用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔係熱門校網都家訪
go

唔係熱門校網都家訪 [複製鏈接]

住喺沙田十年都晨早六點家訪,昨天還夜機回港。都好,教育局有做嘢,但係真係早咗啲
   5    0    0    0

damn 發表於 20-1-7 12:34
係,所以幸好我哋有私校做backup。

希望大抽獎成功抽中

Poyau 發表於 20-1-7 09:59
一呂自行25分要抽······

係,所以幸好我哋有私校做backup。

Poyau    發表於 20-1-7 13:50

edmond96 發表於 20-1-7 09:18
91網大抽獎既首三志願成功率幾乎係全港最低, 點會唔係大熱校網

一呂自行25分要抽······

damn 發表於 20-1-6 11:25
呂明才小學
91網大抽獎既首三志願成功率幾乎係全港最低, 點會唔係大熱校網

damn 發表於 20-1-7 08:42
其實真的自住就真係早嚟遲嚟都無所謂。
同意!

apple1990 發表於 20-1-7 08:37
統一派位表都未遞交,現在就違法!真奇!

其實真的自住就真係早嚟遲嚟都無所謂。

apple1990 發表於 20-1-7 08:37
自行填既住址就應該係恒常住址,如果唔係當然算係違法。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-1-7 08:26
點解無用?如果依家查到地址有問題,可馬上DQ你。
打算搬屋?有咩証明?無証明即係用假地址。有証明但唔係 ...

apple1990 發表於 20-1-7 07:16
就係!現階段縱使教育局成功搵到擬似違規個案也沒有用,因為現階段申請人仍未遞交統一派位申請表,所以現階 ...
點解無用?如果依家查到地址有問題,可馬上DQ你。
打算搬屋?有咩証明?無証明即係用假地址。有証明但唔係住緊都唔啱,因為係用非“恒常居住”既地址,一樣係違規,一樣可以DQ。

打算搬屋唔係大晒,違法就係違法。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

apple1990 發表於 20-1-7 07:16
就係!現階段縱使教育局成功搵到擬似違規個案也沒有用,因為現階段申請人仍未遞交統一派位申請表,所以現階 ...

係喎!有冇家長好似我一樣咁早嚟家訪?

damn 發表於 20-1-6 11:20
我都覺得怪。表都未交就嚟⋯我本來諗住家訪一定係18,19號後。
...
就係!現階段縱使教育局成功搵到擬似違規個案也沒有用,因為現階段申請人仍未遞交統一派位申請表,所以現階段仍沒有違法。而且申請人可以用搬屋來做借口。

Charlotte_mom 發表於 20-1-6 12:28
我妹果時抽獎交表前搬,(因k3仲返緊新界)即查!
佢話去教育局改校網,又真係好多人架wor
...
每年幾萬人抽獎, 一個%都要有幾百人先得.......

最終有幾多%人改地址呢?

相信未必有5%

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-1-6 08:29
9成以上家長,大抽獎都係用番自行註冊個住址。自行時抽同區大熱(尤其多外區人報既學校),近年都好大機會 ...

我妹果時抽獎交表前搬,(因k3仲返緊新界)即查!
佢話去教育局改校網,又真係好多人架wor

damn 發表於 20-1-6 11:25
呂明才小學

果然係大熱之選

hkpapa852 發表於 20-1-6 00:09
相信你係自行選咗同區大熱學校

呂明才小學

apple1990 發表於 20-1-6 07:06
但自行階段可以跨區,與地址完全沒有關係。統一派位表都未遞交,教育局現階段怎樣知到申請人最終抽邊個校網 ...

我都覺得怪。表都未交就嚟⋯我本來諗住家訪一定係18,19號後。

apple1990 發表於 20-1-6 07:06
但自行階段可以跨區,與地址完全沒有關係。統一派位表都未遞交,教育局現階段怎樣知到申請人最終抽邊個校網 ...
9成以上家長,大抽獎都係用番自行註冊個住址。自行時抽同區大熱(尤其多外區人報既學校),近年都好大機會俾人查。

hkpapa852 發表於 20-1-6 00:09
相信你係自行選咗同區大熱學校
但自行階段可以跨區,與地址完全沒有關係。統一派位表都未遞交,教育局現階段怎樣知到申請人最終抽邊個校網?

好事,好多人借地址
‹ 上一主題|下一主題