用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升KL3中學, 尋意見
go

升KL3中學, 尋意見   [複製鏈接]

呈三後名次 31-40 / 120, 學校無講準確名次, 學校無講banding,
學校只提供上年名次51-70, 仍然有人入到銀x, 丘x 2間band 1, 當然人數沒有提及,
睇落上面資料上年派得好好, 但事實41-50又有人派band 2,

如果用上面資料推算, 31-40我自然會覺得小朋友係band 1,
但學校只建議第一二志願填band 1, 第三志願開始要填band 2
坊間流傳KL3 BAND 1生可以盡填BAND 1中學,
但學校只俾我填2間BAND 1就直接填BAND 2, 係咪我個名次已經係BAND 2?
如果31-40已經BAND 2, 又點解上年可以51-70仍有人派銀x, 丘x?

自行一二分別係旅X及銀x, 無任何2nd in自行已經唔成功,
大抽獎一定要慎填,
如果唔聽學校意見, 太進取又怕原來小朋友一直係band 2, 學校叫填第一二志願band 1只係要家長賭舖大細, band 2第三才填何官已經無位, 隨時派去十幾甚至廿幾的band 3,
如果信學校保守去填, 係band 1就怕第三入左band 2(中中),

希望有熟悉九龍城小學程度, 其實基華banding如何,
或者有冇基華畢業生家長可以俾D意見,
學校透明度不高, 唔想自己決定錯影響小朋友未來

可能打到一舊舊好混亂, 希望大家睇得明, 俾d寶貴意見我

elbar    發表於 18-4-19 16:16
   6    0    0    0
Lilypie Expecting a baby Ticker

kingwhale 發表於 18-7-10 10:16
留俾後人

今天親身求證,並非聽返來。

謝謝,資料很有用,2年後到我了

LJ3981 發表於 18-7-15 00:58
恭喜。但要有心理準備追唔追得上。

樓主小朋友屬band one學生入band1學校都驚追唔上?可否多些分享校內情況?
曾經去過佢哋嘅開放日, 感覺各方面都要好優秀,唔止讀書。

kingwhale 發表於 18-7-10 10:09
中左乙一 旅港

恭喜。但要有心理準備追唔追得上。

ck1666 發表於 18-7-14 21:35
唔好咁老定,人數除時變,好似今年咁,突然有幾個人退學,總人數少左,band 1尾自動變band 2
...

原來會咁!多謝提醒。下年用新数據,學童人口又增加,太多未知數。
題外話,靠晒你哋班師兄姊考好ps1, 幫手增取多啲band 1位!

tutik 發表於 18-7-14 15:48
謝謝樓主資料,即學校如呀仔復術老師說法,級40前也是band 1,  40-70 band 2.
下年到小兒。
...

唔好咁老定,人數除時變,好似今年咁,突然有幾個人退學,總人數少左,band 1尾自動變band 2

kingwhale 發表於 18-7-10 10:16
留俾後人

謝謝樓主資料,即學校如呀仔復術老師說法,級40前也是band 1,  40-70 band 2.
下年到小兒。

回覆樓主

留俾後人

今年學校真係有人名次70以外入銀禧,4X-6X亦大把人入到!
但同時都有人係4X-6X入唔到銀禧!

Lilypie Expecting a baby Ticker

回覆樓主

中左乙一 旅港

elbar    發表於 18-7-14 17:37
little_yolky    發表於 18-7-10 10:12

福馬今年有幾多B1生?

e2m 發表於 18-4-25 15:58
你問番今年福馬啲學生,今年b1生已經唔係呢啲級名次喇!
咁係好咗定差咗?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-23 14:04
如果係福馬既學生, 呢位學生可能係B1/B2邊緣人, 最後抽獎時確定係B1組別抽入

如果係其餘個三間官小, 靠大 ...

你問番今年福馬啲學生,今年b1生已經唔係呢啲級名次喇!

little_yolky 發表於 18-4-25 15:42
如果要搏, 就搏盡佢, 乙1-3如現照填B1, 乙4填間冷門B2。入唔到頭3已肯定係B2生, 咁乙4唔可以放熱門B2校, 因 ...

呢個都係好選擇之一~~~

其實我意思係B1C尾既同B2A頭既放乙3,可能只係少少分別~~~

mcl203 發表於 18-4-25 15:32
如果B2生,去到乙4熱門D既B2中學都可能被人執晒,若我就會放少間B1中學,將B2中學推前~~~
...

如果要搏, 就搏盡佢。
乙1-3如現照填B1, 乙4填間冷門B2。入唔到頭3已肯定係B2生, 咁乙4唔可以放熱門B2校, 因為乙3已填B1止蝕/B2熱門既陳喇。如果係B1生, 將B2校推前一格, 乙一旅港未必入, 咁乙二陳喇就必入。我諗, B1生入陳喇會dum心過B2生入B2冷門校。

樓主要再安全D, 就乙一旅港, 乙二丘中, 乙三陳喇, 乙四B2冷門中

hkpapa852 發表於 18-4-25 11:41
如果係B1學生, 乙3陳喇, 乙4開始B2, 一定必入首三志願, 最差都一定派到第四志願 (派到第四志願既機會應該低 ...

如果B2生,去到乙4熱門D既B2中學都可能被人執晒,若我就會放少間B1中學,將B2中學推前~~~

識人九龍城區B2頭, 類似填法, 不過佢已經有ㄧ間心儀國際學校收咗, 唔駛定止蝕位, 随意博下。

kingwhale 發表於 18-4-25 09:52
乙一旅港, 乙二銀禧, 乙三陳喇, 乙四之後放B2
老師回覆副校長過目後以上係OK
乙三當初打算丘中, 但副校意見 ...
如果係B1學生, 乙3陳喇, 乙4開始B2, 一定必入首三志願, 最差都一定派到第四志願 (派到第四志願既機會應該低過乙2 入銀禧N倍)

如果係B2學生, 最理想只能入乙4.......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kingwhale 發表於 18-4-25 09:52
乙三當初打算丘中, 但副校意見 ...
咁緊係中陳喇機會比丘中大啦, 仲駛佢講。

乙三當初打算丘中, 但副校意見如果乙一二唔中, 中三陳喇機會比丘中大
‹ 上一主題|下一主題