苦。

回覆樓主:

如果冇一間直上既中學,無疑小學既主要目標就是要考上心儀既中學。
入了中學也不是終點,是否與小學銜接呢?名校中一留級唔少人,好多人系自己既小學都是名列前茅。小學既操練可能只是圍繞學校份卷。 小朋友既中文英文水平用學校份卷嚟反映是否真實?

如果確保有直上既中學,家長可以根據自己小朋友既興趣樹立目標,可以是自修中學課程,可以是參加奧數比賽,甚至可以是打機,睇抖音,可以將小朋友興趣引導至寫程式,拍短片。

香港小學教學大綱程度不難,甚至中文,數學程度仲低過內地,小學階段如果冇時間發展興趣方面未免可惜. 如果抹殺了小朋友學習既興趣更加是得不償失。

至於虎爸虎媽驚學校競爭氣氛不足,不如自己操刀,讓小朋友直接去校際賽見真章吧.

個人認為,一條龍嘅直資學校性價比較高,當然大前提係要認同佢哋嘅教學理念,都要滿意直上嘅中學啦。

當初我哋都有直私offers,而官津制度下可以保障埋siblings,考慮埋家庭因素後,覺得津校對我哋嚟講係好嘅backup。

其實官津小學冇大家想像中咁不濟,教學課程都有與時並進,一樣會遇到好老師。就算欠缺運氣,如果有嘗試叩門、插班等,一樣有機會入讀心儀且免費嘅學校。

cat20203 發表於 22-8-26 01:32
老實講,現在嘅一線官津,考得級十以內,除了學術,體/藝發展一樣全面。
Peer group, 精英班入面幫你group ...

一線津小也有活動教學,加上移民潮,一班可能只得<25人。高小跟程度分班,有家長想要的peer group。津小大家住得近,平日容易約玩做功課,而直私多來自跨區….

體藝可參考校際比賽成績,直私是否一面倒。如港島西,st jo/ 軒小/聖提女vs spc/ spccps/ 聖私

凡事無絕對

lot888 發表於 22-8-25 21:19
如果選直資,有幾個問題要考慮。首先這直資是否你及你小朋友喜歡?如以為可以發展其他專項,不須追成績是不 ...

嗱,EK金句,收得你入直資,小朋友一定讀得上㗎。

但而家移民潮,係唔係所有學生都一定係合資格呢?
仲有,考小太多變數,有時係小朋友乖巧,咁啱合眼緣就收。乖巧又係唔係代表能力夠呢?

老實講,現在嘅一線官津,考得級十以內,除了學術,體/藝發展一樣全面。
Peer group, 精英班入面幫你group咗,唔需要太擔心
以前也有直資vs官津嘅迷思,睇完今年派位,放心曬
條條大路通羅馬,最後都會中學見。

同埋中學有更好更多選擇,咁早決定,其實又係限制進步空間。

如果選直資,有幾個問題要考慮。首先這直資是否你及你小朋友喜歡?如以為可以發展其他專項,不須追成績是不正確。如成績差,學校一樣會叫你走,可從小一收生人數及小六昇中人數多作分折。有些直資中學已或計劃断龍,需多留意。如一些直資冇呈分試更要小心,無論外出挑戰或未能升讀原校張會更麻煩。明白很多EK(家長)很喜歡直資,可能忽略一些實際問題。準用家必要獨立思巧。

Jean1769 發表於 22-8-23 18:25
直私一條龍或一條龍津小(唔熟,唔知有無)可以免卻學生跑業績(呈分試,課外活動考級考證書參加比賽拎獎 ...

同意!入咗一條龍學校,可以向興趣發展。唔需要迫去學同考唔同嘅證書傍身。

回覆 imokifurhapi 的帖子

能考入直資,感覺都係資源較多,肯投入培養小朋友的家庭,應該多數都比較chur。就算唔係chur學術,都會chur體藝。
‹ 上一主題|下一主題