用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 身心俱疲2
go

身心俱疲2   [複製鏈接]

由知道结果至今天,终於才勉強鼓起勇起講下自己的經歷,小兒的小學與QC是聯繫,今年結果很好,精英班的男生除了沒選的都入了QC, 而我是唯一不幸的一個,竟被派了band 2 中中,連成績較後的都派到QC, 這令我家一片愁雲慘霧,起初我沒太大的担心,因為一心以為是按成績組別派位,小兒是band1成績,以為差極都有個譜,點知是被派去了很後的志願,而我校的band 2 (老師說的)卻又可派去了band 1學校(不是QC), 教育局上指引說明先派第一組別的學生再派第二組別是錯的,教育局當然不能解答我的疑問,因為連他們都不能自圓其說,但教育局有好多解釋,例如:沒有中學banding列表, 只是坊間自行排名而已,所以他們說我現時的學校不是band 2呀,而每間小學的學生亦沒有明確被告之屬於哪個組別,這就令教育局及小學可開脫,小學可用不正確手段誤導令原本有機會選QC的同學以為自己不逹標而不敢選,(這令學校達到預期目的,令某班的命中率高,學校的派位成績又可做得好靚),(我只是一個不幸例子),而教育局亦可以不怕任何投訴,因為從來教育局都不會透露學校及學生是什麼組別。

如果有人不啱聽的可以不看,我只想借這平台講出香港教育制度的問題,為何不能清楚說明學生及中學的組別好讓同學及家長知道自己應如何選校,不會錯配,而教育局亦需要對所做出的派位結果負責任,現時的制度令我們投訴無門。(原諒我沒花心思把文字修飾,想到便寫)。

相信有家長已估到我是哪所小學,如有師弟對於來年選校有疑間,可私訊我,我會盡量把自己的經驗分享。

29    0    0    1

MacMacMa 發表於 17-9-20 21:39
樓主的經歷,遍布每一間小學.
呢個遊戲玩法,同黑箱作業有咩分別呢?

名校得十數間,但有幾萬小六生!無論怎樣的制度,必定有B1 生入不到名校!這是事實,誰也改不了!

gigiyyc 發表於 17-9-21 15:40
你填sr rose都應該入左喇
當年細路仔, 點識咁多。我當年住九龍, 唔會揀新界學校的, 因為屋企窮, 唔會浪費車錢。其實我中學成績都好好, 一定考到插班(級一果個當年派聖家, 中二轉咗去QE, 佢打電話俾我話幫我攞申請表), 不過, 當年諗住轉校要買過晒D書, 又要買過校服, 怕嘥爸爸錢, 所以無諗住轉。其實小朋友諗嘢都好愚蠢下。

little_yolky 發表於 17-7-27 11:57
所以, 其實樓主TSK同派咗間咩中中, 之間放咗咩學校, 係好具參考價值, 不過樓主唔肯講。好可惜。

我自己當 ...

你填sr rose都應該入左喇

IloveJJ 發表於 17-9-14 10:09
噢,明白了!即係2017派位結果,會同出年2018派位結果差唔多。我仔2019升中,就無得參考了?!
唉!好彩今年 ...
你哋果D名校, 年年數據都應該穩定的。

回覆 IloveJJ 的帖子

原來你依家小5, 唔係小6

總之, 你可參照剛剛7月放榜升中派位banding人數, 去預算自己個小朋友大約係咩banding去揀自行2間中學

唔同, 2017派位同2018派位相若, 因為用同一組pres-1參考
但2016年派位係用2012, 2014 pres-1

2017年7月派位果班。

2014同2016 preS1數據,同2017年畢業既用同一組數據,所以最好用2017學校派位情況作參考。

IloveJJ 發表於 17-9-14 07:41

唔好意思,我想問下,你話你女(同我仔一樣)係2018升中,所 ...
我哋係2019升中喎。所以用既係2016同2018數據。學校寫既2015-2017, 係小朋友由小五開始計2015年, 經歷兩年生死既呈分至2017既意思。而pre-s1只有雙數年考既至會計band, 所以今年9月升中既係用2014同2016, 出年既升中生(即現P6)都係一樣, 用同一數據, 所以好著數。我哋就要用今年P6個pre-s1新數據了。

下年升中, 即係依家小六, 同我女一級
‹ 上一主題|下一主題