用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 收到大學offer未?
go

[英國] 收到大學offer未?   [複製鏈接]

大家收到大學offer未?
   7    0    0    0

回覆樓主:

我哋都好開心,讀Material Science & Engineering.  其實美國都有學校收,美國報Biology.

elo1616 發表於 20-4-12 23:51
My son received 4 CO, 2 are G5, yet to confirm firm choice and backup choice.
好開心!讀边科?

hktwun 發表於 20-4-13 15:27
唔去G5可能是天意。
我女兒收咗G5 offer, 最終無去到。如果去咗,可能依家染咗疫呢?! ...

去咗,冇中,you never know

熱血勳章

唔去G5可能是天意。
我女兒收咗G5 offer, 最終無去到。如果去咗,可能依家染咗疫呢?!

回覆樓主:

My son received 4 CO, 2 are G5, yet to confirm firm choice and backup choice.

英子 發表於 20-4-6 00:11
G5「超級精英」大學(英語:the G5,或the G5 group,或the G5 super elite),是被英國媒體報導的5所高等 ...
明日,謝謝!

Taimum 發表於 20-4-5 22:33
唔好意思, 什麼是G5?
G5「超級精英」大學(英語:the G5,或the G5 group,或the G5 super elite),是被英國媒體報導的5所高等學校的並稱。牛津大學劍橋大學倫敦帝國學院倫敦政治經濟學院倫敦大學學院
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/G5超级精英大学
EIKO

rubycourt 發表於 20-4-4 16:01
我都係g5和來緊經濟問題,都唔知點好.

我哋不是選英國,選加拿大,四年要180萬。依個時勢,雖然可負擔,但真係要想清楚。所以報埋澳洲,因為citizen 四年都系40萬。差4倍。

rubycourt 發表於 20-4-4 16:01
唔好意思, 什麼是G5?

bbbusy 發表於 20-3-27 21:01
冇得考會用predicted grades.   今年確係煩。
就要睇你平時勤力與否!

cpmummy 發表於 20-4-4 11:54
難決擇,G5的offer, 留學的體驗,個人獨立和思考的訓練,好吸引,加上期望她可專心讀書暫離香港,但接住下 ...

nicolemummy 發表於 20-4-4 14:42
謝謝。

也祝妳和這裡所有家長升學順順利利。

謝謝!(emoji)

cpmummy 發表於 20-4-4 14:33
只是英國遊戲規則不同,不要失望,而且你孩子有正式的考試成績,已足以證明自己的能力。
決定了就好了,祝 ...

謝謝。

也祝妳和這裡所有家長升學順順利利。

nicolemummy 發表於 20-4-4 13:29
不再期待clearing了。我們已把achieved grades在它們未出offer出email了,他們這樣答,孩子好失望。

香港 ...

只是英國遊戲規則不同,不要失望,而且你孩子有正式的考試成績,已足以證明自己的能力。
決定了就好了,祝學習順利,前程似錦!

cpmummy 發表於 20-4-4 11:58
英國可待clearing開始時再試下

但香港是用non-jupas申請嗎?

不再期待clearing了。我們已把achieved grades在它們未出offer出email了,他們這樣答,孩子好失望。

香港那專業肯收我們思,是完全意料之外,真係“lur"飯應。唔會再想其他了。

對,nj

nicolemummy 發表於 20-4-4 05:52
Our situation is a bit different. We took IAL in HK ourselves instead. And we have completed it and ...

英國可待clearing開始時再試下

但香港是用non-jupas申請嗎?

penguin_chick 發表於 20-4-4 00:36
回覆 cpmummy 的帖子

Same here

難決擇,G5的offer, 留學的體驗,個人獨立和思考的訓練,好吸引,加上期望她可專心讀書暫離香港,但接住下來的經濟環境,大家不用想像也會知,我一失業就大件事,家庭經濟係重要考慮。
(好多人常問,將錢用作留學好定係俾首期好?我會不加思考一定答留學,我打從她幼稚園開始至今的教育投資末後悔過,雖然這些錢應可作首期有餘甚或一層樓)
但留香港讀也不錯,學費平和水平不差,但那份專業她興趣一般,另一選擇是讀理學士三年(有advance standing),跟住master去留學,經濟一定可付擔。
仲有幾個月,要慢慢想前途⋯⋯

TTEE1819 發表於 20-4-4 08:44
既然香港有offer,安心留港,祝升學順利。
謝謝妳

nicolemummy 發表於 20-4-4 05:52
Our situation is a bit different. We took IAL in HK ourselves instead. And we have completed it and ...

既然香港有offer,安心留港,祝升學順利。
‹ 上一主題|下一主題