用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返左2星期學之園。。。
go

返左2星期學之園。。。   [複製鏈接]

話說因為覺得學之園學術比起N班間學校好,同埋INTERVIEW時校長講過好重視品德培養,係學術同品德並重,所以好唔捨得舊學校的情況下轉了學之園,但返左2星期,真係好唔慣

-返學放學接送情況混亂:
返學--》普通人一條隊,排隊量體溫入校門,但當校車黎到,D校車嬸嬸衝過黎就打尖企係校門正中,然後就要等校車D小朋友入哂去,先到原本普通小朋友入去,好多時明明12:45已經返到,但就等到12:55先入到去,同時,好多好多人係度塞住好嘈好亂(等入校門的學生/入左校門既家長企係門外吹水/嬸嬸/姐姐,一大堆人係度又嘈又混亂)
放學--》原本話係排隊俾咭同排隊接小朋友,但實際情況係,無論係咪輪到果班,D家長或姐姐都塞住條隊,到職員收咭,D人就湧上前去俾咭,然後成堆人堆住係門口,排隊位置就一堆姐姐係度吹水玩電話 。放學時間,D人又係塞住個門口吹水,點解唔識得行遠少少先吹呢,校門外係密封的室內,嘈到不得了,嘈到自己都聽唔到自己講野

-小朋友返學喊--》D職員好粗魯咁推同扯小朋友入去,同校長所講“交俾我地啦,我地有方法處理,要正面同保持正面情緒“,完全2回事

-搭升降機:小朋友大聲喧哇,大人大聲講野,好嘈,淨係果程升降機那經嘈到頭痛,甚至小朋友係入面踩板車

-之前INTERVIEW時,以為係學術同品德並重,但返學呢2星期,眼見,小朋友無禮,打尖,推撞,大聲喧哇,隨地掉糖紙,追逐,甚至,而家先聽到有家長同我講,曾經係會所玩,有2個著學之園校服既學生,大大聲話,我地係男拔架,你地行開呀

-除左小朋友,大人都一樣,送左入校門/等接放學/接左放學,都係塞住個門口係度吹水,大聲呼叫小朋友,推撞,好多時我小朋友出到黎,我係俾D接左細路但仲企係門口吹水既家長頂住左我去唔到接個小朋友

。。。太長,下面繼續

9    0    0    1

忌廉烏冬 發表於 17-8-28 13:42
以上情況,係以前讀N班既學校完全唔會出現,以前間學校接送返學放學都係俾咭先有得接,但過程好有效率好有 ...

樓主講既前學校同我小朋友讀緊既好相似好相似,介唔介意講下係咪九龍城土瓜灣嗰間全日制學校?

以上情況,係以前讀N班既學校完全唔會出現,以前間學校接送返學放學都係俾咭先有得接,但過程好有效率好有 ...

你可以同學校反映一下佢地嘅問題,因為你以前 N 班間幼稚園做到,但佢K1 反而做唔到,好明顯係 LH 德育教學有問題。

佢打响旗號德育學術兼備,而你又因此而入讀,但佢又做唔到,咁已經有問題啦⋯⋯

睇左你最後一個 reply 見到有改善都好,否則耳濡目染,好壞三日,學好三年呀⋯⋯

maomaofafa 發表於 17-10-4 15:05
之前有家長留言話同學校反映過都冇用,反而樓主po上來就幫到件事,樓主功不可沒
...

所以證明越唱衰學校,學校就越快解決問題,越投鼠忌器,學校就話知你

sweetbride119 發表於 17-10-4 14:44
自從這個post討論出左後,校門外的地方就安裝了大電視,展示寫明請保持安靜....看來學之園好重視討論區的 ...

之前有家長留言話同學校反映過都冇用,反而樓主po上來就幫到件事,樓主功不可沒

忌廉烏冬 發表於 17-8-28 14:06
之前考慮民生定學之園,民生我預左唔會教佢品德修養,但學之園明明係校長親口同我講過會注重呢樣野,但而 ...

我仔仔之前讀坑口綠茵常寧路嗰間,我同D家長又覺得呢間好好。家校關係緊密,家長之間關係好好,小朋友有禮,學術亦唔錯。我個仔由k1入學時唔識英文到k2下學期離校轉校時可以用英文同人傾到計,甚至唔止一次被人問屋企係咪講開英文。可惜因租約問題執左,而將軍澳附近其他綠茵又冇全日班,先轉其他學校。
不過係有聽聞有D綠茵管理麻麻,因為有家長話介紹綠茵畀朋友,結果朋友個小朋友入左自己屋企附近嗰間,話差到爆
所以呢D連鎖式幼稚園,可能都要撞手神。

回覆樓主:

我鄰居小朋友係讀呢間, 兩夫婦勁冇禮貌 , 有次出街見佢比人撞到就狂爆粗,孩子何來家教?

忌廉烏冬 發表於 17-9-21 23:42
返左一個月喇,UPDATE下:

-返學放學:學校做左D措施去改善,而家情況好左好多,真正2條隊,再無嬸嬸推小 ...

你的感覺跟我一樣。 當初我囡學之園收了,買校服訂書的時候覺得學校的人很冷漠,沒有愛心, 並且我也在這裡質疑學校。 經過一年了,我真心覺得學校辦得不錯,透明度高,你俾任何意見佢地都盡快有改善,久而久之學校學生都在進步中。 我見自己的女兒由不開口說話,到現在英文普通話發音都講得不錯,學校教材多到睇唔晒,那些有用的seminars又多,升小支援又充足,最重要是因為很多親子活動關係,家長好多都好friends,真心認為係一間唔錯的學校。

回覆樓主:

返左一個月喇,UPDATE下:

-返學放學:學校做左D措施去改善,而家情況好左好多,真正2條隊,再無嬸嬸推小朋友打尖插入的情況
-老師:好有愛心,好有耐性,不過詳情係點唔講喇,因為係學校內部的事情,可能唔講得
-學術:都係學校的內部事情,可能唔講得,所以唔講詳細,只可以形容:幾好
-學校支援同資訊提供:非常充足

今次唔講太詳細了,以免又引起激烈討論以及令大家唔開心,經過此事,諗深一層,其實世事無完美,而家只要小朋友返得開心,自己努力做好媽媽的本分,便心滿意足了。感謝各位

blueaqua    發表於 17-9-22 09:51

sharonchan.0711 發表於 17-9-17 01:30
哇好勁!你2個小朋友?即平均每人讀過3間學校?你搵學校同面試應該好奔波,辛苦你了,我搬咗兩次屋,個仔都 ...

唔只2個

Bevaja 發表於 17-9-16 19:09
或者咁講,LH係一個好有系統嘅辨學團體 - 師資好、課程好、有定期會面、資訊充足,其實冇乜太大弱點。但係 ...
哇好勁!你2個小朋友?即平均每人讀過3間學校?你搵學校同面試應該好奔波,辛苦你了,我搬咗兩次屋,個仔都換過3間幼稚園,包括n班,好在性格活潑貪玩適應力強。

aquasee 發表於 17-9-12 23:29
今天剛巧在facebook看了一篇文章,原文應該是取才經濟日報,也借分享一1吧 :)

新學期開始,朋友不約而同 ...
我明你意思提醒樓主易多跟學校溝通先,不過呢篇文章兩個例子都係家長投訴,樓主只係提出疑問,感覺兩者不同不應相提並論。

York校巴都好混亂

回覆樓主:

或者咁講,LH係一個好有系統嘅辨學團體 - 師資好、課程好、有定期會面、資訊充足,其實冇乜太大弱點。但係,你會覺得佢每一個活動都係商業活動,係俾家長你睇你俾d錢有應有回報。

其實冇壞,但家長係小咗d歸屬感,大家都在商言商,佢並冇太大強項,所以由N升K有好多小朋友走去龍校而唔選擇留低。(其實都正常)

利申: 仔女讀過迦南、HKPS、LH、SPK、SH、ESF

回覆樓主

樓主小朋友讀過 好有愛心嘅N班, 請問係邊間?想參考下

今天剛巧在facebook看了一篇文章,原文應該是取才經濟日報,也借分享一1吧 :)

新學期開始,朋友不約而同地和我講及兒女學校的家長群組事情。其中一位媽媽,他兒子讀的是區內名牌津貼小學,校長非常開明,校內功課不多,卻鼓勵學生發揮真正潛能,屬於有教無類的那一種,令學校在各方面有優越成績,因此家長們趨之若鶩,爭相入讀。

這些情況,不但在傳統學校出現,國際學校也出現類似情況。前幾天,就有另一位媽媽告訴我她的煩惱。

她兒子剛讀國際學校,開學不足一個月,已經在群組內看見家長開名投訴同班同學,說被同班小孩推撞她的女兒,而同班小孩的家長也在群組之內。

慶幸那位家長沒有選擇在哪裏回應,否則群組立即成為戰場。最後發現,實情只不過是小朋友輕微的碰撞,沒有什麼大不了,是孩子們在學習社交過程中經常發生的事情,老師亦有處理。

家長們何不先向老師理解一下?這樣在群組內公審般的討論未經證實的事情,不但影響其他家長對孩子的看法,對父母和孩子亦不公道。

最近認識一位媽媽朋友,為了讓小一兒子可以在學習上有更多身心的自由空間,決定今年讓他入讀國際學校。然而,上學不到兩天,已經見到一班父母在同班的家長What’s app群組投訴老師,容讓學生在小息奔跑,認為非常不安全並會發生意外等種種意見。

朋友感到相當愕然,因為她希望孩子上國際學校,就是可以有更多跑跑跳跳的時間,如果小息都要安安靜靜,倒不如回歸傳統,小息敲預備鐘、學生要立即定格的學校讀書,那麼就最安全了。

她無奈地明白,縱使花費很多錢財去逃過傳統教育給家長的壓力,卻逃不過無所不在的怪獸家長群組,這股勢力,形成對學校的巨大壓力,甚至有機會改變學校的方向!

曾經聽過一位校長在家長會的分享,勸告父母莫把孩子校內不滿的事情,隨意在家長組群內討論,因為小朋友所見的並非全面,最好先和老師討論清楚才下判斷,避免引起在組群內無謂的是非,會對老師及其他小朋友不公平。

其實學校群組是為了有效傳遞學校訊息,用得其所對家長有莫大的幫助。不過,很多時候,都會變成幾個家長長篇大論的討論、發洩及投訴,以致其他沒興趣的家長不會用心關注內容,反而很容易錯過應該需要注意的學校信息,如果你在組群內叫家長私下討論,又會引發一輪不必要的爭拗,非常煩人!

慶幸兒子班內的家長群組都很安靜,如非必要,也不會亂發放訊息,反而令大大家更關注每條發的信息內容。

香港家長已經很繁忙了,亦充滿壓力,父母當敏感學校組群內其他家長的感受,亦要理解該群組的功能,是發放訊息的?還是討論區?投訴就該找應該對話的單位,無謂發放大量訊息,浪費爸媽時間,增添更多不必要的煩惱。

confidence    發表於 17-9-13 00:23

回覆 ylylylyl 的帖子

看你是甚樣看件事情,有些人會覺得煩,有些人會覺得有用。我想我應該是後者。 我第一個小朋友時,我都未做過人媽媽,所有事都是邊摸邊學,沒有經驗,那些茶聚分享會教授不同的育兒資訊,我也有很大得著及從中得到啟發。學校沒有硬性規定要家長上,也沒另外收錢,是隨家長喜歡自己參與的。
此外,由於K1至K3的學生是不會轉班的,同一班家長和學生一同學習遊戲三年,所以感情會較好。在學之園畢業後也有聚會,有部分家長(包括爸爸們)會成為要好的朋友,幾個家庭讀小學後一起出國也是有的。所以也不難理解家長們對學之園的感情和恆定。

整件事也只不過是一個小風波,就排隊的安排要講和要分享的也十分詳細了。討論區上的分享很多都不是即時的交流,文字的表達和理解也各有不同,不必要的誤會也因此做成,對樓主、學之園的同學家長和學校也是會造成傷害的。

話說因為覺得學之園學術比起N班間學校好,同埋INTERVIEW時校長講過好重視品德培養,係學術同品德並重,所 ...

以上都係小事。

BTW, 點解著學之園話係男拔?

拔拔收左?
‹ 上一主題|下一主題